Verschil maken

Lees hier de column van dinsdag 23 januari 2024.

Zoals u wellicht weet ben ik naast burgemeester van onze mooie gemeente, ook voorzitter van Wageningen45. Wageningen45 is het Nationaal Comité ter Herdenking van de Capitulaties, ik schreef er al eerder over in mijn columns. Ik pendel dus regelmatig tussen Oldebroek en Wageningen en schakel zo nu en dan van ‘rol’. In die rol heb ik ook veel te maken met de gemeente Wageningen, en hebben onze medewerkers dus ook regelmatig onderling contact. Daarom was het heel erg leuk dat ik kortgeleden een aantal collega’s van de gemeente Oldebroek mocht meenemen naar Wageningen om hen te laten zien wat ik daar zoal doe. Om de twee werelden een beetje te laten samenkomen.

We startten de dag met een kopje koffie in Hotel de Wereld, hét symbool voor de Stad van de Bevrijding. Het symbool van het eind van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Want in Hotel de Wereld werd op 5 mei 1945 ‘The Orders on the Surrender’ ondertekend. In het hotel staat nog de tafel waaraan de ondertekening gedaan is. Een bijzondere, unieke plek. Een plek waar je je bewust bent van de gebeurtenissen op die plek, nu bijna 80 jaar geleden.

Vervolgens werden we ontvangen voor ons werkbezoek in het gemeentehuis in Wageningen, waar we echt even een kijkje in de keuken mochten nemen. Ik merk dat het heel veel inspiratie en energie geeft om te zien hoe een ander de dingen anders én juist hetzelfde doet. Al net iets verder is, of juist nog wat stappen kan maken. Dat geldt eigenlijk altijd, voor bedrijven onderling maar ook voor collega’s. Je kunt heel veel van elkaar leren. Je hoeft het wiel niet altijd zelf uit te vinden. We hebben ideeën opgedaan die we de komende tijd ook hier in Oldebroek willen gaan uitvoeren. Niet per se op dezelfde manier als onze collega’s in Wageningen, maar op onze ‘eigen wijze’. Want door met elkaar te sparren kom je tot weer hele nieuwe dingen. Dus kun je écht verschil maken. Dat bleek deze dag ook maar weer.

Vervolgens nam ik mijn collega’s mee naar het - naar mijn - kantoor van Wageningen 45. We organiseren vanuit Wageningen45 onder andere de jaarlijkse herdenking en viering op 4 en 5 mei, daarover schrijf ik wel wat meer als we weten hoe het er dit jaar uit gaat zien. Maar de activiteiten beperken zich niet tot 4 en 5 mei. Zo hebben we ook educatieve projecten voor basis- en middelbare scholen en doen nog veel meer. Maar het gaat altijd over Vrijheid, in al haar facetten. En dat is een belangrijk onderwerp. Een onderwerp waar ik als voorzitter graag aan bijdraag en aandacht voor vraag. Want het is en blijft belangrijk dat we stilstaan bij onze vrijheid. Stilstaan om de mensen die daar hun leven voor hebben gegeven te herdenken. En stilstaan om onze vrijheid te koesteren. Stilstaan bij onze bevrijders, de verschilmakers van toen en bij de mensen die nu, vandaag, hun nek uitsteken voor onze vrijheid en de vrijheid van anderen. De verbinding met dat thema past natuurlijk helemaal bij Oldebroek, dat al bijna 150 jaar een nauwe band heeft met defensie en met de mannen en vrouwen die zich inzetten voor ons land.

Dus als ik denk aan deze dag en aan die verbinding, dan ben ik vooral dankbaar. Dankbaar dat ík nu, samen met mijn collega’s van de gemeente Oldebroek en Wageningen45, elke dag een verschil mag maken. Klein of wat groter, we gaan elke dag een stapje verder. Soms een stapje terug, maar samen zetten we nog altijd grotere stappen vooruit.

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester