Andermans veren

Lees hier de column van dinsdag 24 oktober 2023.

Misschien herkent u het nog wel uit uw schooltijd. Samen met een groep leerlingen werk je aan een project. Een aantal van hen staat vooraan. Zij presenteren het project en krijgen het applaus. Terwijl er ook mensen zijn – misschien was u dat zelf wel – die heel hard op de achtergrond hebben meegewerkt aan het resultaat. Zonder die mensen achter de schermen was het nooit zo’n goed stuk geworden. Toch krijgt iedereen hetzelfde cijfer, het is tenslotte een gezamenlijke opdracht. Soms vind ik dat die mensen in de coulissen er een puntje bij mogen, een extra pluim verdienen.

Bij de gemeente Oldebroek werken we allemaal samen. Er zijn heel veel verschillende dingen en mensen nodig die je níet ziet, om te komen tot de zaken die je wél ziet. Gelukkig is onze organisatie rijk aan heel veel verschillende mensen, talenten en kwaliteiten. Dat hebben we ook nodig. Zowel binnen de gemeentelijke organisatie, als bij het bestuur. Ook wij doen niet alles zelf, sterker nog – wij kúnnen niet alles zelf. En ook al zouden we dat soms wel willen, het is niet alleen tijdsgebrek, het gaat ook over gunnen. Omkijken naar een ander, talenten herkennen en zien waar je hem of haar in kunt laten uitblinken.

Zo gaat dat ook met deze wekelijkse column. Ik krijg regelmatig de vraag of ik die helemaal zelf schrijf, en daar ben ik altijd heel eerlijk over. Ik wil niet pronken met andermans veren dus nee, ik schrijf ‘m niet helemaal zelf. Dat doe ik samen met een communicatiemedewerker. Ook dit is een mooie samenwerking waarbij we elkaar wekelijks zien – via videobellen of op kantoor – en het hebben over het onderwerp van die week. Hoe ziet mijn agenda eruit: wat heb ik gedaan, wat ga ik doen, wat is er actueel. En zo komen we samen tot de inhoud. Tijdens die gesprekken hoor ik haar altijd druk typen en in de eerste voorzet lees ik mijn woorden dan letterlijk terug. Vervolgens geef ik er nog mijn eigen draai aan, een persoonlijke noot of een andere toevoeging die het tot mijn column maakt. Als we het dan eens zijn over het eindresultaat mag het naar de drukker van de huis-aan-huiskrant en wordt het geplaatst op mijn Facebookpagina.

En soms zijn er meerdere collega’s die meehelpen. Af en toe schrijven we over gevoelige onderwerpen en/of zaken waarbij specialistische kennis nodig is. Dan is het heel fijn om terug te kunnen vallen op collega’s die met hun kennis kunnen bijdragen. En zo is dat eigenlijk met bijna alle projecten binnen de gemeente; het is een samenwerkingsproces. We schrijven op www.oldebroek.nl/vacatures niet voor niets dat we bij de gemeente Oldebroek écht samenwerken. Korte lijntjes, nuchter, informeel en open. Hierboven dan ook het letterlijke voorbeeld van ‘wekelijks om de tafel met de burgemeester’. Dat doen we graag zo en daar ben ik heel erg blij mee.

Nog een voorbeeld van écht samenwerken is de jaarlijkse begroting. Een project waar uren, dagen, weken of zelfs maanden werk in zit van heel veel collega’s. Vervolgens biedt het college van B&W de begroting aan bij de gemeenteraad. Op donderdag 9 november besluit de gemeenteraad of de begroting akkoord is. Maar de input voor deze raming komt van heel veel verschillende mensen. Mensen die niet op het podium in de raadzaal staan.

We zijn blij met hen op de achtergrond. Die onmisbare collega’s die met hun expertise zorgen voor een goede begroting. En al die andere collega’s die met hun bijdragen steeds weer zorgen voor een gezamenlijk resultaat. Dus bij deze schuif ik ze graag naar voren en geef ik hen een podium. Een podium en een hele diepe buiging. Het applaus is ook – of misschien wel juist – voor hen.

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester