Niet(s) vanzelf

Lees hier de column van dinsdag 7 november 2023.

In deze column heb ik het wel vaker over vrijwilligers. Mensen die iets belangeloos doen voor iemand anders, om de samenleving een beetje mooier en beter te maken. Maar waar we niet altijd bij stilstaan is dat hiervoor vaak meer nodig is dan ‘alleen maar’ tijd. Want vaak is er voor dit werk ook kennis en expertise nodig. Bijvoorbeeld om mensen te helpen hun financiën op orde te krijgen, om mensen met een beperking een mooie tijd te bezorgen, om te bemiddelen bij burenruzies. Dus moeten deze vrijwilligers cursussen volgen om hun vrijwilligerswerk te kunnen doen. Ik ben heel erg blij dat er zoveel mensen zijn die dat ervoor over hebben. En extra blij dat ik een hoop van deze mensen mag ontmoeten.

Zo was ik afgelopen donderdag bij het vrijwilligersfestijn van het PIO. Voor de mensen die het niet kennen, dat is het Platform Informele Ondersteuning. Een netwerk in onze gemeente dat bestaat uit vrijwilligersorganisaties die werken op het terrein van welzijn en zorg. Het zijn heel verschillende organisaties, maar de overeenkomst is dat ze allemaal heel veel vrijwilligers en heel veel kennis en kunde hebben. Terecht en mooi dat deze vrijwilligers afgelopen donderdag verdiende waardering kregen en elkaar konden ontmoeten bij een avond met lekker eten en mooie muziek. Als u benieuwd bent welke organisaties er allemaal zijn aangesloten en wat ze doen, nodig ik u uit om eens te kijken op www.pio-oldebroek.nl.

Naast het volgen van cursussen om je kennis als vrijwilliger op peil te brengen en houden, is er vaak meer nodig. Oefenen. Heel veel oefenen. Dat zie je ook bij bijvoorbeeld de brandweer. Afgelopen vrijdagavond mocht ik bij ons korps in Wezep een aantal van onze brandweervrijwilligers in het zonnetje zetten. Mensen die hun diploma’s hebben gehaald op bepaalde terreinen waardoor ze hebben laten zien voldoende kennis te hebben. Maar ook mensen die al 20, 30 en zelfs 35(!) jaar bij de brandweer zijn. Mensen die al die jaren iedere week oefenen voor dat wat er kan gebeuren. Om te zorgen dat ze er – dag en nacht - klaar voor zijn als het dan eens gebeurt. Klaar staan om te helpen. Maar ook klaar zíjn om te helpen. En dat is heel fijn om te weten. Voor ons allemaal, maar zeker voor mij als burgemeester.

En ook ik moet oefenen. Samen met de wethouders heb ik regelmatig een crisistraining. Met elkaar oefenen we dan voor situaties waarvan we hopen dat ze nooit gebeuren. We werken samen en zorgen dat we op elkaar zijn ingespeeld voor de momenten dat dat nodig is. Dat doen we met onze collega’s op het gemeentehuis, maar ook samen met de hulpdiensten, de politie en andere organisaties. Deze week hebben we weer zo’n crisisoefening. Het is altijd spannend waar de oefening over zal gaan, maar één ding is zeker: in alle gevallen kunnen we op elkaar rekenen en vertrouwen. Op de professionals en alle professionele vrijwilligers. Dat is heel belangrijk.

Daarom waardeer ik het enorm dat er zoveel mensen zijn die vrijwillig hun kostbare tijd inzetten om ook te oefenen. Zodat zij er zijn als dat nodig is. Zodat ze weten wat we moeten doen, hoe ze moeten helpen. Ik kan niet anders dan heel blij en trots zijn met deze mensen in onze gemeente. Bij deze dus een heel gemeend dankjewel!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester