Sprookjes

Lees hier de column van dinsdag 5 december 2023.

Vandaag is het 5 december, de verjaardag van Sinterklaas. De dag van het jaar waar heel veel kinderen al weken naar uitkijken. En of u het nu afgelopen weekend al gevierd heeft of vandaag, het blijft een feest waarbij dromen uitkomen. Waar langgekoesterde wensen eindelijk worden vervuld. Het is een feest vol spanning en magie, een sprookje! Sprookjes bestaan niet, zeggen sommige mensen. Maar, ik vraag het mij af…

Deze tijd van het jaar leent zich geweldig voor sprookjes. Vorig weekend nog was ik bij het sprookjesachtige Boerderijmuseum in Wintersfeer. Er waren aangeklede kraampjes, een ijsbaan, kerstmuziek, heerlijke hapjes en veel mensen waren verkleed. Verkleden hoort natuurlijk ook bij sprookjes, ik vind dat hartstikke leuk om te doen. Zo ziet u mij af en toe in de Oldebroeker klederdracht en misschien komt de set ook aankomend weekend weer uit de kast. Dan gaan we terug naar het jaar 1900 tijdens Winter in de Vesting in Elburg. De binnenstad ziet er deze dagen echt betoverend uit. Absoluut een aanrader voor als u nog niets op de planning heeft.

Ook met musicals en toneelstukken vertellen we sprookjes. Jarenlang heb ik hier in Leek aan meegedaan. Geweldig vond ik het! Dit jaar is het 70 jaar geleden dat ‘Het Sprookje’ voor het eerst opgevoerd werd. Oorspronkelijk vanuit de Vereniging voor Openbaar Onderwijs om kinderen op de lagere school in aanraking te laten komen met cultuur. Met toneel. Ik herinner me dat we vanuit onze lagere school in Nieuw Roden met de bus naar het Corso Theater in Leek gingen voor Het Sprookje. Een echt theater, een echt toneelstuk! Een belevenis.

Daarom vond ik het geweldig om, toen mijn kinderen klein waren, zelf mee te doen. Bijzonder om te zien dat onze jongste erbij kon staan terwijl ik geschminkt werd en dat hij me dan ook echt niet meer herkende! Op de hoogtijdagen kwamen er in twee dagen wel 3000 kinderen kijken. Grote ogen en soms even vluchten bij juf of meester als het te spannend werd. Het is zo mooi om kinderen mee te nemen in een verhaal. Om ze even te laten wegdromen in een andere wereld, in een sprookjeswereld. Ik weet nog goed hoe geweldig ik dat zelf als kind vond.

Het meest bijzondere was de jaarlijkse voorstelling voor een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik herinner me een toneelstuk waarin ik de prinses speelde. Ik was verdrietig want de prins waarmee ik zou trouwen was ontvoerd en de dieven hadden ook de schatkist meegenomen. Toen kwam er een man uit het publiek het podium op, ging op zijn knieën, gaf me een euro en zei dat hij dan wel met me wilde trouwen… Zo mooi!

Wat ben ik blij dat we de verhalen, de sprookjes, nog altijd vertellen. Want natuurlijk heb ook ik geloofd dat er Pieten via de schoorsteen naar beneden komen. En dat er een man met een arrenslee door de lucht vliegt en ho-ho-ho roept. Datzelfde verhaal heb ik ook weer aan mijn kinderen verteld, en zo gaat dat weer verder. Ook nu geniet ik nog altijd van die magie. Want eigenlijk maakt het helemaal niet uit dat het niet echt waar is. Verhalen helpen ons om even weg te dromen, om te fantaseren en onszelf te verliezen. Dat kan met (kinder-)feesten, een film of een boek. Met een toneelstuk, een musical of met muziek. Blijf daarvan genieten, want sprookjes bestaan!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester