Stoptober

Lees hier de column van dinsdag 10 oktober 2023.

Zo is het ineens alweer oktober, de maand die we ook wel kennen als Stoptober. Duizenden mensen stoppen deze maand met roken. Samen gaan ze de uitdaging aan om in ieder geval 28 dagen niet te roken. Ik ken die uitdaging, het was afgelopen zondag 6 jaar geleden. Toen rookte ik mijn laatste sigaret en besloot ik mee te gaan doen met al die andere mensen. 

Ik rookte al best lang, ongeveer vanaf mijn 18e. In de jaren daarna heb ik me vaak afgevraagd waarom ik er eigenlijk mee begonnen was. Tja, waarom? Ik vond het er stoer uitzien. En ook al was het niet echt lekker, heel veel mensen deden het. Het paste in het plaatje. Een pakje sigaretten kostte toen nog maar een paar gulden en dat het ongezond was, daar stond ik niet bij stil. Je mocht ook overal roken, in de trein, op je werk, in de auto, in het vliegtuig, bij de kapper en natuurlijk eigenlijk bijna bij iedereen in huis. Hoe anders is dat nu.

Jaren heb ik gerookt. Het was gezellig, ik vond het inmiddels lekker, het hoorde erbij. Ik hoorde erbij. Als de telefoon ging pakte ik eerst mijn sigaretten en nam pas daarna de telefoon aan. Wanneer ik ergens naartoe ging controleerde ik eerst of ik voldoende sigaretten bij me had. Wanneer ik dat niet goed genoeg had ingeschat werd ik heel erg onrustig. Het was het eerste dat ik ’s morgens tot me nam en het laatste ’s avonds voor het slapen gaan. En, eerlijk is eerlijk: dat gezeur over moeten stoppen irriteerde me enorm.

Maar steeds meer mensen deden het: stoppen. Ook kwam er steeds meer aandacht voor de risico’s van roken én werd het steeds onbetaalbaarder. Ook bij mij thuis kwam er steeds meer kritiek. Mijn man en kinderen rookten niet. Bij een nieuw huis maakten we nieuwe afspraken. Niet meer roken in huis. En er volgden meerdere stoppogingen. Ze mislukten allemaal omdat ik eigenlijk helemaal niet wilde stoppen. Dus dan werd ik heel recalcitrant en ongezellig. Steeds vond ik wel een reden om toch weer een sigaret op te steken. Natuurlijk waren er momenten – in de vrieskou of onder een paraplu in de stromende regen – dat ik mezelf voor gek verklaarde. Dat ik me afvroeg waar ik nu eigenlijk mee bezig was.

Toen was het 8 oktober 2017. Ik had stiekem al een week Stoptober gevolgd en besloot dat ik best eens kon proberen hoe lang ik het vol zou houden om niet te roken. Niet om te stoppen, natuurlijk niet. Gewoon voor nu. Ik vertelde het niemand en installeerde de Stoptober App. Via een ‘Quit Buddy-app’ op mijn telefoon kon ik bijhouden hoeveel sigaretten ik níet rookte én hoeveel geld ik níet uitgaf. Ik moet bekennen, in het begin was het verschrikkelijk. Het kostte me echt heel veel moeite. Maar stapje voor stapje gingen de dagen, de weken, de maanden voorbij. En inmiddels zijn we 6 jaar verder.

De app heb ik nog altijd op mijn telefoon. Ik zie precies hoeveel sigaretten ik niet heb gerookt en ik maak nog steeds wekelijks het bedrag over dat ik anders opgerookt zou hebben. Natuurlijk, sigaretten zijn fors duurder geworden, dus heb ik ook het bedrag dat ik spaar verhoogd. En jaarlijks kunnen we daarvan met de kinderen op vakantie. Van geld dat ik anders in de lucht geblazen zou hebben.

Stoptober, een maand dat ik toch even weer stilsta bij het gevecht met die verslaving. Het mooie van Stoptober is dat je die uitdaging sámen aangaat. Niet-rokers kunnen het zich misschien bijna niet voorstellen, maar voor heel veel mensen is het echt heel erg moeilijk om te stoppen. Er zijn heel veel momenten op een dag die je ineens anders moet invullen. Ik weet en heb gevoeld hoe moeilijk dat is. Van mijn kant dan ook geen opmerkingen hoe lekker het eten allemaal gaat smaken of hoe goed je je voelt. Echt niet. Maar als je eens wilt kijken hoe lang je het vol kunt houden zonder sigaretten, dan is het fijn om met een groep mensen ervaringen uit te wisselen. Dan is het fijn om op moeilijke momenten te zien dat anderen precies hetzelfde doormaken. Dat helpt.

Daarom nodig ik u – en/of een rokende vriend, familie, kennis – uit om samen die uitdaging aan te gaan. Vanuit de gemeente Oldebroek helpen wij u daar graag bij met het Rookvrij & Fitter programma. Samen met Goed Bezig Oldebroek organiseren we een informatieavond op dinsdag 24 oktober om 19.00 uur in Wezep. Wees welkom!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester