Ruimte

Lees hier de column van dinsdag 9 januari 2024.

Vorige week schreef ik over goede voornemens. Over het wel of niet behalen van doelen. Over tijd besteden aan dingen die écht belangrijk zijn. Nu we alweer een week op weg zijn in januari voel ik dat er ook daadwerkelijk ruimte komt voor deze dingen. Waar ik begin december heel veel zin had in de kerstboom, lampjes en versiering, zo blij ben ik nu dat alles weer is opgeruimd. Het huis weer aan kant, de boel bij elkaar geveegd. Klaar voor een nieuw jaar, klaar voor nieuwe dingen.

Het is bijzonder hoe een opgeruimd huis ook echt een opgeruimd hoofd geeft. Alsof je alle drukte en onrust van de feestdagen daadwerkelijk in dozen stopt en op zolder neerzet, om ze daar voorlopig te laten staan. Ik ben benieuwd hoe dat bij u voelt, maar ik was er zelf wel aan toe. Zoals u vorige week las heb ik het voornemen om ruimte te maken voor iets wat ik al heel lang wil gaan doen: een workshop volgen bij de Kunsthoeve op Landgoed ’t Loo. Toevallig hadden ze daar afgelopen zaterdagmiddag een nieuwjaarsreceptie. Natuurlijk ben ik daar even binnen gelopen om alvast te kijken wat er de komende tijd te doen is. Een leuk initiatief om op een laagdrempelige manier alvast kennis te kunnen maken met de mensen, de locatie, de sfeer en natuurlijk de verschillende cursussen.

Deze periode barst het van de nieuwjaarsrecepties, -borrels en bijeenkomsten. Her en der lees ik over open dagen, gratis proeflessen en andere inloopmomenten om kennis te maken. Dat is niet alleen gezellig, het maakt het ook een stuk makkelijker om ergens binnen te stappen. Misschien heeft u ook het plan om dit jaar iets nieuws te gaan doen. Overweegt u lid te worden van een vereniging, een cursus te volgen, nieuwe mensen te ontmoeten of actief te worden als vrijwilliger. Dan is dit een mooie tijd om ergens even binnen te kijken.

Maandagavond heb ik ook ‘binnengekeken’ tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor dorps- en wijkgroepen en het PIO in het MFC Hart van Oosterwolde. De verschillende groepen kregen een bijdrage voor een activiteit in hun wijk of dorp en presenteerden daar hun plannen. Het is mooi om te zien hoe deze mensen zich vrijwillig inspannen voor de samenleving en echt zorgvuldig hebben nagedacht over hoe ze dit geld willen inzetten. De een organiseert een jeugdactiviteit, de ander een dorpsfeest of een bijeenkomst voor ouderen en jongeren samen. De ideeën zijn heel gevarieerd, creatief en verbindend.

Tijdens deze avond worden ervaringen gedeeld en ideeën opgehaald. Niet alleen over het organiseren van nieuwe activiteiten, maar ook krijgen we kritische en waardevolle input over waar we als gemeente extra aandacht voor mogen hebben. Dat kan gaan over woningbouw, veiligheid of groen in de wijk maar bijvoorbeeld ook over een eenzame buurvrouw. Het PIO (Platform informele ondersteuning) speelt hierin een hele belangrijke rol, want soms is het nodig om breder te kijken. Soms krijg je het als wijk of dorpsgroep niet voor elkaar, en heb je meer handen nodig. Het PIO is een platform van 16 verschillende (vrijwilligers)organisaties die staan voor onder andere zorg en ontmoeting. Ze zijn actief in de hele gemeente en werken steeds meer samen met de dorps- en wijkgroepen, onze opbouwwerker en de dorpscontactambtenaren.

Ik vind het heel bijzonder hoe we tijdens zo’n avond samen aan het werk zijn, hoe we allemaal medestanders zijn. Hoe we samen nadenken over wat er beter of anders kan, hoe we de samenleving nog een beetje mooier kunnen maken. Hoe we elkaar inspireren. En natuurlijk, soms zie ik dat een wijk of dorp liever meer of sneller wil. Daar heb ik zelf ook wel eens last van. Maar als je dan toch uiteindelijk samen tot een plan komt, door elkaar de ruimte en soms ook wat extra tijd te geven, dan geeft dat juíst verbinding. Dat is Oldebroek voor Mekaar!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester