Mooie streken

Lees hier de column van dinsdag 1 augustus 2023.

Gelderland levert je mooie streken. Dat is niet voor niets de slogan van onze provincie. Prachtige natuur, historische en pittoreske steden en volop culinaire en culturele hoogstandjes. De perfecte plek voor een vakantie, weekendje weg, dagje uit of… om te wonen! Want wat voor de provincie geldt, geldt ook zeker voor ‘ons Oldebroek’.

De gemeente Oldebroek is rijk aan kunst en cultuur, dat moeten we koesteren en vooral samen beleven. Volgende week vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus kan dat! Het Kunstgilde Oldebroek organiseert dan de Oldebroeker Kunststreken op landgoederen De Oldhorst en De Vollenhof. Het is een kleinschalig evenement waar natuur, erfgoed, kunst, muziek en voedsel met elkaar worden verbonden. Twaalf kunstenaars uit Oldebroek geven hun visie op de natuur en haar kwetsbaarheid, haar mogelijkheden en onmogelijkheden. Leuk om zo eens met andere ogen te kijken en te luisteren naar onze omgeving - naar onze streken – die ons zo vertrouwd zijn. Laat u verrassen! Ik ga zeker even kijken, u ook?

Van zo’n weekend vol kunst en cultuur raak ik vaak erg geïnspireerd. Dan besef ik mij dat ik dat eigenlijk veel vaker zou willen doen. Het is een vorm van ontspanning, maar ook van prikkeling. Gelukkig is kunst dichterbij dan we denken. In een oude, historische boerderij op Landal Landgoed ’t Loo is Kunsthoeve ’t Loo gevestigd. Op het oorspronkelijke deel van de boerderij bevindt zich een galerie, waar veel kunstvormen te bewonderen zijn. Een aantal leden van het Kunstgilde Oldebroek hebben er hun expertise samengebracht. Prachtige schilderijen van landschappen en dieren in olieverf of acryl. Maar ook mooie pastels, viltwerk en bronzen beelden. En, kunt u er nu niet genoeg van krijgen… In het oude voorhuis, waar vroeger de boer en zijn gezin woonden, worden nu verschillende workshops gegeven door kunstenaars uit de buurt!

En er is meer op Landal Landgoed ’t Loo. In de zomermaanden vertrekt hier bijna dagelijks het duurzame treintje, de ‘Visit Oldebroek Express’. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met onze gemeente en onze buren. Op dinsdag en donderdag gaat de route naar Elburg, op woensdag naar Wezep, op vrijdag naar Hattem en op zaterdag naar Oldebroek. Op die dag stopt het treintje bij de bezienswaardigheden zoals Fruittuin Verbeek, Boerderijmuseum De Bovenstreek, Klompenwinkel Nagelhout en Gasterij de Zeven Heuvels. Bij een aantal tussenstops is er de mogelijkheid om even rustig rond te kijken of iets te nuttigen. Ontzettend leuk om deze zomer eens een ritje te maken met uw gezin, opa’s, oma’s of vrienden die op bezoek komen. De Visit Oldebroek Express is er voor iedereen, een rit kost u niets. Voor meer informatie of reserveren kijkt u op www.visitoldebroek.nl.

Ik wens u nog een aantal mooie zomerse weken én -streken!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester