Contact

Lees hier de column van dinsdag 14 november 2023.

De opa van mijn man was dominee in Noord Nederland. Hij is vroeg overleden en ik heb hem niet gekend. Wel heb ik zijn vrouw, de oma van Rolf, meegemaakt. Een echte dominees vrouw. Iemand die altijd wist wat waar speelde, die haar rol speelde in de gemeenschap. Iets wat zeker in die tijd heel gewoon was, je kreeg twee voor de prijs van één. Verbinden, zorgen dat er aandacht was voor die mensen die dat nodig hadden. Opa Haseloop was ook dominee in Tolbert. En toen wij als jong gezin een huis kochten in Tolbert vonden we het natuurlijk heel erg leuk om aan oma te vertellen dat we in hetzelfde dorp gingen wonen waar zij en haar man hadden gewoond en gewerkt. Eén van de eerste dingen die ze daarop tegen mij zei was: “Kind, dat is zo’n leuk dorp. Ik was er voorzitster van de plattelandsvrouwen. Misschien kun jij dat ook wel worden”.

Mijn oma begon samen met mijn opa in 1938 een kapsalon in een gehucht in Drenthe: Nieuw Roden. Daar was niets. Samen met een paar andere dames richtte mijn oma een vrouwenvereniging op. Beide oma’s organiseerden maandelijkse avonden waar vrouwen geïnformeerd werden over allerlei onderwerpen.

Jaren later, de oma’s waren inmiddels overleden, mocht ik als wethouder op 4 mei in de kerk in Tolbert een toespraak houden. Ik weet nog dat ik dacht: wat jammer dat oma dit niet kan meemaken. Inmiddels zijn we weer jaren verder. Deze week dacht ik weer aan hen. In mijn agenda staat een bijeenkomst van het Vrouwencontact van de VEG Oldebroek. Dit is een groep oudere dames die al van vroeger uit maandelijks samenkomt. Op zo’n avond wordt er meestal een spreker uitgenodigd. Verschillende onderwerpen, van Christelijke tot informatieve, komen aan bod, maar het doel is altijd: contact met elkaar hebben. Zoals mijn oma’s vroeger ook deden. En dat is belangrijk! Mensen om je heen hebben waarmee je ervaringen kunt uitwisselen of gewoon een gezellig praatje mee kunt houden. Waarmee je kunt verbinden. Ze zeggen niet voor niets ‘beter een goede buur dan een verre vriend’. Het is fijn om dingen met elkaar te delen, over gezamenlijke interesses verder te kunnen praten. Steun, kracht en hoop bij elkaar te vinden. Ik kijk ernaar uit om volgende week deze dames te bezoeken.

Later volgende week ga ik naar het Intercultureel feest in De Huiskamer van Wezep. Een feest waarbij iedereen – echt iedereen – welkom is. De organisatie schreef mij dat ze deze dag willen aantonen dat de verschillende culturen die we in onze gemeente hebben, een verrijking is en dat we meer overeenkomsten hebben dan dat we van elkaar verschillen. Een prachtig uitgangspunt waar ik het natuurlijk mee eens ben. De dag wordt gevuld met onder andere muziek, een modeshow en kraampjes met lekker eten uit de verschillende culturen. Somaliërs, Oekraïners, Eritreeërs en Syriërs zullen laten zien wat ze ‘in huis hebben’, maar ook vrijwilligers van het Boerderijmuseum laten onze Oldebroekse klederkracht zien en maken Hollandse hapjes. Wat een prachtige kans – voor mij maar ook voor u – om kennis te maken met verschillende culturen die onze gemeente rijk is. Om ervan te proeven! U bent van harte welkom op zaterdag 25 november van 10.00 – 14.00 uur in De Huiskamer van Wezep.

Ik ben geen voorzitter geworden van een vrouwenvereniging, maar doe wel wat ook mijn oma’s belangrijk vonden: contact maken. Ik kijk erg uit naar deze bijeenkomsten en ik weet zeker nog heel veel mensen met mij. Want in Oldebroek komen we graag samen. En gelukkig maar, want in deze koudere en donkere maanden lopen we het risico elkaar een beetje te vergeten. We blijven ‘lekker’ binnen. Maar er zijn mensen die alleen zijn, of zich alleen voelen. Ouderen, opa’s en oma’s. Maar ook onder jongeren zien we eenzaamheid. Dus mijn uitnodiging voor u: ga erop uit. Zoek elkaar op, maak verbinding. Ontmoet vrienden, familie, kennissen of misschien nieuwe mensen. Want zoals mijn oma’s vroeger al wisten: samen is altijd leuker.

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester