Het verschil maken

Lees hier de column van 16 mei 2023.

In de column van vorige week schreef ik over werken bij de gemeente Oldebroek en over mijn huidige baan als burgemeester. Misschien weet u dat ik ook wethouder en raadslid geweest ben. Natuurlijk is mijn CV nog wat uitgebreider. Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan. U zult misschien wel herkennen dat sommige dingen blijven hangen. Daar waar je herinneringen hebt gemaakt, waar je echt iets hebt kunnen betekenen voor een ander. Het verschil hebt kunnen maken.

Ik herinner me nog goed mijn tijd bij Stichting De Uitdaging. Samen met mijn collega’s zorgde ik voor de samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven, het lokale bedrijfsleven en de gemeente. Echt bijzonder om van waarde te kunnen zijn, ‘gewoon’ door krachten te bundelen. Iedere dag was ik bezig met mensen samenbrengen. Ik zeg het wel vaker – samen wordt het mooier, samen wordt het beter. In de rol die ik toen had kon ik daar ook echt iets mee doen. Met minder geld meer betekenen. Soms is iets dat voor de één heel lastig is voor de ander vanzelfsprekend. Dus bracht ik talent, kennis, kunde en materiaal of gereedschap bij elkaar. Dan werden dingen die soms onmogelijk leken toch mogelijk. Soms mis ik dat wel, heel direct het verschil te kunnen maken. Ik zie en spreek veel mensen, ik krijg een hoop mee, maar niet alles. En dan ben ik nu vaak afhankelijk van anderen die daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken.

Gelukkig hebben we in de gemeente Oldebroek ook organisaties die op deze manier de handen uit de mouwen steken. Initiatieven die er zijn om er ‘voor mekaar’ te zijn. Mensen die zich inzetten voor een ander. Die niet alleen een luisterend oor hebben, maar dan ook écht wat doen. Hier kennen we bijvoorbeeld al 12,5 jaar Stichting Present, waar al veel vrijwilligers een match hebben gevonden met iemand die graag hulp ontvangt. Niet alleen als individu, maar ook als vriendengroep, collega’s, gezin, klas of kerk kun je je hier aanmelden om iets voor een ander te betekenen. Ik ben blij met zulke organisaties in onze gemeente, wat mij betreft een prachtig voorbeeld van Oldebroek voor Mekaar!

Al sinds 2013 is Oldebroek voor Mekaar een begrip in onze gemeente. Een werkwijze. De bedoeling is om samen te werken aan een mooie en sterke samenleving. Een samenleving waarin u als inwoner zelf initiatief mag en kan nemen om dingen aan en op te pakken. We vinden het belangrijk dat u deze vrijheid voelt. Samen met mijn collega’s ben ik er iedere dag mee bezig om te bekijken hoe we dat nog beter kunnen doen. Hoe we als gemeente en inwoners dichter bij elkaar kunnen komen. Communicatie heeft daarin een grote rol. Het is belangrijk dat we elkaar verstaan, dat we elkaar begrijpen. En nee, dat gaat niet altijd goed. Maar we doen ons best en blijven dat doen.

Natuurlijk komt vriendschap van twee kanten. Om er écht ‘voor mekaar’ te zijn, is het heel belangrijk dat ik weet wat er bij u speelt. Wat u belangrijk vindt. In uw straat, in uw wijk of dorp. Waarbij ik natuurlijk niet kan beloven dat ik overal een oplossing voor heb, of alle uitdagingen weg kan nemen. Maar ik kan wel beloven dat we ons best doen zo goed mogelijk met elkaar in contact te blijven. Daarom kom ik graag in contact met mensen die hier een rol in spelen, of willen spelen. Om te horen welke ideeën u heeft. Om te ontdekken hoe we er samen voor kunnen zorgen dat onze gemeente nog mooier wordt. Dus als u hier iets aan kunt en wilt bijdragen, meld u dan via burgemeester@oldebroek.nl. Samen maken we het verschil!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester