Mijlpalen

Lees hier de column van 18 april 2023.

100 jaar, je zal het maar zijn. Je zal het maar worden! Op dit moment zijn er in de gemeente Oldebroek twee inwoners 100 jaar of ouder. Ik vind dat heel bijzonder, het getal 100 heeft iets magisch. Toch hoor je ook wel eens “ik wil wel oud worden, maar niet oud zijn”. Dat snap ik, want ouderdom komt met gebreken. Ook ik zou graag zo’n jubileum bereiken en dan het liefst in goede gezondheid. Dat gun ik u ook. Maar ook organisaties, verenigingen en samenwerkingsverbanden wens in zo’n magische mijlpaal zonder al te veel ongemakken.

In 2020 bestond De Imkersvereniging Wezep-Hattem-Oldebroek 100 jaar. Vanwege corona kon dat destijds niet gevierd worden zoals dat gepland was. Maar vorig jaar gebeurde dat alsnog en afgelopen week mocht ik het kleurrijke exemplaar van hun jubileumboek ontvangen. Natuurlijk heb ik het direct doorgebladerd. Een prachtig boek vol met mooie foto’s en informatie over bijen en de natuur. Maar ook recepten, gedichtjes en verhalen over 100 jaar geschiedenis van deze vereniging. Doordat bijen stuifmeel ophalen, zorgen ze voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder bijen zouden de meeste soorten bloemen en het groente en fruit dat we eten verdwijnen, want hun stuifmeel zou dan niet meer worden verspreid. Bijen zijn dus ontzettend belangrijk! We moeten dan wel zorgen dat ze voldoende voedsel hebben om hun werk te kunnen doen. Daarom zaaien we bloemen en grassen die bloeien in onze bermen en maaien we de bermen veel minder dan vroeger.

Om te groeien en bloeien als gemeente is er ook wel wat nodig. Samenwerken is daarbij heel belangrijk, dat snapten onze voorgangers 100 jaar geleden ook. In 1913 werd de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Gelderland opgericht. Destijds onder andere voor het gezamenlijk inkopen van steenkolen voor de gemeentelijke gasfabrieken. Inmiddels zijn wij als één van de 51 Gelderse gemeenten lid en dus was ik vrijdag op het 100-jarig jubileumfeest. En wie jarig is trakteert, dus schonk VNG Gelderland iedere gemeente een cadeau. Een heel bijzonder cadeau, een boom met boombankje. En - toevallig of niet - kozen wij voor een bijenboom. Deze werd geplaatst in speeltuin Colijnhof in Wezep. Een mooie plek voor bijvoorbeeld ouders en grootouders om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en misschien wel samen op te trekken.

Want samen ontstaan er mooie dingen. En samen behoud je ook mooie dingen. Kijk eens naar 800 jaar Hanze. Een destijds noodzakelijk verbond omdat de schepen veel last hadden van zeeroverij. Handelaren gingen samenwerken om elkaar te beschermen. Samenwerken in plaats van concurreren. Geweldig! En dat doen we nu nog steeds. We werken veel samen met onze buren. Daarom was ik afgelopen weekend in Elburg voor de aftrap van het Hanzejaar. Weer een mijlpaal! Er staan heel veel leuke activiteiten en evenementen op de kalender voor het komend jaar, ook in de andere Hanzesteden. We kunnen dit dus vieren met onze buren in Elburg, maar ook in Hattem, Kampen, Zwolle en Harderwijk. Want mijlpalen, daar moet je bij stil staan. Ook de van Limburg Stirum Korpsen vierden zaterdag hun 65-jarig bestaan met een geweldig jubileumconcert. Wat een talent, inzet en enthousiasme! Geweldig om al deze mijlpalen van dichtbij te mogen zien. Te zien hoe het mensen samenbrengt. Laten we al onze mijlpalen vieren met vrienden, met buren, met elkaar. Op naar de volgende  - ik heb er zin in!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester