Kerstgedachten

Lees hier de column van dinsdag 19 december 2023.

En zo zitten we alweer in het uiteinde van 2023. We maken ons op voor de feestdagen, voor de laatste dagen van dit jaar. De dagen die we graag samen vieren en waarbij we graag samen delen. We delen ons huis met vrienden en/of familie. We delen warmte, liefde, eten, drinken, misschien cadeaus. Maar lieve mensen, deel alstublieft ook het gevoel van veiligheid. Deel de ruimte of openbare plek met de mensen en dieren om u heen. Houd rekening met buren en pas een beetje op elkaar. Laten we samen zorgen voor een veilige jaarwisseling. Een fijn feest van oud naar nieuw, van 2023 naar 2024. Traditiegetrouw blik ik in deze periode ook terug. Dat doe ik op Eerste Kerstdag met een toespraak voor Loco tv. Maar natuurlijk is ook deze laatste column van 2023 een plek om even terug te kijken.

2023 was weer een heftig jaar. De oorlog in Oekraïne ging onverminderd door. In het Midden-Oosten brak een oorlog uit tussen Hamas en Israël. En ook op andere plaatsen in de wereld gebeuren de meest afschuwelijke dingen. Deze beelden op tv snijden door je ziel. Het lijden van al die mensen… Mensen die ‘gewoon’ hun leven willen leven, mensen met dromen, mensen die lief hebben. Het valt niet te rijmen met dat wat we zien. En die oorlogen hebben ook gevolgen voor de onderlinge relaties tussen mensen in ons eigen land.

Dat geldt ook voor andere onderwerpen, dichter bij huis. Zo hadden we te maken met protestacties van boeren tegen het klimaatbeleid, terwijl klimaatactivisten van Extinction Rebellion probeerden met blokkades van de A12 in Den Haag juist een versnelling van de klimaatmaatregelen af te dwingen. En kabinet Rutte 4 viel over het immigratiebeleid. Ook in onze eigen gemeente was en is er nog steeds bezorgdheid over de aankondiging van het COA dat het asielzoekers op wil gaan vangen aan de Bovendwarsweg. Ook hier in onze gemeente zie ik angsten, zorgen, en tegengestelde meningen.

Maar ik zie gelukkig ook andere dingen. Mensen die ook afgelopen jaar weer dag en nacht voor een ander klaar stonden. Heel veel vrijwilligers die zich het hele jaar inzetten. Afgelopen zaterdag was ik daar getuige van bij ‘Samen Kerst’. Ik zag dat er meer dan 400 engeltjes gehaakt zijn door vrijwilligers om weg te geven bij de lichtjes, ik zag mensen die de pakjes rondbrachten bij mensen die wel een lichtpuntje kunnen gebruiken, ik bezocht de mensen die (tuin)klussen oppakten en natuurlijk de verzorgingshuizen waar vrijwilligers kerststukjes maakten met de bewoners en kerstliedjes zongen. En dan komt er nog een kerstbrunch op Tweede Kerstdag.

Ik ben er trots op dat ik burgemeester mag zijn van een gemeente waarin Oldebroek voor Mekaar dagelijks in praktijk wordt gebracht. En ik weet best dat het niet mogelijk is om hiermee alle problemen en zorgen op te lossen. Maar iedereen die omziet naar een ander is van onschatbare waarde!

Ik kijk dan ook positief en hoopvol naar 2024. Laten we waarderen wat we hebben. Laten we ons best doen elkaar te begrijpen, te verstaan. Laten we ons, zo af en toe, eens verplaatsen in die ander. Laten we een beetje lief zijn voor elkaar. Ook, en misschien wel vooral, als we het oneens zijn…Want uiteindelijk moeten we er toch samen iets van maken. En zoals ik al zei: ik zie iedere dag dat heel veel mensen zich daarvoor inzetten. En ik dank u daarvoor!!

Ik wens u allemaal hele mooie kerstdagen toe, een gezellige & veilige jaarwisseling en natuurlijk een gezond, gelukkig en gezegend nieuwjaar!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester