Prinsjesdag

Lees hier de column van dinsdag 19 september 2023.

Vandaag is het Prinsjesdag. De regering maakt vandaag de plannen voor het komende jaar bekend. Het is de tweede, maar waarschijnlijk ook de laatste begroting van het demissionaire kabinet. Deze dag zit vol rituelen. Koning Willem-Alexander rijdt in de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg en leest daar de troonrede voor. Natuurlijk volgt ook de balkonscène. Ik snap dat er mensen zijn die niet zoveel gevoel hebben bij Prinsjesdag, maar toch hoort het wel bij ons land. Bij hoe wij de dingen hier geregeld hebben. En hoe we sommige dingen nog niet helemaal geregeld hebben.

En dan doel ik op het demissionaire kabinet Rutte-IV. Ik leg het u graag kort en zo duidelijk mogelijk uit. Op 7 juli dit jaar heeft het kabinet zijn ontslag aangeboden. Toch zitten dezelfde ministers er nog. Ze ‘passen op de winkel’ tot er een nieuw kabinet is, maar nemen geen besluiten meer over sommige onderwerpen waarover grote meningsverschillen zijn. Deze worden doorgeschoven naar het nieuwe kabinet. Het demissionair kabinet biedt wel ‘gewoon’ de Miljoennota aan waarin de begroting staat voor 2024, maar er is minder ruimte voor nieuw beleid of grote plannen.

Toch kunnen deze plannen voor u als inwoner best een groot verschil maken. En natuurlijk kan dit van invloed zijn op uw keuze in november. Want dan mogen we weer naar de stembus. Dat lijkt nog ver weg, maar voor u het weet staat u alweer met een rood potloodje in uw handen. Dan is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Waar bent u het mee eens en waarmee juist niet? Wie krijgt uw stem? De komende maanden zullen de verkiezingen natuurlijk steeds meer een onderwerp zijn in de media. En misschien luistert u nu ook wel kritischer naar de plannen van vandaag. Ook ik luister vandaag naar de Koning en wel van heel dichtbij. Ik ben namelijk door defensie uitgenodigd om in Den Haag aanwezig te zijn. Heel bijzonder om deze dag als gast mee te maken.

Een paar dagen geleden was ik ook te gast bij de herdenking van de Slag om Arnhem, op 15 september. We herdachten, in aanwezigheid van enkele nog levende WOII-veteranen, de offers die in Arnhem zijn gebracht in een poging een doorbraak te realiseren voor de vrijheid in Nederland en Europa. We stonden stil bij operatie Market Garden en de Slag om Arnhem die de stad grotendeels verwoestte, de slachtoffers die vielen onder militairen en inwoners en de grootscheepse evacuatie. Zaterdag was ik met Rolf te gast bij de herdenking in Ede op de Ginkelse Heide waar parachutisten uit verschillende NAVO-landen een beeld gaven van hoe de lucht boven Ede er 79 jaar geleden uitgezien moet hebben. Emotioneel vond ik het toen een Engelse generaal voorlas uit een brief die een 22-jarige soldaat aan zijn moeder schreef. Ze heeft haar zoon nooit meer teruggezien.

Op dat moment moest ik ook denken aan die delen van de wereld waar nu oorlog is. Waar dagelijks wordt gevochten, geschuild en gevlucht. Waar mensen sterven. Waar mensen hun leven geven om te vechten voor vrijheid.

En dan keer ik met mijn gedachten weer terug naar het nu: Prinsjesdag in Nederland. Een land waarin we eigenlijk een heleboel hartstikke goed voor elkaar hebben. Waar we veilig zijn, waar we vrij zijn en vrede hebben. En natuurlijk mag u het niet eens zijn met de plannen, met de uitgaven of de bezuinigingen. Dat mag en dat is ook goed. Maar wees ook dankbaar, tel uw zegeningen. En laat u horen. Maak gebruik van uw vrijheid – van uw stem – in november.

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester