Een positief geluid

Lees hier de column van dinsdag 29 augustus 2023.

Deze zomer heb ik best wat af gelezen. Ik vind het heerlijk om helemaal weg te raken in een boek, dat is voor mij echt ontspanning. En het weer deze zomer nodigde daar ook toe uit. Heerlijk onder de luifel met het getik van de regen op de achter-, of de voorgrond. Lekker in het zonnetje, of in de schaduw onder een boom genieten van een rustigere periode. Nu de vakanties voorbij zijn, merk ik dat het lezen direct weer minder wordt. Laatst raadde iemand mij luisterboeken aan, best een hele goede uitvinding denk ik. Dan kun je ook tijdens het koken of de was doen een boek ‘lezen’. Maar er zit ook iets tussenin waar ik wat beter bekend mee ben: podcasts. Ik luister ze wel eens wanneer ik in de auto zit. Verhalen of gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het verschil met een luisterboek is dat je bij een podcast niet echt kunt wegdromen, je moet wel een beetje blijven opletten.

Op 5 mei hoorde ik van de Nedercast van Layla Alizadah-Lijmbach. We waren samen te gast bij Goedemorgen Nederland. Layla vertelde mij na afloop over de podcasts die zij vorig jaar maakte en nodigde mij uit om mee te werken aan een nieuw seizoen. Dat doe ik graag, omdat ik het heel goed en belangrijk vindt wat zij doet.

Layla vertelt dat ze om haar heen veel geklaag hoort over Nederland, terwijl ze zelf zoveel dankbaarheid en positiviteit voelt bij dit land. Met haar podcast ‘Nedercast’ wilde ze in tien afleveringen erachter komen of die negatieve geluiden echt de lading dekken. Ze bespreekt met een gast een thema dat wij via het nieuws binnenkrijgen. Het gaat over zorgen zoals criminaliteit, milieu en bevolkingsdichtheid. Ze gaat met deskundigen op zoek naar échte verhalen, naar de feiten. Ze vraagt experts te vertellen over hun vakgebied. En wat blijkt? Er gaat veel meer goed dan we meekrijgen, want negatief nieuws verkoopt beter en blijft goed hangen. Volgens haar podcast mogen we best trots zijn op Nederland. Door op deze manier een positief geluid over ons land te laten horen wil Layla haar steentje bijdragen aan een samenleving die zoveel voor haar betekent.

De tien afleveringen van het afgelopen seizoen kunt u inmiddels terugluisteren via Spotify, Podimo of Apple podcast. Vanaf maandag 4 september komt er een nieuwe reeks, waarbij ook ik mag aanschuiven. Ik voel me vereerd, ik mag het hebben over vrijheid. Als mens, als burgemeester, maar ook als voorzitter van Wageningen45 is vrijheid een onderwerp dat ik hoog op mijn lijstje heb staan. Ik schrijf er regelmatig over in mijn column en ik hoor, zie en luister ook veel naar mensen en hun verhalen. Wat verstaan we onder vrijheid, welke soorten vrijheid zijn er, wat betekent vrijheid als je het niet kent, of als je ervoor hebt gestreden? En wat is vrijheid als je eigenlijk niet beter weet maar anderen vinden dat je niet vrij bent? Ik kijk er erg naar uit om het hier met Layla over te hebben, want voor haar is vrijheid niet vanzelfsprekend. Zij is als klein meisje gevlucht uit Afghanistan, is hier naar school gegaan en volwassen geworden. Vanuit haar achtergrond weet ze als geen ander hoe belangrijk vrijheid is.

Ik ben benieuwd waar we op uitkomen. Want vrij zíjn betekent niet altijd dat je je ook vrij vóelt. En veilig zíjn betekent ook niet altijd dat je je veilig vóelt. Het heeft allemaal (deels) te maken met wat we hebben meegemaakt, gezien, gehoord, gevoeld. Waar ons wiegje stond, in wat voor omgeving we zijn opgegroeid. Wat we hebben gelezen en hoe dat is binnengekomen. Of we kunnen relativeren en dingen in perspectief kunnen zien. Of we vertellen over het leven en al haar mogelijkheden of dat we van anderen leren over de grote boze buitenwereld. Ik kijk uit naar de podcast en vooral naar het positieve geluid over Nederland!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester