Moest tuinieren

Lees hier de column van dinsdag 20 augustus 2024.

Ik vind het tegenwoordig heerlijk om buiten in de tuin bezig te zijn, het is een vorm van ontspanning. Het is ook bewezen dat wanneer je groen om je heen hebt, je een gelukkig(er) mens bent. Een extra reden om buiten bezig te zijn dus, als je het mij vraagt. Natuurlijk vergt het wel tijd. Het moet allemaal bijgehouden worden, gesnoeid, gezaaid. En  - in het geval van een moestuin  - ook geplukt. Nu moet ik eerlijk bekennen dat mijn man al het zware werk doet. Nou ja, eigenlijk doet hij alles en hobby ik er een beetje bij. Maar ik word er wel heel blij van en ik geloof veel mensen met mij. Het is niet voor niets dat er heuse volkstuinen zijn voor mensen die dit niet bij huis kunnen organiseren.

Zelf heb ik het tuinieren geleerd op de lagere school. Alle kinderen hadden een tuintje van ongeveer één vierkante meter. Daar moesten we tuinieren. We zaaiden radijsjes, worteltjes en tuinkers en leerden hoe we het tuingereedschap moesten schoonmaken en insmeren met lijnzaadolie. Ik moet bekennen dat ik dat laatste niet meer doe. Later had ik wel wat kruiden in de tuin en kocht wel eens een aardbeienplantje. Maar pas sinds we hier wonen hebben we een moestuin. Geweldig! Prachtig om te zien hoe de peultjes het doen, om peperplanten te hebben, tomaatjes, komkommers en hoe snel de courgettes van niets heel groot worden. Ik wist nooit dat je van kapucijners paarse vingers kreeg, en wat bloeit die plant prachtig en wat zijn die peulen lekker.

Alleen dit seizoen is het alles behalve de aantallen van de jaren hiervoor door de slakken die zo ongeveer alles opeten. Balen, maar ook dat hoort bij een moestuin. De natuur gaat z’n gang. Al heb ik wel even gekeken hoe ik de natuur een handje kan helpen en ervoor kan zorgen dat mijn tuin geen slakkenhotel wordt. Ik heb gelezen dat slakken bijvoorbeeld niet houden van stro, eierschalen of koffieprut met cafeïne. Ook hopen we op heel veel egeltjes in de tuin. Maar dat zorgt er niet voor dat de ongewenste gasten wegblijven. Mocht u andere tips hebben, dan hoor ik ze graag!

Wat het dit jaar wel goed doet zijn de bramen en frambozen. Ook de vijgenboom puilt uit van de vijgen. Ik maakte vijgencompote en bramen- en frambozenjam, heerlijk! Omdat ik niet iedere week in de keuken wil staan om jam te maken verzamel ik tegenwoordig al het rijpe fruit en leg het in de vriezer. Op een gegeven moment maak ik dan in één keer jam. Soms met appel, met munt of een beetje limoncello. Met de courgettes uit eigen tuin kun je natuurlijk ook van alles doen. Grillen op de BBQ, gevuld uit de oven, courgettesoep (voor in de vriezer). Maar ook inmaken is leuk, in zoetzuur. Een recept dat ik al jaar in jaar uit maak en inmiddels een aantal variaties op heb. Mocht u het leuk vinden, dan kunt u hieronder lezen hoe ik dat doe en het wellicht zelf eens proberen. Ook altijd leuk als cadeautje met een leuk stukje stof over de deksel. 

Veel plezier en eet smakelijk!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester
20240820 Column recept