Werk of (en!) hobby

Lees hier de column van dinsdag 30 januari 2024.

Bijna iedere dag van het jaar is het wel ‘de dag van’. Ik kijk er regelmatig even naar, om te zien of er binnenkort een bijzondere dag is. Een onderwerp waar we als gemeente iets mee moeten, of waar ik als burgemeester wat mee wil. Nu zag ik een aantal ‘dagen van’ die overkoepelend iets met elkaar te maken hebben. De dag van het onderwijs, de dag van het werkplezier in de zorg, de dag van taal, kunsten en cultuur. Ik schrijf deze column op donderdag, op de Nationale Gedichtendag. Vanmorgen had ook Willem van den Beld, het ‘Mannetje van de Radio’ van de Loco, het over ‘de dag van’. Dus ook hij kijkt, net als ik regelmatig welke dag het nu weer is. Zoals ook hij erover sprak deed mij denken aan werk en hobby’s. En van je hobby je werk maken. Of van je werk je hobby.

 “Wat heeft u toch een leuke baan” en “Wat heb jij een pracht beroep”. Het zijn reacties die ik regelmatig lees op mijn berichten of columns op Facebook. En dat klopt! Het is fijn dat u ziet dat ik mijn werk écht heel erg leuk vind. Mijn werk is absoluut mijn hobby, of andersom. En ik neem u graag mee in veel van wat ik doe. Want eerlijk is eerlijk, ik laat natuurlijk niet altijd alles zien. De minder leuke dingen zet ik niet zo gauw op Facebook, en sommige dingen zijn ook gewoon privé. Natuurlijk schreef ik vorige week bijvoorbeeld over de heftige commissievergadering. Maar dat ik het hierna flink te pakken kreeg en dagen ziek op bed lag, zoals heel veel mensen deze weken, dat ziet u dan weer niet terug. Dat zijn toch de dingen die ik minder snel deel. En ook de foto bespaar ik u. Er zijn ook dingen die ik niet kan en niet mag delen. Dat hoort ook bij mijn baan. En dat is soms wel eens een beetje ingewikkeld. Gelukkig voel ik me inmiddels alweer een heel stuk beter en ben ik blij dat ik gewoon weer lekker naar het gemeentehuis kan, samen met inmiddels zo’n 225 collega’s.

De afgelopen tijd zijn er veel functies vrijgekomen, gecreëerd en ingevuld. Super fijn dat er zoveel getalenteerde mensen voor onze gemeente willen werken. Maar we zoeken er nog meer. We ontwikkelen en groeien. We hebben niet alleen doorgewinterde ambtenaren nodig, maar ook studenten of dames en heren die opzoek zijn naar hun eerste baan. De afgelopen tijd zijn er bijvoorbeeld verschillende stagiairs gestart, en we zoeken er nog meer. Zij kunnen bij ons heel veel leren, en wij leren weer van hen! En wie weet wat de toekomst brengt als je eenmaal bij ons binnen bent…

En dan staat er nog een wel heel bijzondere vacature open. We zoeken maar liefst twee trouwambtenaren, dat gebeurt niet vaak! En ik kan u uit eigen ervaring zeggen: Ja, dit wilt u. Zelf ben ik jarenlang BABS geweest, ik heb meer dan 100 huwelijken voltrokken. Daarover later meer in mijn column voor Valentijnsdag. Maar wat ik u nu wel wil zeggen is dat ik het altijd een ontzettende eer heb gevonden om zo’n belangrijke taak te mogen vervullen op een van de mooiste dagen van iemands leven. Dus als u denkt, zoiets lijkt mij nou altijd al leuk: solliciteer!

Van je hobby je werk maken, of van je werk je hobby. Dat kan dus bij de gemeente Oldebroek. En natuurlijk kan dat bijna altijd en overal, je moet er alleen zelf iets voor doen. Je moet alert zijn. Je moet die pen pakken en schrijven (of je laptop openklappen) wanneer je je droombaan voorbij ziet komen. Je moet de telefoon pakken en bellen. Ik ben blij dat ik het heb gedaan, en dat mijn collega’s het hebben gedaan. Ik gun het u ook van harte!

Tanja Haseloop  - Amsing
burgemeester