Zorgen doen we samen
Lees hier de column van 28 maart 2023.
Zorgen maken. Dat doen we allemaal wel eens. De ene keer om kleine dingen, een andere keer om grotere zaken. En soms moet er iets ingrijpends gebeuren om te beseffen dat er best veel tijd gaat naar zorgen en stress om kleine dingen. Want als je je ineens zorgen moet maken over je gezondheid, over kinderen, familie. Over veiligheid, onderdak of geld. Over overleven. Dan zijn andere dingen ineens een stuk minder belangrijk.
Zo’n realisatiemoment had ik een jaar geleden. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en de vluchtelingenstroom op gang kwam. Ik was me eens te meer bewust van onze fijne en veilige plek hier In Nederland, in Oldebroek. En ik maakte mij zorgen bij het zien van al die ellende, dit keer in Europa…. Al vrij snel werd duidelijk dat de vluchtelingen ook naar Nederland en Oldebroek kwamen. Particulieren maakten ruimte in hun huis en Het Buitencentrum Oldebroek op ’t Loo werd aangewezen als gemeentelijke opvanglocatie. Mijn collega’s in het gemeentehuis begonnen in recordtempo alles te regelen. En van alle kanten kregen ze hulp. Wat is er in korte tijd veel werk verzet om deze locatie gereed te maken en alles wat nodig is te regelen!
Op woensdag 23 maart 2022 kwam in de middag de eerste bus de oprit van Het Buitencentrum oprijden. Mariska, Dirkje en Bert, de locatiemanagers vanuit de gemeente, weten het nog precies: “Ruim dertig vluchtelingen, meest vrouwen en kinderen. Oververmoeid van de lange reis en alle spanning. Met soms niet meer dan de kleding die ze aanhadden. De mensen wilden alleen maar slapen. Sommigen gingen zonder eten naar bed, terwijl ze al dagen – soms zelfs weken - onderweg waren. De eerste dagen waren heel hectisch. De meeste mensen waren zo overhaast vertrokken, dat ze alleen de hoogst noodzakelijke spullen bij zich hadden. De behoefte aan hulp en ondersteuning was groot en divers. Naast bijvoorbeeld behoefte aan kleding waren er veel vragen omtrent gezondheidszorg en vervoer. En dan moesten we eigenlijk nog ontdekken hoe we überhaupt met deze mensen moesten communiceren. Want nagenoeg geen van de Oekraïners sprak een andere taal dan Oekraïens of Russisch. Google translate bood uitkomst. Nu nog steeds.”
Nu - een jaar verder - is er rust in Het Buitencentrum. Inmiddels biedt deze plek ruimte aan circa 100 Oekraïners. Zij zijn gesetteld. Er is structuur. Kinderen gaan naar school, veel bewoners hebben werk, weten de weg te vinden naar het dorp. Ze zijn zelfredzaam geworden. Wat ben ik trots op iedereen die deze fijne en warme plek voor hen mogelijk maakt. Op onze inwoners die zich nu al een jaar inzetten met vrijwillige acties, op alle gastgezinnen die particuliere opvang bieden, en op mijn collega’s uit het gemeentehuis. Ik ben blij dat we tot tenminste 1 november 2023 opvang kunnen bieden aan deze mensen. Want helaas, de oorlog is nog niet voorbij.
Dat voelen wij ook. De oorlog in Oekraïne heeft ook hier zorgen gegeven. We merken het bijvoorbeeld aan de hoge energieprijzen. Die raken ons allemaal, al bijna een half jaar. Dat kan leiden tot schulden en stress of nog erger… Om de huishoudens met minimaal inkomen te helpen, is er al een aantal subsidies en toeslagen en natuurlijk is er het prijsplafond. Maar helaas helpt dit niet iedereen. Gelukkig is er door het Rijk aanvullend een Noodfonds ontwikkeld voor de groep die net iets minder inkomen heeft: www.noodfondsenergie.nl. Kijk eens op deze site of u wellicht in aanmerking komt voor een tegemoetkoming. Of wijs uw familie, vrienden en bekenden op dit fonds. Want zorgen, dat doen we samen.
Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester