Herinneringen

Lees hier de column van 12 april 2023.

Voor mij is het voorjaar - de lente - altijd een bijzondere periode. In deze tijd van het jaar zijn er een aantal lange weekenden en feestdagen waar ik altijd enorm naar uitkijk. Afgelopen weekend kwamen onze kinderen thuis en genoten we een paasbrunch en natuurlijk het bijpraten. Fijn en belangrijk om elkaar met zulke momenten op te zoeken, samen herinneringen te maken. En we hebben nog meer feestelijke dagen voor de boeg, zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag. Het zijn vrolijke dagen om samen te vieren en te koesteren. Om stil te staan bij alles wat er is – hoe het nu is. Maar soms ook om stil te staan bij hoe het was en wat er veranderd is.

Zo was ik vorig weekend - in klederdracht - bij het 75-jarig jubileum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het was voor mij voor de eerste keer en ik moet zeggen, een aanrader! Heel bijzonder om gebouwen uit verschillende gemeenten rond de Zuiderzee te zien. Huizen, bedrijven, gebouwen die in de loop van de tijd door die gemeenten aan het museum zijn geschonken. Vaak vanwege stads- of dorpsvernieuwing. En niet zelden kijken die gemeenten nu met gemengde gevoelens naar deze panden. Hun historisch erfgoed, een stukje nostalgie, een herinnering. Jammer dat het weg is gegeven. Maar mooi dat het in dit museum bewaard is gebleven om - bijna letterlijk - terug te kunnen gaan in de tijd. Bijzonder om te zien hoe het er destijds aan toe ging en hoe hard het leven was voor veel mensen. Wat is er dan veel veranderd! En dan hoor je wel eens: vroeger was alles beter. Ik moet u eerlijk zeggen: dat vraag ik me af. Natuurlijk zijn er dingen die vroeger beter waren, en die moeten we zeker behouden. Maar als ik kijk naar alles wat we nu kunnen, doen en hebben. Daar konden de eigenaren van die huizen in het museum vroeger niet eens van dromen.

Zo was ik afgelopen week samen met wethouder Flier op bezoek bij Deltawonen. Daar zagen we hoe isolatie, energiebesparende maatregelen zoals een hybride warmtepomp en zonnepanelen ervoor zorgen dat de huizen waar we op bezoek waren nog energiezuiniger en comfortabeler worden. En zo zijn we natuurlijk op veel meer terreinen van heel veel gemakken voorzien. Dan ben ik blij dat we hier en nu leven.

Maar ik herken het wel hoor, die roze bril die we soms op hebben als we terugkijken naar vroeger. Zo roept Pasen bij mij herinneringen op van vroeger. Palmpasen met het broodhaantje boven op de stok. Vol verwachting omdat je op Paaszondag je nieuwe kleren aan mocht. Op z’n Paasbest. En als het meezat ‘met zonder jas’ paaseieren zoeken bij opa en oma. Soms zou ik best eens even terug willen in de tijd. Even gluren en kijken naar dat kind van toen. En dan snel weer terug naar het heden. Want nu maken we, met ieder die ons lief is, nieuwe herinneringen. Herinneringen waar we straks ook met een glimlach op terugkijken.  

Ik wens u fijne dagen en een mooi voorjaar!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester