Ons krantje

Lees hier de column van dinsdag 2 juli 2024.

Gisteren was het de dag van de huis-aan-huiskrant. Ik kan natuurlijk niet anders dan daar vandaag even bij stilstaan. De lokale krant is voor ons als gemeente heel belangrijk. Het is een van de manieren om u te bereiken, om met u in contact te komen. Tenzij u de NEE/NEE-sticker op uw brievenbus heeft, krijgt u de huis-aan-huiskrant iedere week kosteloos door de brievenbus. Het is voor mij ook een gelegenheid om in de wekelijkse column mijn gedachten met u te delen.

Deze week denk ik dus aan de (lokale) krant en het nieuws. Waar het kijken van het journaal en het lezen van de krant eerder vooral iets voor papa’s en mama’s, opa’s en oma’s was, komt het nieuws nu op allerlei verschillende manieren vanzelf naar ons toe. En dus ook naar jongeren. De socials staan vol met waarheden én onwaarheden. Met meningen en adviezen. Ik kan mij goed voorstellen dat dat overweldigend is. Hoe filter je al die informatie?

Facebook, Instagram en bijvoorbeeld TikTok werken heel slim. Als gebruiker wordt jouw zoekgeschiedenis gebruikt om je bepaalde informatie te geven. Klik je op een bericht, dan weet het systeem dat je misschien een ander bericht ook interessant vindt. En zo wordt je vanzelf gevoed met informatie zonder er écht iets voor te doen. De hele dag door. Daarmee word je ook heel gemakkelijk beïnvloed met de ideeën van een ander. Dan denk ik bijvoorbeeld aan influencers die volop worden ingezet om een overtuiging te creëren. Wat is waar, wat zijn de feiten? En wat is jouw eigen waarheid?

Ik denk dat het in deze tijd extra belangrijk is om hier alert op te zijn. Wijzelf, maar ook onze kinderen en kleinkinderen, kunnen ons er zonder gebruiksaanwijzing vrij gemakkelijk in verliezen. Laten we dus de waarde van een papieren nieuwsbron niet onderschatten. Een overzichtelijke en gekaderde bundel met informatie, waarbij je er ook makkelijk voor kunt kiezen om iets niet te lezen wanneer je er geen behoefte aan hebt. En waar je online ook veel informatie binnenkrijgt die niet altijd relevant is, delen ze in de Huis aan Huis vooral lokaal nieuws. En daarmee zorgen ze dat we precies weten wat er speelt in onze gemeente. Dat is fijn en belangrijk!

En natuurlijk lezen we hier ook heel veel vrolijk nieuws. Bijvoorbeeld welke lokale activiteiten er zijn. Open dagen, markten, braderieën, vlooienmarkten, evenementen, festivals en ga zo maar door. Ook lees ik regelmatig verhalen van inwoners. Een huwelijksjubileum of een bericht over welke baby onze gemeente rijker is. Ook de pagina’s met overlijdensberichten zijn belangrijk, het helpt ons om er voor een ander te kunnen zijn. Dat we dat kaartje sturen kan zoveel betekenen. Zonder de Huis aan Huis zouden we heel veel missen!

Het is mooi dat we het hier nog hebben. Het staat naar mijn idee ook voor de hechte samenleving die we met elkaar zijn. Het is iets van ons. We willen op de hoogte blijven van wat er was, is en komt. We willen er samen wat moois van maken. En dat kan niet zonder ‘ons krantje’!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester