Zomervakantie

Lees hier de column van dinsdag 18 juli 2023.

Eindelijk, het is zover. Zomervakantie! Voor de één iets om al weken naar uit te kijken, voor de ander een hoop geregel. Bijvoorbeeld omdat de kinderen veel thuis zijn of omdat de vakanties tussen ouders opgesplitst moeten worden. Even geen of weinig ritme en regelmaat, maar ‘go with the flow’. De dag rustig opstarten en zien wat zich aandient. Maar, een beetje plannen is ook leuk en kan de dagen – met name met kinderen – een stukje gemakkelijker maken. Gelukkig is er in en rondom de gemeente Oldebroek genoeg te beleven!

Bijvoorbeeld kanoën, suppen of zwemmen in het Veluwemeer. Of een mooie wandel- of fietstocht op de Veluwe maken. Ook een aanrader is een bezoek aan het boerderijmuseum. Op 12 augustus organiseren ze het Oogstfeest. Een geweldige dag, traditiegetrouw op de tweede zaterdag in augustus. Er is die dag van alles te beleven, te zien en te doen. Ook voor kinderen. Koeien, pony’s en schapen worden klaargemaakt voor de keuring, er zijn gezellige marktkramen, lekkere hapjes, oude ambachten, muziek en nog veel meer. Ik ben er zelf ook bij om deze dag – in klederdracht – te openen.

Natuurlijk besef ik mij dat dit soort uitjes niet voor iedereen (financieel) mogelijk zijn. Ook écht ‘op vakantie gaan’ lukt niet altijd. Mooi is het dat er initiatieven zijn zoals die van Stichting WIEL in de gemeente Elburg. Zij organiseren voor de vierde keer op rij een pop-up camping op het scoutingterrein van Gustaaf Adolf Groep in ’t Harde. Een vakantieweek voor gezinnen die het zelf niet kunnen organiseren of betalen. Geweldig! Vakantie hoeft wat mij betreft ook zeker niet super-de-luxe te zijn. Juist weer even terug naar de basis, naar elkaar. Dat is vakantie! Dit jaar kamperen wij in eigen land. We gaan eerst een paar nachten naar Noord-Limburg en vervolgens zetten we de tent op in de buurt van Nijmegen. 

Maar, zonder de voorpret van uw vakantie te willen verpesten wil ik u vragen alstublieft goed voorbereid op pad te gaan. Trek niet zomaar de deur achter u dicht. Inbrekers gaan namelijk niet op vakantie en dat kan uw vakantie wel flink in de war schoppen. Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl voor wat simpele tips om uw woning levendig te houden. Graag deel ik hier ook nog wat tips met u: laat uw containers legen door de buren of een bekende, zet een auto voor de deur of de oprit en zet een koffiekopje op tafel. Leg een krant op tafel en leg wat speelgoed op de grond. Zorg dat dat het er bewoond uitziet en leg alle ongeopende post uit het zicht. Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt zeker voor een extra veilig en plezierig dagje uit of vakantie. 

Ik wens u een hele fijne zomer toe! 

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester