Halen of falen...

Lees hier de column van dinsdag 2 januari 2024.

Daar staan we dan. Fris en fruitig aan het begin van een nieuw jaar. Of, misschien bent u nog aan het bijkomen van een wel heel gezellig oud en nieuw feest. Hoe dan ook, 2024 ligt voor ons en alles is nog mogelijk. Alsof we op een leeg wit papier, met een aantal steekwoorden beginnen aan een nieuw verhaal. Ik ben heel nieuwsgierig wat er allemaal gaat gebeuren. Of onze wensen, dromen en goede voornemens uitkomen. Deels hebben we dat zelf in de hand, of we het behalen of dat we falen.

Traditiegetrouw hebben we aan het begin van een nieuw jaar ook allerlei goede voornemens. Wat willen we dit jaar anders doen? Wat ik vaak zie gebeuren is dat we dan heel hoge, grote doelen voor onszelf stellen. Doelen waarvan de weg lang is of best ver afstaat van hoe we ons leven nu hebben ingericht. Het zijn vaak dingen die we éigenlijk helemaal niet zo leuk vinden, waar we tegenop zien. Bijvoorbeeld heel veel kilo’s afvallen, niet meer snoepen, nooit meer drinken of heel vaak sporten. Als je dit leuk vindt, doen! Als je dit echt wilt, doen! Maar als dit eigenlijk te ver van je bed is, als je het stiekem eigenlijk helemaal niet ziet zitten, dan is het misschien handiger om het anders aan te pakken. Want als we ons dingen voornemen die we eigenlijk niet willen, dan organiseren we ons eigen falen. Dus misschien is het een idee om te besluiten dit jaar juist te stoppen met lijnen. Omdat je helemaal oké bent zoals je bent.

Laten we het dit jaar eens anders doen. Laten we ons dit jaar voornemen tijd te maken voor de dingen die we juist leuk of belangrijk vinden. Dingen die we écht graag willen. Bijvoorbeeld een bepaald boek lezen, verre vrienden of familie bezoeken. Het huis restylen, bijzondere gerechten koken. Of ontdekken hoe het is om met een tent op vakantie te gaan, meer ‘me-time’ momentjes inplannen. Laten we doelen stellen waar we naar uitkijken, waar we blij van worden. Dat hoeft niet groot te zijn, dat kunnen en mogen ook kleine geluksmomentjes zijn.

Zelf heb ik natuurlijk ook nagedacht over mijn voornemen van 2024. Wat ik al lang graag wil, en waar ik heel veel zin in heb, is een kunstworkshop volgen bij de Kunsthoeve op Landgoed ’t Loo. Ze bieden er verschillende workshops aan, zoals sieraden maken of bloemen maken van vilt, aquarellen of pasteltekenen. Ik weet nog niet voor welke workshop ik ga, misschien wel allemaal. Dit is iets wat ik al een hele tijd wil doen maar, op mijn manier, geen tijd voor heb.

Dat betekent dus tijd maken. Want eigenlijk weten we allemaal wel dat het heel goed en belangrijk is om dingen te doen waar je blij van wordt. Waar je energie van krijgt, waar je van gaat stralen. Maar automatisch is het natuurlijk ook zo dat wanneer je kiest voor het ene, je iets anders moet laten vallen. Dat voelt niet altijd goed. Ik voel me dan al gauw schuldig. Maar toch ga ik het doen, ik ga dit jaar een middagje spijbelen. En ja, misschien moet daar wel een vergadering voor sneuvelen. Ik ga hier gewoon tijd voor maken. Dat is mijn voornemen voor dit jaar, een voornemen dat ik zeker wil halen!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester