Terugblik Zomerfestival

Lees hier de column van dinsdag 18 juni 2024.

Afgelopen vrijdag was de derde editie van het Zomerfestival. Wat keek ik er naar uit en wat heb ik weer genoten. Hopelijk u ook! Met mijn collega’s zaten we vorige week een beetje in spanning, want de weersvoorspellingen schommelde van een beetje regen, naar veel regen en weer terug. We hebben uiteindelijk in het begin wat regendruppels gezien, maar met wat kleine aanpassingen was het een fantastisch mooi feest. Zelfs de zon brak later door!

Het podium en ook daarbuiten was vol van talent. Geweldige optredens van dansschool SOS, jonge talentjes van Oldebroek’s got Talent Nola, Sem en Thor, de Muldersingers, The Thundercats en Still Walking. Ook was er een freestyle voetbalshow, een kunstmarkt van het Kunstgilde, een kleur- en krijtwedstrijd, schmink, glittertattoo’s, een springkussen én natuurlijk heerlijke hapjes en drankjes van onze lokale cateraars.

Extra bijzonder was dat ik vrijdag maar liefst vier erepenningen mocht uitreiken. Ik verraste de inwoners van onze gemeente al lopend door het publiek. Geweldig om dat op deze manier te doen. En vooral heel terecht om het te doen! Ik blijf het mooi vinden hoe mensen zich belangeloos inzetten voor anderen, vaak jarenlang. Dat verdient een pluim, dus een erepenning!

Ook maakten we dit jaar plaats op het podium voor onze eerste echte dorpsdichter. Vanuit LocoFM werd eerder dit jaar het poëzieproject ‘Dichter bij de Mens’ opgezet, op zoek naar een dorpsdichter voor de gemeente Oldebroek. Een geweldig initiatief! Vrijdag werd bekend gemaakt wie er door de leescommissie is verkozen tot winnaar, namelijk Ton van Leijen. Hieronder kunt u het winnende gedicht lezen met als thema ‘Mijn buurt’.

Ik kijk terug op een hele gezellige middag en avond met u. Fijn om zoveel mensen bij elkaar te hebben. Om even samen te zijn, te genieten en te vieren. Zonder u geen feest! En ook niet zonder heel veel mensen die hieraan een bijdrage hebben geleverd. Mijn collega’s, vrijwilligers, muzikanten, zangers en zangeressen, dansers en danseressen, turnacts, cateraars, de EHBO en verkeersregelaars, al die anderen. Allemaal heel hartelijk bedankt en wat mij betreft tot volgend jaar!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester

In mijn straatje

Ik sta voor het raam en zie de huizen
rijtjes, tweekappers en vrijstaand
achter tekentafeltuintjes
een allurearm plantvak beperkt
zicht op vierwielig eigenaarsblik
derdehands, hybride of geen
de straat loopt leeg als schooljeugd
uitwijkt, en werkende klasse volgt
de ict-er, ambtenaar en klusjesman
ik ken de mensen allemaal
van altijd in de weer tot ongezien
van energiek gezin tot uitgeteld
twee rechterhanden wonen
naast grijze cellen met groene aanslag
milieubewust wellicht
van autochtoon tot uitboorling
altijd een groet en hulp waar nodig
ik zie een perenboom en een olijf
de overbuurvrouw behangt haar droogmolen
mijn buurman laat het hondje uit
verplaatst zijn kliko naar vast ritueel
dit maak je niet, dit groeit gewoon
de buurt als spiegel voor mijn neus
ineens zie ik mezelf erin

Ton van Leijen
dorpsdichter