Schade

Lees hier de column van dinsdag 11 juli 2023.

Niets zo veranderlijk als het weer. Van meer dan 30 graden naar zo ongeveer de helft en van volop zonneschijn naar regen. Naar storm! De storm raasde vorige week over Nederland, en dus ook over Oldebroek. Onze mannen van de buitendienst zijn druk bezig geweest met de schade die in onze gemeente is achtergebleven. Gelukkig lijkt het mee te vallen en is veel van de stormschade te herstellen. Maar helaas, dat is niet met alle stormen het geval.

En dan doel ik niet alleen op natuurstormen. Er razen meerdere stormen over het leven van kinderen, volwassenen, ouderen, families en gezinnen. Zo sprak ik kort geleden een oud-collega, die vertelde over hun storm van een aantal jaar geleden. Ze zaten krap bij kas en haar man wilde het wel eens gaan proberen op de cryptomarkt. Meneer liet zijn telefoonnummer achter voor meer informatie, en werd al snel gebeld met een mooi aanbod. Hij kreeg een account en begon steeds kleine beetjes geld op het account te storten. Ineens lukte het overmaken naar de cryptorekening niet meer. Hij belde op en werd maar al te graag geholpen. Hij deelde zijn scherm, logde in bij de bank en plotseling was hij een bedrag van ruim 10.000 euro armer.

Ik schrok zo van dit verhaal! Ze waren zo voorzichtig geweest, hadden zich goed voor laten lichten. Vervolgens maakten ze weloverwogen de keuze om aan de slag te gaan met cryptomunten, juíst omdat er extra geld nodig was. In goed vertrouwen dat ze met een betrouwbare partij in zee gingen. Hoe anders liep het. En daar zit je dan, met een vrijwel lege bankrekening. Wat verdrietig, en wat een schade voor deze mensen! Niet alleen in geld, maar ook mentaal. Er heerst zoveel schaamte bij slachtoffers van online oplichting of afpersing. Ook het vertrouwen in andere mensen loopt een flinke deuk op. Dat los je niet zomaar op, het vraagt soms jaren om daar weer een beetje bovenop te komen.

En dus vind ik het belangrijk om hierover te schrijven in mijn column. Want online oplichting, dat kan echt iedereen overkomen. Ik snap dat u denkt, dat gebeurt mij niet. Maar lieve mensen, de daders zijn slim en snel. Ze weten precies wat ze op welk moment moeten zeggen en doen. En dat doen ze ‘goed’, want we zien helaas dat het aantal slachtoffers nog altijd toeneemt. En niet alleen bij online oplichting, maar ook bij bijvoorbeeld sextortion zien we een stijging in meldingen. Dit is een vorm van online afpersing, wat met name veel voorkomt onder jongeren. Juist bij hen die nog jong en naïef zijn, en zo kwetsbaar. Ze worden dan afgeperst met de dreiging om intieme dingen op het internet te zetten, bijvoorbeeld foto’s. Soms echt, maar soms ook nepfoto’s die heel echt lijken. Jongeren durven dit vaak niet te vertellen omdat ze bang zijn voor de reactie van hun omgeving. Dat maakt eenzaam en wanhopig. Terwijl ze het slachtoffer zijn, en dit juist moeten melden. Dus deze boodschap is voor opa’s en oma’s, ouders, verzorgers, maar ook zeker voor de jongeren.

Graag nodig ik u allen uit voor een bezoek aan het Mobiel Media Lab op donderdag 13 juli, op Cyberdag, in Wezep. De bus staat van 10.00 tot 17.00 uur op het Meidoornplein. Er is een escaperoom over sextortion, een plek om te gamen met de politie en een quiz om uw kennis te testen. Fijn als u komt, maar vooral heel goed en belangrijk. Voelt u zich van harte welkom om in gesprek te gaan met een digitaal wijkagent, een kopje koffie te drinken of mee te doen met een van de activiteiten. Na uw bezoek weet u beter hoe u zich online kunt beschermen en kunt zorgen dat u geen slachtoffer wordt van online criminelen. En dat u niet achterblijft met schade, want voorkomen is beter dan genezen!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester