Zomervakantie

Lees hier de column van dinsdag 9 juli 2024.

Aanstaande vrijdag is het zover: zomervakantie! Veel leerlingen zijn daar vaak wel aan toe. Een jaar lang hard gewerkt op school. Toetsen, examens, stages. Eindopdrachten, onderzoeken, scripties. Maar natuurlijk ook de leuke schoolreisjes, schoolkampen en schoolfeesten. Voor u als ouder geldt wellicht dat u ook een aantal weken vrij heeft, misschien wel alle zes. Maar vaak gaat een deel van het werk gewoon door en is het soms best een geregel als de kinderen ineens iedere dag thuis zijn. Vooral als voor u het werk pas ‘echt’ begint. Want dit is natuurlijk hét seizoen voor vakantieparken, campings, horeca, festivals, events etc. Hopelijk geldt voor u allemaal dat er ook ruimte is voor ontspanning en om te genieten van het (komende) mooie weer.

Voor de gemeente geldt ook dat het werk gewoon doorgaat. Achter de schermen zijn er heel veel projecten en andere ontwikkelingen – intern en extern – die niet stil liggen. Daarnaast gaat de communicatie naar u als inwoner natuurlijk ook gewoon door, dus u blijft van ons horen. Over het algemeen is de zomerperiode wel minder druk. Er zijn bijvoorbeeld geen (raads)vergaderingen, dus mijn avonden zijn veel rustiger. Maar, vaak dient er zich in de zomer toch ook wel weer iets aan dat ons bezighoudt. Ik houd er rekening mee dat dit ook dit jaar het geval kan zijn.

Tussen de bedrijven door hoop ik op - en wens ik u - leuke dagjes uit in de omgeving. Bijvoorbeeld kanoën, suppen of zwemmen in het Veluwemeer. Of een mooie wandel- of fietstocht op de Veluwe maken. Wat ik vaker heb benoemd, maar wat ook na meerdere bezoeken nog altijd heel leuk is, is het Boerderijmuseum. Op 10 augustus organiseren ze weer het Oogstfeest. Een geweldig leuk evenement, traditiegetrouw op de tweede zaterdag in augustus. Er is die dag van alles te beleven, te zien en te doen. Ook voor kinderen. Koeien, pony’s en schapen worden klaargemaakt voor de keuring, er zijn gezellige marktkramen, lekkere hapjes, oude ambachten, muziek en nog veel meer. Ik ben er zelf ook weer bij om deze dag – in klederdracht – te openen.

Waar de zomervakantie voor veel mensen een fijne tijd is voor leuke dingen, geldt dat niet voor iedereen. Het is niet altijd (financieel) mogelijk om uitstapjes te maken of om écht op vakantie te gaan. Daarnaast zijn er mensen met een klein of geen sociaal netwerk, waardoor de zomerperiode niet warm maar juist koud is. Er komt in deze periode minder bezoek, want de mensen die anders langskomen gaan op vakantie.

Daarom wil ik u uitnodigen om te bekijken wat u deze zomer voor een ander kunt doen. Een hand uitreiken naar een bekende of onbekende. Bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk, eenmalig of vaker. Wat voor u voelt als een kleine moeite, kan voor een ander van grote waarde zijn. Even een praatje of een kopje koffie bij die buurman of buurvrouw, fietsen met iemand uit een verzorgingshuis of een wandeling maken met mensen die er niet alleen op uit kunnen. En mocht het u leuk lijken, kijk dan ook eens op www.vrijwilligersvacaturebankoldebroek.nl voor vacatures in onze gemeente. Wellicht staat er iets bij wat u past, of uw zoon, dochter of kleinkind(eren).
Ik wens u een fijne zomervakantie, met en voor elkaar!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester