Koningsdag 2023

Lees hier de column van 25 april 2023.

Over twee dagen is het zover: de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Koningsdag 2023! Mijn tweede échte Koningsdag in de gemeente Oldebroek die ik samen met u kan vieren. En daar kijk ik naar uit, want ook dit jaar valt er op Koningsdag op heel veel plekken in onze gemeente weer van alles te zien, te doen en te beleven. Hoe fijn is het dat we deze dag weer kunnen vieren op de manier waarop we dat zo graag doen. Met elkaar. Met muziek, een hapje en een drankje. En natuurlijk uiteenlopende activiteiten voor jong en oud. Kortom: gezelligheid alom!

Voordat het donderdag Koningsdag is, hebben we morgen - op woensdag – eerst nog de jaarlijkse lintjesregen. Ook dit jaar mag ik er weer een aantal uitreiken. Ik blijf dat toch echt wel heel bijzonder vinden. Ook dit jaar zijn er weer een aantal inwoners voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Voorgedragen omdat zij zich, volgens de aanvragers, buitengewoon hebben ingezet voor de samenleving. Al zeker 15 jaar. Fantastisch! Het aanvragen van zo’n lintje moet al ver van te voren. Dus als u iemand weet die volgens u volgend jaar met lintjesregen een Koninklijke onderscheiding verdient, meld dat dan nu al. Want het duurt zeker een half jaar voordat het duidelijk is of een onderscheiding wordt toegekend. Zo’n aanvraag moet bijvoorbeeld goedgekeurd moeten worden door het Koninklijk Huis. Logisch, het heet niet voor niets een Koninklijke Onderscheiding! We hebben ook lokale onderscheidingen: de Oldebroeker Erepenning en het Oldebroek voor Mekaar waarderingsbeeldje. Daarvoor gelden iets andere, lichtere, voorwaarden. Bijvoorbeeld voor de periode waarop een persoon of organisatie zich heeft ingezet voor de samenleving. Misschien dat u nu denkt: ik ken ook zo iemand. Meld hem of haar dan voor 8 mei aan via www.oldebroek.nl/erepenning. Dit jaar reiken we de erepenningen uit tijdens op Zomerfestival op zaterdag 10 juni en gelukkig duurt de procedure bij ons niet zo lang als bij het Rijk.

En dan is het donderdag Koningsdag. Die start ik dit jaar op de Looschool en daarna ben ik bij de aubade in Oldebroek. De rest van de dag bezoek ik ook andere plekken in onze gemeente om zoveel mogelijk van al het feestgedruis mee te maken. Om u te ontmoeten en om deze dag samen te vieren. Om te verbinden – want dat is toch wel wat Koningsdag doet. Nederland kleurt oranje, de zon laat zich altijd even zien en we gaan met z’n allen naar buiten. En als ik de programma’s bekijk dan hoeven wij ons niet te vervelen. Springkussens, dans- en muzikale optredens, spelletjes, schminken, een voetbalclinic. En natuurlijk traditiegetrouw de kleedjesmarkt. Heeft u nog geen plannen gemaakt? Kijk dan vooral even op de Koningsdagpagina in de Huis-aan-Huis krant.

Want het aanbod is groot. Heel groot! En dat kan alleen met de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers in de verschillende dorpskernen. Alles moet bedacht en georganiseerd worden. Daarvoor staan de vrijwilligers van de Oranjeverenigingen keer op keer klaar. Maar behalve bedenken moet er ook heel veel worden gedaan. Muziektenten neerzetten, het verkeer regelen, bardienst draaien of voor scheidsrechter spelen bij de oudhollandse spelletjes. En dan niet te vergeten dat alles ook weer opgeruimd moet worden…Zoveel taken! Ik vind het geweldig om te zien dat het ieder jaar in de gemeente Oldebroek ‘gewoon’ lukt. Daar ben ik heel erg trots op.

Daarom wil ik u – de Oranjeverenigingen, vrijwilligers, maar ook u als bezoeker – bedanken. Ik kijk ernaar uit om Koningsdag weer samen te beleven. Ik wens ons een fijne Koningsdag en mooie week!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester