Raak elkaar niet kwijt

Lees hier de column van 7 maart 2023.

Als er een ding is wat ik heel zeker weet, is het misschien wel dat we het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Is het heel mooi weer, is de ene persoon aan het genieten en vindt de ander het te warm. Ligt er ijs haalt de een snel de ijzers uit het vet terwijl iemand anders hoopt dat de temperaturen snel weer boven nul zullen zijn. En zo is het ook met kunst, films, muziek en met heel veel andere dingen in het leven. Over smaak valt niet te twisten en wat voor de één een goed idee lijkt is voor iemand anders niet meer dan een onhandig plan. Gelukkig leven we in een land waar we het niet met elkaar eens hoeven te zijn, waar we het niet alleen over onze overeenkomsten kunnen hebben, maar ook over onze verschillen.

Natuurlijk zijn er ook onderwerpen die gevoeliger liggen, die voor een kloof tussen mensen en tussen groepen mensen zorgen. Dat vind ik zorgelijk. Want we zouden juist, ook als we het niet met elkaar eens zijn, met elkaar in contact moeten blijven. Een discussie is geen wedstrijd! Een campagne van SIRE zegt het mooi: ‘Verlies elkaar niet als je de discussie wilt winnen.’

Ook als uw burgemeester vind ik dit belangrijk, is het misschien wel dat wat mij drijft. Laten we accepteren dat we het niet altijd met elkaar eens kunnen zijn en toch met elkaar kunnen zorgen voor een goed en leefbaar Oldebroek. Een Oldebroek waar we met elkaar in gesprek zijn en samen het goede willen. En om die reden probeer ik, keer op keer, aanspreekbaar en benaderbaar te zijn. Op straat, tijdens werkbezoeken, in het gemeentehuis of via de Loco radio.

Wie iets op zijn lever heeft is bij mij welkom. Ik hoor het graag. Niet dat ik er vervolgens altijd wat aan of mee kan doen. Dat het plan niet doorgaat, de boom blijft staan of de schuur er mag komen. Zo ver gaat mijn macht, gelukkig, niet. Maar toch, ik vind het belangrijk dat ook uw mening gehoord wordt. En dan, heel af en toe, gebeuren er dingen die me raken. Die me teleurstellen. Als ik merk dat mensen hun gal willen spuwen maar er voor kiezen dat achter mijn rug om te doen. Of anoniem. Dat er geen mogelijkheid is voor verweer of voor uitleg. Dat er geen mogelijkheid is voor een gesprek.

Ik vind dat niet alleen niet netjes, maar het voelt ook echt niet goed. Het helpt wat mij betreft, ook echt niet bij het verder bouwen aan dat Oldebroek waar ik voor sta. Een Oldebroek waar we verdraagzaam zijn, elkaar willen helpen en elkaar aan kunnen en durven spreken als het niet gaat zoals we willen. Zo’n Oldebroek, daar mag u mij op aanspreken. Sterker nog, daar word ik graag over aangesproken. Niet om het altijd met elkaar eens te worden, wel om elkaar steeds een beetje beter te begrijpen.

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester