Buitenlands huwelijk in Nederland registreren

Bent u als Nederlander in het buitenland getrouwd? Dan moet u uw huwelijk laten registeren bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U komt voor de registratie persoonlijk langs op het gemeentehuis. Neem hiervoor telefonisch contact op met de gemeente via tel. 0525 63 82 00.

Voorwaarden

De voorwaarden om een buitenlands huwelijk in Nederland te laten registreren zijn onder andere:

• De huwelijksakte is in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Anders moet u het document laten vertalen door een beëdigd vertaler in Nederland.
  • De huwelijksakte is gelegaliseerd of is voorzien van een apostillestempel.
  • U trouwt niet om uw partner of uzelf aan een verblijfsvergunning te helpen. De gemeente vraagt u dat in een verklaring (Verklaring inschrijving huwelijk) te zetten, als:
    • u of uw partner (of beiden) niet Nederlands zijn,
    • u of uw partner (of beiden) niet de nationaliteit van een land in de Europese Unie hebben,
    • u of uw partner (of beiden) niet de nationaliteit van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland hebben,
    • u geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd heeft.

Het registeren van een buitenlands huwelijk is gratis.

Meenemen

• Een geldig identiteitsbewijs.
  • De originele huwelijksakte, eventueel met vertaling en legalisatie.
  • Eventueel uw verklaring dat u niet trouwt om een verblijfsvergunning te krijgen voor u of uw partner.