Met hart en ziel

Lees hier de column van dinsdag 25 juni 2024.

Vorige week vrijdag zag u dat een aantal collega’s voor een dag het kantoor had ingeruild voor het Raadhuisplein. Ze waren druk in de weer om het Zomerfestival in goede banen te leiden. De stappentellers haalden heel gemakkelijk de 10.000 stappen. Dat is voor veel collega’s op een ‘normale’ dag wel anders. Daarom zijn we met elkaar aan het bekijken hoe we in beweging kunnen komen en blijven. Speciale ‘wiebelkrukken’ bijvoorbeeld, of een fiets die je achter je bureau kunt zetten. Hele mooie oplossingen, zodat je kunt bewegen terwijl je aan het werk bent voor onze gemeente. En ik ben heel erg trots op die medewerkers ín het gemeentehuis.

Maar we hebben ook collega’s die we hier binnen  - in het gemeentehuis  - bijna niet zien. Collega’s die weinig gelegenheid krijgen om even te zitten. Dan denk ik bijvoorbeeld aan onze collega’s van de buitendienst, dorpscontactambtenaren, sociaal werkers en BOA’s. Het zijn collega’s die altijd in de weer zijn en heel zichtbaar werk doen. Zichtbaar werk dat soms heel vanzelfsprekend lijkt. Het zijn zij die zorgen voor de nette perkjes, bermen en plantsoenen. Het zijn zij die zorgen voor nette begraafplaatsen. Het zijn zij die inwoners van de dorpen en wijken helpen met vraagstukken en nieuwe initiatieven. Het zijn zij die bij inwoners thuis langsgaan, een luisterend oor bieden en per persoon zoeken naar de meest passende oplossing. Het zijn de mensen die een gezicht geven aan de gemeente. Het zijn mijn collega’s!

En wat ben ik blij dat ze er zijn. Zonder onze mannen van de buitendienst zouden onze straten er bijvoorbeeld heel anders uitzien. Dat besef ik me iedere keer opnieuw wanneer ik in het buitenland op vakantie ben. Misschien herkent u dat wel. Veel afval op straat, plastic in het prikkeldraad, wild gegroeide heggen, bosjes en bomen. Het valt dan pas op hoe goed het er hier bij ons uitziet. Deels heeft het te maken met de mentaliteit van ons in Nederland en in Oldebroek. Het heeft te maken met ons verantwoordelijkheidsgevoel. Maar ook zeker heeft het te maken met hoe het geregeld is. En dan ben ik trots op mijn collega’s en hoe we het met elkaar netjes hebben en houden. En dat geldt ook voor andere collega’s die dag in dag uit op pad zijn om u van dienst te zijn. 

Als ik kijk naar de initiatieven die zijn gerealiseerd met behulp van dorpscontactambtenaren, dan ben ik op één hand niet uitgeteld. Dan denk ik bijvoorbeeld aan haven Noorderrot, de Huiskamer van Wezep en het Hart van Oosterwolde. Hetzelfde geldt voor sociaal- en opbouwwerkers, die naast huisbezoeken ook bijeenkomsten organiseren. Zoals bijvoorbeeld de gezellige senioren (bingo)middagen. En ik hoef u vast niet uit te leggen dat de BOA’s zich iedere dag inzetten voor een fijn en veilig Oldebroek. 

Heel veel dingen in onze gemeente zouden er zonder hun bijdrage heel anders uitzien. Dat is misschien maar goed ook. Dat maakt dat heel veel nog niet vervangbaar is door computers, robots of chatbots. Het zorgt ervoor dat het menselijk blijft, dat het echt blijft. Ik maak mij daarom soms best zorgen over allerlei nieuwe, slimme en snelle manieren om te werken. Het haalt letterlijk het hart uit het werk. En ik geloof dat het resultaat dan voelbaar anders is. Daarom vind ik het belangrijk om stil te staan bij de bijzondere bijdragen van onze mensen. Van onze mensen, met (een) hart en ziel. Mijn collega’s. Dank jullie wel! 

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester