Herfst op de Veluwe

Lees hier de column van dinsdag 17 oktober 2023.

Waar ik twee weken geleden nog schreef over de nazomer, is de herfst nu toch echt gearriveerd. Gelukkig maar, dan kunnen we nu in de herfstvakantie ook herfstige activiteiten ondernemen. Wandelschoenen of laarzen aan en lekker het bos in, koken met pompoen en kastanjes of – als het een regenachtige herfstdag is – naar de film of het theater. Op de Veluwe is genoeg te doen!

Een hele leuke en gemakkelijk zelf te organiseren activiteit met kinderen vind ik natuurbingo, een natuurspeurtocht. Bijvoorbeeld door op een eierdoos afbeeldingen te plakken van natuurschatten, denk aan een kastanje, eikel, bijzonder blad, dennenappel. Verzamel ze allemaal in je eierdoos! Vroeger gingen wij vaak met de kinderen kastanjes zoeken. We maakte er samen kastanje poppetjes van. Toen deden we het met cocktailprikkers, maar tegenwoordig heb je speciale kastanje boortjes waardoor je er heel makkelijk mee kunt knutselen. Je maakt er zo bijvoorbeeld ook een kastanje ketting, rups of krans van. Bijna alles wat je in het bos kunt vinden kan eraan of erop. Hartstikke leuk om zo met de (klein)kinderen bezig te zijn met het seizoen. En het staat nog leuk in huis ook.

De herfst is voor mij ook een seizoen van lekker binnen zijn. Van terugtrekken en de rust opzoeken. Ik vind het heerlijk om in of rond het huis te zijn of een goed boek te lezen. De afgelopen tijd ben ik veel in de moestuin en keuken bezig geweest. Ik maakte courgettes in zoetzuur, bramen en frambozen curd, jam en ik heb een voorraad courgettesoep in de vriezer. In de herfst ga ik voor pompoensoep. Pompoenen worden geoogst vanaf midden september en begin oktober zijn ze dan op hun best. Dus nu is het perfecte moment om ermee te koken en experimenteren. Ik heb verschillende recepten voorbij zien komen: pompoensoep met appel, met wortel, zoete aardappel of knoflook, peper en kokosmelk. Ik ga zoveel mogelijk variaties proberen.

Nog een typisch herfstrecept is gepofte tamme kastanjes. Ik was hier erg benieuwd naar, ze zouden heel gezond moeten zijn. Kastanjes zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels. Maar toen ik het eens probeerde viel het me best een beetje tegen. Toch zijn heel veel mensen er wél enthousiast over. Natuurlijk: smaken verschillen. Als u het nog nooit hebt gegeten is het de moeite waard het deze vakantie eens te proberen. Maar alleen tamme kastanjes zijn eetbaar, wilde kastanjes zijn zelfs licht giftig en heel bitter! Tamme kastanjes hebben een puntje aan de bovenkant die wilde kastanjes niet hebben en een tamme kastanje heeft meer stekels op het omhulsel dan de wilde. Om ze te poffen maak je met een scherp mesje aan de platte kant van de kastanje een kruisje, zodat ze de ruimte krijgen om uit hun jasje te ‘poffen’. Je legt ze dan op het rooster of bakplaat in de voorverwarmde oven van 200 graden en in 20 a 25 minuten zijn ze klaar. Je hoeft dan alleen nog de schil te verwijderen. Ik ben benieuwd wat u ervan vindt!

Wilt u er met de (klein) kinderen op uit deze herfstvakantie, dan is er in de omgeving genoeg te doen. Denk eens aan kinderboerderij de Koperen Ezel in Epe, het Kabouterpad in Dronten of Nunspeet, een speurtocht of creatieve workshop bij Museum Elburg of een wandeling over zandstuifgebied De Haere in Doornspijk. Maar in het bijzonder wil ik u de kidsweek van 16 tot en met 20 oktober bij Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ aanraden. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen het museum gratis bezoeken en deelnemen aan alles wat er is georganiseerd. Iedere dag is er een ander thema met bijbehorende activiteiten, van bakken tot breien en van sportieve spelletjes tot knuffelen met de dieren. Natuurlijk kun je je ook verkleden als echte boer of boerin. Op de website van het boerderijmuseum kunt u alle informatie vinden.
Ik wens u een hele fijne herfstvakantie!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester