Rekensommetjes

Lees hier de column van dinsdag 17 september 2024

Op de derde dinsdag van september maakt de regering bekend wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar én hoe ze dat willen gaan betalen. De minister biedt de Tweede Kamer de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan. Vandaag dus – Prinsjesdag. 

Het is een belangrijke dag vol met Nederlandse tradities, met als een van de hoogtepunten de troonrede van de Koning. Dit doen we in ons land al vanaf 1814. In het begin om en om in Brussel en Den Haag. Sinds de Belgische Opstand in 1830 vindt de troonrede altijd plaats in Den Haag. Meestal in de Ridderzaal en meestal door het staatshoofd. Het is een paar keer voorgekomen dat het staatshoofd niet in staat was om de rede voor te lezen, door ziekte of zwangerschap. Maar het is ook één keer voorgekomen (in 1911) dat de Koningin uit onvrede over de gang van zaken in de Tweede Kamer wegbleef. In die gevallen las de minister-president de troonrede voor. En ook dat is niet onlogisch, het zijn immers de plannen van het kabinet. Voor politici en bestuurders is dit een belangrijke dag in het jaar. Een dag waarop ook ik vaak in Den Haag ben om mensen te spreken en te netwerken.

Voor veel mensen is het een ver-van-mijn-bedshow. En dat snap ik heel goed. Maar toch, deze plannen van het kabinet hebben invloed op ons allemaal. Het is goed als we weten wat er op ons af komt. Dat geldt zeker voor ons als gemeente. Waar kunnen we op rekenen, en waarop niet. Wat komt erbij en wat gaat eraf? Natuurlijk, dit is pas het begin. Eerst de plannen en dan wordt de begroting politiek behandeld en dan kan er altijd nog het nodige veranderen. Maar de plannen hebben eigenlijk altijd te maken met onze portemonnee. Waar gaat het geld aan besteed worden, wat houden we over onder aan de streep? Dat zijn best spannende rekensommetjes. En als het minder goed nieuws is, worden we daar natuurlijk niet vrolijk van. Toch geeft het ons tijd en ruimte om alvast na te denken wat dat betekent en waar we rekening mee moeten houden.

Rekening houden met wat er gaat komen is natuurlijk altijd goed. Niet alleen voor de gemeente, maar ook thuis. Overzicht, inzicht en ‘potjes’ voor dingen waarvan we (niet) weten dat ze gaan komen. Soms is dat leuk. Wanneer er geld is om te verdelen. Maar natuurlijk ziet zoiets er heel anders uit wanneer er geen of onvoldoende geld is. Wanneer er (studie)schulden zijn of er subsidies of toeslagen wegvallen. Wanneer er boetes of extra ziektekosten bijkomen of een scheiding plaatsvindt. Wanneer er aan het eind van het geld nog een stuk maand over is. Dat geeft zorgen. Ook ik kan daarover meepraten.

Overzicht houden en keuzes maken vergt dan heel veel energie, misschien lukt dat dan ook gewoon even niet. Weet dan dat wij er als gemeente zijn om te helpen. We bieden gratis ondersteuning waar u dat nodig heeft. Op het gebied van werk en inkomen, maar ook (mantel)zorg, dagbesteding of rouw en verlies. Op www.oldebroek.nl/sociaalteam leest u meer over waarvoor u bij ons terecht kunt. In De Brinkhof in Wezep en op het gemeentehuis in Oldebroek kunt u tijdens spreekuren. Wees welkom en vooral vóel u welkom! Erover praten helpt echt. Wellicht leest u dit en kent u iemand met zorgen, bedenk dan dat ook u ervoor diegene kunt zijn. Laten we blijven rekenen, met elkaar én op elkaar. 

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester