Balans

Lees hier de column van dinsdag 22 augustus.

Voor ons in Gelderland zit de zomervakantie er alweer bijna op. Ook in het gemeentehuis zijn de meeste collega’s weer terug na een fijne vakantie. Voor veel mensen voelt dat een beetje dubbel. Die vakantie had best wel langer mogen duren, maar ook wel fijn om er weer te zijn. En ik vind het leuk iedereen weer terug te zien, ook al is zo’n rustigere periode in de zomer ook erg prettig. Even tijd voor andere dingen en veel vrije avonden. Ook een mooi moment om de balans op te maken op zowel werkgebied als privé; waar gaan we de komende periode onze tijd, geld en energie aan besteden en waaraan liever niet?

Herinneringen maken, nieuwe dingen beleven; dat staat bij Rolf en mij hoog op het lijstje. Ik kan mij voorstellen dat u net als wij de afgelopen weken wel eens op de fiets bent gestapt, bijvoorbeeld naar de buurgemeenten. Zomermarkten in Nunspeet (vandaag voor het laatst), de musea in Hattem of misschien naar Elburg. Daar zijn vijf woensdagen achter elkaar de Vestingdagen. Rommelmarkt, braderie en ’s avonds live muziek en volle terrassen. Een heel gezellig sfeertje! We hebben er morgen nog één voor de boeg. Overdag is er dan geen markt of braderie, maar in de avond luistert u tot 23.00 uur naar live muziek in de binnenstad.

Maar er is ook nog veel om naar uit te kijken. In oktober het Chocoladefestival en de Ruiterdag in Hattem, in Heerde de Bockbier en Wilddag of op 26 augustus Beer, Blues & BBQ 2023. En ook hier in Oldebroek hebben we nog wat tegoed: de Schapenmarkt. Woensdag 13 september komt heel Oldebroek en omstreken weer samen tijdens deze ambachtelijke en traditionele jaarmarkt. Er is er van alles te zien, te doen en te beleven. Naast alle hapjes en drankjes is er ook een markt met allerlei lokale en ambachtelijke producten. Binnenkort kunt u er in een ‘special’ alles over lezen. Ik bereid me nu al voor op al die dingen waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had. Op zo’n markt word je vaak verleid met hele mooie aanbiedingen. Dus ja, ik zal er ook vast weer geld uitgeven. En dat is helemaal geen probleem. Maar ik weet ook heel goed dat dit niet voor iedereen zomaar ‘geen probleem’ is. Dat er heel veel mensen zijn die iedere uitgave heel goed moeten overwegen. En ik weet dat het soms gewoon niet gaat, dat je moet kiezen. Dan is het belangrijk om gezonde en verstandige keuzes te maken.

En eerlijk is eerlijk, ook ik bespaar graag waar ik kan. Ik zeg wel eens: ik krijg graag zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk. De aanbiedingen van de supermarkt bepalen bij ons vaak wat er op tafel komt. Dat betekent soms wel dat je moet investeren. In tijd; om alle folders door te lezen en opzoek te gaan naar de koopjes. Of in geld; door nieuwe tochtstrip of energiezuinigere apparaten aan te schaffen. Maar besparen hoeft niet altijd veel tijd en geld te kosten. Kijkt u in de supermarkt wel eens in de voordeelbak of naar ‘het brood van gisteren’? Dat kost soms maar 0,50 cent. En die producten zijn evengoed als andere, alleen het is vaak wel handig om het dezelfde dag nog op te eten.

Doe er uw voordeel mee! Want als we het één willen doen, moeten we het ander soms laten. Besparen in tijd en geld om sommige dingen wel, en anderen dingen juist niet te doen. Keuzes maken in wat we belangrijk vinden en wat niet. Tijd om de balans op te maken én de juiste balans te vinden.

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester