Glas halfvol

Lees hier de column van dinsdag 5 september 2023.

Zoals u vorige week in mijn column las, zou ik een podcast op gaan nemen met Layla Alizadah-Lijmbach. Het werd een gesprek over vrijheid en over het verschil tussen vrijheid hebben en vrijheid voelen. Over positiviteit en negativiteit. Want hoe we kijken naar onze wereld, heeft alles te maken met onze mindset. Is het glas halfvol of halfleeg? Wat mij betreft staan halfvolle glazen een stuk gezelliger en brengt het ons veel meer.

Na het gesprek ging ik met Layla naar Fruittuin Verbeek. Hier hadden we als college een zomerlunch georganiseerd, waar we zo’n 20 inwoners voor hadden uitgenodigd. Voor mij bekende gezichten van mensen die zich inzetten voor onze samenleving. We hadden alle genodigden gevraagd 1 gast mee te nemen. Iemand die zich ook positief inzet voor de buurt of gemeente, maar die misschien net iets minder zichtbaar is. Zo waren we dus met bijna 50 (!) mensen aanwezig die stuk voor stuk heel veel moois verspreiden binnen de gemeente. Wat was het fijn om met zo’n club mensen samen te zijn. Na afloop van de lunch heeft Layla haar verhaal verteld. Waarom ze het zo belangrijk vindt om de mooie kanten van ons land onder de aandacht te brengen. Om positief nieuws te verspreiden met haar podcast. Ze nam ons mee en liet ons door háár bril kijken naar ons land. En dat zorgt ervoor dat je even bij andere dingen stilstaat. Net zoals je bijvoorbeeld met een logé door je eigen gemeente fietst. Je wordt erop gewezen dat sommige dingen die we normaal vinden, eigenlijk heel bijzonder zijn. Dat bijzonder zijn geldt zeker ook voor onze gasten. Stuk voor stuk bijzondere mensen.

Bijzondere mensen die graag helpen, vaak vrijwillig. Ik heb mij laten vertellen dat dit hét geheim is voor een gelukkig leven: anderen helpen. Uit onderzoek blijkt dat er in onze hersenen, in ons beloningssysteem, een piek te zien is wanneer we iets voor iemand anders doen. Ze noemen dit ook wel de helpers high. Wat heeft de natuur dat toch eigenlijk mooi geregeld.

En het is goed nieuws, want helpen is gemakkelijk en hoeft niet veel te kosten. Bijvoorbeeld door kleding die je niet meer draagt weg te geven of de handen uit de mouwen te steken bij een klus. Een maaltijd te maken, een kaartje te sturen, een rondje te lopen met iemand die veel alleen is. Maar ook bijvoorbeeld bloed doneren is een vorm van helpen, net zoals geld inzamelen voor goede doelen. Kleine gebaren maken grote verschillen. En daar maak je niet alleen jezelf, maar ook anderen gelukkig mee. Misschien draagt dat er toe bij dat we in onze gemeente zoveel vrijwilligers hebben!

In De Kamphal in Wezep hebben we aanstaande vrijdag 8 september zo’n bijzondere actie. Vanaf 17.00 uur wordt daar een 24-uurs badmintonmarathon georganiseerd. De opbrengst gaat naar stichting Hartekind en wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek om kinderen met een hartafwijking te helpen. Wilt u meespelen? Aanmelden kan via hartekind-24uur@outlook.com. Het spel heeft geen wedstrijdelement, een prachtig mooi initiatief dus met enkel gelukkige winnaars.

Natuurlijk zijn er nog veel meer organisaties die zich voor anderen inzetten. Neem bijvoorbeeld het Leger Des Heils. Voor sommigen vooral bekend van de tweedehands winkels, maar ze doen nog heel veel meer. Zij bieden bijvoorbeeld dak- en thuislozen een onderkomen aan en geven ondersteuning op allerlei manieren aan allerlei mensen om het leven beter aan te kunnen.  Zo is er het Kunst & Theaterprogramma, waarmee ze hun talenten kunnen ontwikkelen en plezier kunnen hebben in hun vrije tijd. En misschien nog wel belangrijker; zo ontmoeten ze andere mensen, bouwen ze een sociaal netwerk op en kunnen ze weer meedoen in de samenleving. Aanstaande zaterdag 9 september ga ik naar het Kunst en Theatergala van het Leger Des Heils, waar de deelnemers op het podium staan en hun talenten laten zien. Ik kijk er erg naar uit, een avond met halfvolle glazen!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester