Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Als u een geregistreerd partnerschap heeft, kunt u dit omzetten in een huwelijk.

U gaat persoonlijk naar de gemeente en tekent in elkaars bijzijn de akte van omzetting. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op het moment dat u de akte ondertekent, is het partnerschap omgezet in een huwelijk. De akte van omzetting wordt opgenomen in het register van huwelijken.

Voordat dit kan gebeuren, moet u de juiste documenten afgeven en een afspraak maken. U kunt vragen om een ceremonie (bijvoorbeeld in de trouwzaal). Daarbij zijn geen getuigen nodig en u hoeft geen jawoord te geven. Wel worden er kosten in rekening gebracht.

Voor de kinderen die geboren zijn vóór de omzetting, verandert er niets. De omzetting heeft misschien wel gevolgen voor uw vermogen. Daarvoor moet u naar een notaris.

• Omzetting partnerschap in huwelijk € 32,75
  • Als u een ceremonie in de trouwzaal wenst, zijn de kosten € 321,45
  • Wilt u een trouwboekje dan zijn de extra kosten € 17,70

(tarieven 2018)

Aanvraag

U regelt de omzetting bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente. Neem contact op met de gemeente waarin u de omzettingsakte wilt tekenen. Dat kan bij elke gemeente in Nederland.

In de gemeente Oldebroek moet u hiervoor een afspraak maken. Dit kunt u telefonisch doen via tel. 0525 63 82 00.

Om de omzetting aan te vragen, heeft u nodig:

• uw geldige identiteitsbewijs
  • het afschrift van de akte van geregistreerd partnerschap
  • een geboorteakte als naamswijziging heeft plaatsgevonden

Termijn

Op het moment dat u de akte van omzetting ondertekent, is het partnerschap omgezet in een huwelijk.