Stemmen tellen en de uitslag vaststellen

Hoe zit het met het tellen van de stemmen en de verkiezingsuitslag? Daarover leest u hier meer.

Wanneer worden de stemmen geteld?

De stemmen die zijn uitgebracht op 14 en 15 maart 2022 worden op woensdag 16 maart vanaf 10.00 uur geteld in het gemeentehuis in Oldebroek. De stemmen die zijn uitgebracht op woensdag 16 maart, worden op woensdagavond vanaf 21.00 uur geteld. De stemmen van het mobiele stembureau worden geteld in het Noorderhuukien in Noordeinde. De andere stemmen worden geteld op het stembureau waar de stemmen zijn uitgebracht.

Deelname centrale stemopneming

De gemeente Oldebroek neemt deel aan het experiment met centrale stemopneming. Op 16 maart doen de stembureaus een voorlopige telling op lijstniveau. De volgende dag worden de uitgebrachte stemmen op kandidaatsniveau geteld. Dit vindt plaats op donderdag 17 maart vanaf 08.00 uur in het gemeentehuis.

Alle tellingen en zittingen zijn openbaar, houdt u hierbij wel rekening met de coronamaatregelen.

Vaststellen van de verkiezingsuitslag

Op maandag 21 maart 2022 om 10.00 uur stelt het centraal stembureau de officiële uitslag van de verkiezing vast tijdens een openbare zitting. Dit bestaat uit:

  • vaststelling van het aantal stemmen;
  • vaststelling van de uitslag.

Deze zitting kunt u bijwonen in de raadzaal van het gemeentehuis en is live te volgen via internet. Op de dag van de zitting vindt u bij het onderdeel “Nieuws” op deze website een link naar de uitzending van de zitting.