Laat je verrassen!

Lees hier de column van 9 mei 2023.

Het is bijna Nederland in het klein. Dat was mijn antwoord op de vraag wat ik verrassend vond aan de gemeente Oldebroek. Ik zat in mijn kantoor en keek naar de kaart van de gemeente. We hebben water, bos, polder, heide. We hebben verschillende dorpen met ieder hun eigen identiteit. We hebben rust, ruimte en groen, maar ook koopcentra met hele mooie winkels. We hebben Hanzesteden op fietsafstand en heel veel recreatiemogelijkheden, zoals bijvoorbeeld onze Klompenpaden. En natuurlijk heel veel mooie faciliteiten om te sporten of om iets op het culturele vlak te doen. Dat maakt de gemeente Oldebroek heel compleet, en ook heel interessant. Eén van de redenen waarom ik vier jaar geleden burgemeester wilde worden van deze verrassende gemeente.

Ik woonde destijds met mijn man in Leek en we hadden een eigen bedrijf. Eerder was ik wethouder en sindsdien had ik de wens om burgemeester te worden. Ik herinner me nog goed dat ik de vacature bij de gemeente Oldebroek zag. Die maakte me nieuwsgierig. Oldebroek kende ik nog niet zo goed van binnenuit, dus ben ik hier met mijn man eerst maar eens een weekendje gaan kamperen. Op ontdekkingstocht door de gemeente vol verrassingen! Een paar dingen die me die dagen opvielen waren de lange rijen bij de visboer op het Meidoornplein (waar we toen ook maar aansloten want dan zal het wel goed zijn), het prachtige Klompenpad in Oosterwolde, de mooie dijk van Noordeinde richting Elburg, nou ja eigenlijk teveel voor een paar zinnen. Aardige mensen, die elkaar ‘gewoon’ goedendag zeiden en maakten dat je je welkom voelt. Datzelfde gevoel kreeg ik toen ik later - als burgemeester - het gemeentehuis binnenliep en kennismaakte met mijn nieuwe collega’s.

Inmiddels werk ik hier nu 3,5 jaar samen met zo’n 200 medewerkers, een relatief kleine club mensen. Het is een mooie mix van jong en wat minder jong. Van veel ervaring en net van school. Van geboren en getogen in de gemeente en van verder weg. Het grote voordeel van een organisatie van deze omvang is dat je – ook als je net begint – al veel verschillende dingen kan, mag en moet doen. Je mag hier experimenteren en leren. Je mag je verantwoordelijkheid nemen en dragen. We zijn nuchter, we doen het gewoon. En we doen gewoon. De lijntjes zijn kort. Ik zit regelmatig met medewerkers om de tafel, dat is hier heel normaal. En vooral heel leuk! We zetten ons allemaal in voor hetzelfde: onze gemeente Oldebroek.

Er gebeurt verrassend veel. Geen dag is hetzelfde, alles ontwikkelt zich voortdurend en razendsnel. Als regio, gemeente maar ook als organisatie. Als onderdeel van Regio Zwolle zijn we bijvoorbeeld één van de sterkst groeiende economische regio’s. We hebben mooie ambities en staan voor grote opgaves. Mooie projecten die vragen om een professionele aanpak. Daarvoor kunnen we wel wat mensen gebruiken. Mensen die, samen met ons, willen bijdragen aan een fijn Oldebroek. We hebben een aantal mooie vacatures die we graag opnieuw invullen, bekijk ze gerust eens op www.oldebroek.nl/vacatures. Maar ook als je denkt iets te kunnen bieden wat er niet bij staat, bel voor een afspraak. Want als we nu geen ruimte hebben komt dat misschien. Dan is het goed dat je elkaar al kent.

Natuurlijk wordt er hier gewoon hard gewerkt, maar er is ook veel vrijheid. Je kunt je werk met veel flexibiliteit inrichten, dus is er ook ruimte voor de spontane dingen. En voor je privé leven, want ook dat vinden we heel belangrijk. Iedereen mag ontdekken wat past en wat nodig is. Nodig om gelukkig te zijn, om een goede balans te hebben. Maar ook om jezelf te ontwikkelen, scherp te blijven en om te vernieuwen. Die vernieuwing is soms spannend. Iets buiten je comfortzone doen. Maar vaak wel heel leuk, zo’n sprong in het diepe. Dus laat je verrassen en doe het gewoon! Ik durf te zeggen: dat kan wel eens heel goed uitpakken.

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester