Energiebesparende maatregelen
Er zijn verschillende subsidies en leningen waar u gebruik van kunt maken om uw huis energiezuiniger te maken. Ook zijn er verschillende dingen die u zelf kunt doen om energie te besparen. Op deze pagina vindt u een overzicht.
Subsidies
Tip 1: Doe een scan op www.verbeterjehuis.nl en ontdek wat u allemaal kunt doen om uw huis duurzaam en energiezuinig te maken.
Tip 2: Kijk of u subsidies kunt krijgen bij het Duurzaamheidsloket Noord-Veluwe.
Denk bijvoorbeeld aan subsidies en leningen voor:
- het energiezuiniger maken van uw huis
- het klimaatbestendig maken van uw tuin
- verduurzamen van uw monument
- vergroenen van schoolpleinen
- elektrische deelauto's
Op het Duurzaamheidsloket staat een overzicht van beschikbare subsidies en leningen in de gemeente Oldebroek.
Toekomstbestendig Wonen lening
Woont u in een eigen koopwoning? Dan kunt u tegen een aantrekkelijke rente geld lenen om uw woning duurzaam en toekomstbestendig te maken. U kunt hiermee bijvoorbeeld uw woning isoleren, uw badkamer op de begane grond plaatsen of asbest uit uw woning verwijderen. Meer informatie en de voorwaarden vindt u op de pagina Toekomstbestendig Wonen Lening.
Energiebespaarlening bij het Warmtefonds
De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Is uw verzamelinkomen lager dan € 45.014,- bruto dan betaalt u geen rente voor uw Energiebespaarlening. Is het verzamelinkomen hoger dan € 45.014,- dan betaalt u wel rente. Lees meer over de Energiebespaarlening van het Warmtefonds.
Energiebespaartips
Hieronder vindt u een overzicht met energiebespaartips.
- Plaats radiatorfolie tussen de buitenmuur en de radiator. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur, waardoor u minder gas verbruikt.
- Plaats een radiatorventilator. Deze helpt om de kamers sneller op te warmen en daarvoor wordt minder gas verbruikt.
- Monteer een borstel op de brievenbus. Het houdt de tocht tegen die door de brievenbus het huis binnenkomt. Hierdoor kunt u besparen op de energierekening en houdt u het huis behaaglijker bij extreme temperaturen.
- Maak naden en kieren dicht met tochtstrips.
- Plak isolerende folie op de ramen. Hiermee wordt de warmte beter in huis gehouden en wordt minder gas verbruikt. Isolatiefolie is een stuk goedkoper dan het plaatsen van nieuw glas, maar heeft minder effect als HR++ glas. Op HR++ glas heeft isolatiefolie geen aanvullend effect meer.
- Isoleer de cv-leidingen waar ze geen warmte hoeven te geven. Hierdoor gaat er minder warmte verloren.
- Plaats een thermostaatkraan op elke radiator.
- Verwarm alleen de ruimte waar u bent en houd deuren dicht en ventilatieroosters open. Draai de verwarming in de slaapkamer(s) dicht of zet hem flink lager.
- Zet de thermostaat één graad lager en trek warme kleren aan.
- Zet de thermostaat ’s nachts laag.
- Zet de thermostaat laag als u overdag niet thuis bent.
- Zet de temperatuur van de cv-ketel lager. De ketel werkt efficiënter als de temperatuur lager staat. In veel gevallen merkt u er niets van, maar er wordt wel minder gas verbruikt.
- Plaats geen meubels voor de verwarming.
- Doe de gordijnen dicht als het donker wordt. Dan houden ze de warmte tegen.
- Vochtige lucht kost meer energie om op te warmen dan droge lucht. Ventileer uw woning daarom goed. De wijze van ventileren is wel afhankelijk van het type systeem dat uw woning heeft. Kijk hiervoor op www.milieucentraal.nl.
- Een laptop is 70% zuiniger dan een desktop. Gebruik dus wanneer mogelijk een laptop.
- Zet de desktop of laptop uit als u ze niet gebruikt, ook de screensaver en de slaapstand kosten energie.
- Vervang verlichting door spaarlampen en/of ledlampen. Met ledlampen kunt u flink besparen op verlichting: een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp.
- Doe de verlichting uit als u niet thuis bent.
- Zet elektronische apparaten niet onnodig op stand-by. Verschillende apparaten gebruiken ook energie als ze op stand-by staan.
- Was met een volle trommel en zo vaak mogelijk op 30 of 40 graden. U hoeft dan minder vaak te wassen waardoor u per kilo wasgoed minder energie verbruikt. Wassen op lage temperaturen is veel energiezuiniger dan wassen op 60 graden.
- Gebruik de eco-stand van de vaatwasser en de wasmachine. Met het eco-programma wordt tot 30% minder energie verbruikt. Daarnaast verbruiken eco-programma’s ook minder water. Wel doet het eco-programma er langer over om de was schoon te krijgen.
- Ontdooi uw vriezer en koelkast af en toe (minstens één keer per jaar, vaker afhankelijk of er een vorming van een ijslaag zichtbaar is).
- Vervang uw oude koelkast of vriezer. Een gemiddelde koelkast van 10 jaar verbruikt twee keer zoveel stroom dan een koelkast die u nu koopt. De afgelopen jaren zijn koelkasten/koelvriescombinaties steeds zuiniger geworden.
- Denk na of een tweede koelkast nodig is. Zet deze indien mogelijk uit.
- Plaats een waterbesparende douchekop. Hiermee wordt 20% minder water en energie gebruikt dan met een standaard douchekop.
- Ga zo min mogelijk in bad. Wanneer u een bad neemt, verbruikt u tussen de 120 en 150 liter water. Dat is het dubbele van een korte douche (5 min).
- Probeer niet langer dan 5 minuten te douchen.
- Gebruik een deksel op de pannen.
- Kook verschillende groentes en aardappels in één pan.
- Kook, wanneer dit mogelijk is, voor meerdere maaltijden tegelijk.
- Schuif de ovenschotel gelijk in de oven, zonder voorverwarmingstijd.
- Laat de cv-ketel jaarlijks onderhouden.
- Ontlucht uw verwarming minimaal 1 keer per jaar.