Aangifte doen van een levenloos geboren kindje

Als uw kindje levenloos geboren is na een zwangerschap van 24 weken of meer, moet u aangifte doen. Bij een zwangerschap korter dan 24 weken mag u aangifte doen. U doet de aangifte binnen 3 dagen na de geboorte. Is de derde dag een zaterdag, zondag of feestdag? Dan mag u de aangifte ook op de eerste werkdag erna doen.

De gemeente maakt daarna een ‘akte van geboorte (levenloos)’ op. Deze akte wordt alleen ingeschreven in het overlijdensregister van de burgerlijke stand en niet in het geboorteregister.

Voorwaarden

Zowel de vader als de moeder mag aangifte doen. Maar ook anderen die weten van het overlijden. Daarnaast mogen ook medewerkers van het ziekenhuis of de uitvaartverzorger aangifte doen.

De kosten voor een uittreksel uit het overlijdensregister bedragen € 13,40.

Aanvraag

U doet persoonlijk aangifte bij de gemeente waar het kindje overleed. Bij de gemeente Oldebroek maakt u hiervoor een afspraak via tel. 0525 63 82 00.

Om aangifte te doen van een levenloos geboren kindje heeft u nodig:

• Uw geldige identiteitsbewijs.
  • De verklaring van de arts van het overlijden van het kind.
  • Uw pinpas. U betaalt het uittreksel uit het overlijdensregister bij de aangifte.

Overig

Is uw kindje levenloos geboren na een zwangerschap van 24 weken of meer? Uw kindje mag pas begraven of gecremeerd worden na de aangifte.

Meer informatie

Meer informatie over aangifte doen van een doodgeboren kindje leest u op Rijksoverheid.nl