Een oranje randje

Lees hier de column van dinsdag 12 december 2023.

Het is alweer drie weken geleden dat we de Tweede Kamerverkiezingen hadden in Nederland. Verkiezingen vond ik als kind altijd al heel bijzonder, er hangt altijd iets van spanning in de lucht. En hoewel het dagen zijn waarbij we tegenover elkaar staan met allerlei verschillende meningen en keuzes, zijn het ook dagen waarbij we allemaal hetzelfde - het beste - willen. Ik voel op zo’n dag een bepaalde verbondenheid met de rest van Nederland. Een ‘wij-gevoel’, omdat we allemaal dezelfde belangrijke taak hebben. Onze stem uitbrengen in dit geval. Het zijn dagen met een oranje randje.

Deze tijd heb ik nog een aantal dagen met een ‘oranje randje’ in mijn agenda staan. Afgelopen donderdag was onze kroonprinses Amalia jarig. Hoewel ik haar niet persoonlijk ken, hebben we haar toch allemaal een beetje van dichtbij zien opgroeien. Ik weet nog goed dat een jonge prins Willem Alexander zijn eerste dochter aan Nederland, aan ons, liet zien. Dat kleine baby’tje op een wit kussen vastgehouden door een stralende papa. En nu is het een jonge vrouw. Een jonge vrouw die haar verantwoordelijkheden heeft en pakt. Die andere dingen op haar to-do lijstje heeft staan dan haar leeftijdsgenoten. Voor wie haar studententijd helaas heel anders uitpakt dan ik haar gun. Ik kan niet anders dan een hele diepe buiging voor haar maken.

Dat deed ik dit jaar ook voor inwoners van de gemeente Oldebroek die ik een lintje of gemeentelijke erepenning mocht uitreiken. Mensen die onze gemeente een beetje mooier maken. En dan is het steeds weer heel bijzonder als ik zo’n onderscheiding mag uitreiken namens de Koning. Ook dat zijn dagen met een oranje randje. Vorige week vrijdag mocht ik dat weer doen, maar dan voor een bedrijf. Uit naam van de Koning mocht ik het predicaat Hofleverancier uitreiken aan familiebedrijf Vaessen Mode & Trends in Oldebroek. De huidige eigenaren van de vierde generatie, Henriëtta van Heerde - Vaessen en haar man Dick van Heerde, namen het in aanwezigheid van heel veel familie, vrienden, medewerkers en andere ondernemers in ontvangst. Hiermee staat een kroon op maar liefst 125 jaar vakman- en vakvrouwschap!

Vervolgens mocht ik zaterdag een echtpaar uit de gemeente feliciteren met hun 70-jarig jubileum en diezelfde dag was ik aanwezig bij het 65-jarig jubileum van de Van Limburg Stirum Korpsen (VLS). Het was een feest met vooral heel veel muziek. Deze en andere muziekkorpsen zien we natuurlijk ook ieder jaar bij ‘oranje dagen’ zoals Koningsdag. Ik heb altijd kippenvel op het moment dat ze beginnen te spelen. Het blijft magisch wanneer zoveel mensen samen muziek maken. En ik weet niet beter dan dat de fanfare aanwezig is bij bijzondere en Koninklijke feestdagen. Ik ben blij dat ze er zijn, en ik hoop dat er volgend jaar weer veel gelegenheden zijn waarbij we ze mogen zien en horen.

Toevallig spreek ik vanavond met de Oranjeverenigingen uit de gemeente. Om het te hebben over deze (feest-)dagen, en andere dagen met een oranje randje die ons bij elkaar brengen. Want dat is wat de kleur van het Koningshuis doet. Ze verbinden ons. Denk ook aan het EK en WK mannen- en vrouwenvoetbal. Speelt het Nederlands Elftal, dan zijn we even samen één. Maar ik voel het bij ook andere sporten en culturele evenementen. Bijvoorbeeld bij schaatsen, wielrennen, Formule 1, het Songfestival, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk zou ik dat gevoel veel langer willen doortrekken. Dat gevoel van allemaal aan dezelfde kant staan. Ik weet natuurlijk dat dat niet realistisch is. Dat er teveel verschillen zijn om het altijd met elkaar eens te zijn, en ook dat is goed. Maar, laten we daarom extra genieten van die momenten met dat ‘wij-gevoel’. De dagen met een oranje randje.

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester