Nieuwsbrief ondernemers - oktober 2022

'Van en voor ondernemers'

Voorwoord wethouder Liesbeth Vos - van de Weg 

Als gemeente Oldebroek geloven we in de kracht van samenwerking. Zeker als het gaat om de lokale economie, dus met u. U wilt een bloeiend bedrijf, wij willen gelukkige inwoners en ondernemers. Daarom hebben we afgelopen jaren ingezet op een goed ondernemersklimaat. Maar we zijn nog niet klaar, er is nog meer werk te doen. Voor ons als gemeente is dit de komende jaren een belangrijk speerpunt. Een voorbeeld hiervan zijn bedrijventerreinen en vestigingsplaatsen voor ondernemers. We denken daarbij aan álle ondernemers: van zzp-er tot internationale ondernemer, van agrarische ondernemer tot fabrikant of IT-specialist.

Graag horen we van u wat u als ondernemer nodig heeft om uw bedrijf te laten bloeien. We kijken met u naar de mogelijkheden en denken graag mee. In deze nieuwsbrief stelt Bram Horst zich aan u voor. Heeft u ideeën of suggesties? Laat het Bram weten, hij is uw contactpersoon. Zelf kom ik ook graag uw onderneming bezoeken, om met u kennis te maken en mij te laten inspireren door uw ondernemerschap. 

De komende maanden gaan we met de ondernemersverenigingen, bedrijvenkring Oldebroek en vertegenwoordigers uit het Agrarisch overleg in gesprek. De belangrijkste vraag is: welke acties en plannen willen we samen realiseren de komende maanden? Dit zetten we in een plan: de Lokale economische uitvoeringsagenda 2022 - 2026. Maar we kijken ook verder in de tijd. Er zijn uitdagingen waar we nu al mee aan de slag zijn, maar die in de verre toekomst belangrijk blijven. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, het Europese plan om in 2050 klimaatneutraal te zijn. 

De coronacrisis zorgde voor bijzondere jaren voor ondernemers. Sommigen hadden hoogtij jaren, anderen moesten soms zelfs hun zaak sluiten. Dan is er nu ook nog die andere crisis: de enorm hoge energieprijzen. Ik weet dat dit ook vele ondernemers raakt. En natuurlijk niet te vergeten, de problemen rondom het stikstofbeleid. Ik realiseer dat u, en met u heel veel anderen, het zwaar voor de kiezen krijgt.  

Waar ik mijn verhaal mee begon, wil ik ook graag mee afsluiten. Wij geloven in de kracht van samenwerking. Door persoonlijk contact, samen te kijken naar mogelijkheden, oplossingen en kansen te zoeken en van elkaar te leren. Zo versterken we elkaar, nu en in de toekomst. En bouwen we door aan een Oldebroek waar het goed wonen leven en werken is. 

Dank voor uw inzet en ik hoop u te ontmoeten, bijvoorbeeld op 18 november op de Dag van de Ondernemer!

Hartelijke groet, 

Liesbeth Vos – van de Weg, wethouder

20220707-wethouder-liesbeth-vos

Eerste editie 

Dit is de eerste editie van de nieuwsbrief Ondernemers. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de vele ontwikkelingen die we met elkaar doormaken. Heeft u suggesties voor onderwerpen in deze nieuwsbrief? Deze horen we graag! Mail naar ondernemers@oldebroek.nl

Aanmelden 

Ontvangt u deze nieuwsbrief niet rechtstreeks via de gemeente Oldebroek? Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief via www.oldebroek.nl/ondernemersnieuwsbrief. Kijk ook eens op www.oldebroek.nl/ondernemen. Hier vindt u alle informatie die voor u als ondernemer relevant is.

Kennismaking Bram Horst, Accountmanager Ondernemers

In de eerste editie van deze nieuwsbrief stel ik mij graag aan u voor. Mijn naam is Bram Horst en ik woon met mijn gezin in Heerde. Sinds 1 april dit jaar ben ik werkzaam in de gemeente Oldebroek als accountmanager Ondernemers.

Dit betekent dat ik het aanspreekpunt voor het bedrijfsleven in de gemeente Oldebroek ben. Ik onderhoud de contacten met ondernemers, informeer ze en bemiddel. Ook probeer ik de wensen en belangen van ondernemers zo veel mogelijk te betrekken bij de gemeentelijke besluitvorming.

Heeft u vragen of suggesties over het ondernemen in Oldebroek? Wilt u graag een toelichting op een onderwerp dat met ondernemen te maken heeft? Of wilt u gewoon kennismaken en uw bedrijf laten zien? Neem dan contact met mij op! Dat kan via e-mail of telefoon.

Bram Horst
E-mail: bhorst@oldebroek.nl
Telefoon: 0525 63 82 00 of 06 10 35 78 20

Bram Horst accountmanager ondernemers

Kennismaking Frank Lenferink, Accountmanager Werkgevers- en Werkzoekendendienstverlening

Ik stel mij graag aan u voor. Ik ben Frank Lenferink, als Accountmanager Werkgevers-en Werkzoekendendienstverlening ben ik de schakel tussen het Sociaal Team en werkgevers.

Een van mijn taken is het bemiddelen van werkzoekenden naar werk en het helpen van werkgevers aan personeel. 

Dit doe ik nu drie jaar met heel veel plezier en voldoening voor de gemeente Oldebroek. Ondanks de krappe arbeidsmarkt zijn er nog steeds inwoners die niet meedoen aan het arbeidsproces, maar dit wel zouden willen en kunnen. U kunt met mij contact opnemen voor personeelsvraagstukken, subsidies op het gebied van scholing en het in dienst nemen van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Frank Lenferink
E-mail: flenferink@oldebroek.nl
Telefoon: 0525 63 82 00 of 06 55 55 18 24

Frank Lenferink

Win - Win

Helpt u Daniëlle of Thaya aan een baan? Dan bent u een zeer gemotiveerde medewerker rijker. Zij blij, u blij! Wij stellen graag aan u voor: 

Branche: Schoonmaak

 • Voornaam: Thaya
 • Gewenste functie(s): Schoonmaakwerk in Oldebroek
 • Beschikbare uren per week: 4 tot 24 uur
 • Woonplaats: Oldebroek

Motivatie: Thaya is gemotiveerd om wat binnen haar kunnen te gaan doen. Schoonmaak is iets wat ze al een keer eerder gedaan heeft en dit beviel haar goed. Helaas was dit schoonmaakwerk te ver weg voor haar op de fiets. Vandaar dat ze nu graag schoonmaakwerk wil gaan doen in Oldebroek. Thaya geniet van contacten met andere mensen, ondanks dat er sprake is van een lichte taalbarrière redt ze zich prima met de gewone dagelijks gesprekken. Thaya ziet er verzorgd uit en redt zich al jaren als alleenstaande moeder van haar inmiddels bijna volwassen kinderen. 

Branche: Klantcontact/servicedesk

 • Voornaam: Daniëlle
 • Gewenste functie(s): Receptioniste/gastvrouw/administratief
 • Beschikbare uren per week: 32 uur
 • Beschikbaarheid: dag In overleg
 • Opleidingsniveau: MBO-4 Filiaalmanager retail
 • Woonplaats: Oldebroek

Motivatie: Daniëlle is een energieke, representatieve vrouw met mensenkennis en ambitie om te groeien. Deze alleenstaande moeder van drie schoolgaande kinderen wil dolgraag als receptioniste of gastvrouw aan de slag. Met haar innemende glimlach en sterke persoonlijkheid stelt ze iedereen op het gemak.

Wilt u graag kennismaken met Danielle of Thaya? Neem dan contact met op Frank Lenferink, Accountmanager Werkgevers- en Werkzoekendendienstverlening: flenferink@oldebroek.nl, 06 55 55 18 24. 

Geef uw mening over een schoon, heel en veilig bedrijventerrein

De gemeenten, politie, brandweer en de ondernemersverenigingen werken sinds 2010 samen om de bedrijventerreinen in Hattem, Heerde en Oldebroek schoon, heel en veilig te krijgen en te houden. Door deze samenwerking hebben de bedrijventerreinen het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen (KVO-B) gekregen. De KVO-B partners willen graag de samenwerking voortzetten en daarmee het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen opnieuw behalen. Dit moet om de drie jaar. De partners gaan daarom aan de slag en leveren alle inspanningen om het keurmerk te behalen, maar uw mening over het bedrijventerrein is daarbij erg belangrijk.

De werkgroep vraagt u daarom vriendelijk de enquête in te vullen. Dit kost u slechts vijf minuten van uw tijd. Maar het is onmisbaar voor de werkgroep omdat zij dan een duidelijk beeld krijgt van wat er leeft op de bedrijventerreinen. Mede door uw reactie kan de werkgroep de komende drie jaar aan de slag om het terrein nog schoner en veiliger te krijgen en te houden. De gegevens worden vertrouwelijk behandeld en alleen totaalcijfers worden weergegeven.

Doe mee met de enquête!

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Aron Smeenk, namens de werkgroep KVO-B, 06 31 38 76 36, a.smeenk@klapwijkparkmanagement.nl.

Genomineerden Gelders Familie bedrijvengilde

Ook dit jaar doen bedrijven uit Oldebroek mee aan de verkiezing beste familiebedrijf van Gelderland. De genomineerden zijn kwekerij Hoekert en transportbedrijf Van ’t Ende. Vorig jaar won Van Werven deze award. Wie weet kent de verkiezing ook dit jaar een Oldebroekse winnaar. Dit wordt op 23 november 2022 bekend, dan is de prijsuitreiking. 

Gelders Familiebedrijven Gilde

Het Gelders Familiebedrijven Gilde, initiatief-nemer van deze verkiezing, biedt een platform aan ondernemers en families die andere familiebedrijven willen ontmoeten en van elkaar willen leren. Voor de organisatie van de verkiezing heeft het Gelders Familiebedrijven Gilde de samenwerking gezocht met haar partners, kennispartners en de provincie Gelderland. Meer informatie over het gilde en de verkiezing kunt u vinden op: geldersfamiliebedrijvengilde.nl.

Koeien houden niet van blik en afval

Misschien heeft u wel eens een vervelend visgraatje in de mond gehad. Maar vlijmscherpe stukjes metaal van blikjes, dat zal niet snel voorkomen. Bij koeien gebeurt dat nog steeds regelmatig. Om ervoor te zorgen dat er geen blikjes meer in de weilanden belanden, plaatsten agrariërs samen met wethouders Beerd Flier en Liesbeth Vos – van de Weg eind juli zes borden in de weilanden.

Twee jaar geleden dreigde de zesde koe van boer Gerrit van ’t Hof te overlijden door stukjes blik in haar maag. De maat was vol voor de boer. “De gemeente heeft toen voorgesteld dat als de agrariërs een plan bedenken, wij faciliteren”, herinnert wethouder Liesbeth Vos (onderwijs en economie) zich. Zo kwamen de boeren in 2020 met het idee voor een anti-blikjes-campagne.

4000 dode koeien

“Het is goed om te zien dat na het eerste onderdeel, namelijk beeldend onderwijs aan de kinderen door boeren zelf, nu ook het tweede deel van het plan wordt uitgevoerd”, voegt wethouder Vos toe. De borden staan verspreid over meerdere weilanden in de gemeente. Het doel is om bij inwoners en toeristen het bewustzijn te vergroten over de gevolgen van zwerfvuil voor koeien. Op de borden is een koe te zien met de tekst “Wij houden niet van blik en afval”.

Voornamelijk de blikjes die in de weilanden belanden, zijn een gevaar voor koeien. Deze blikjes worden door de maaimachine in kleine stukjes gesnipperd. De scherpe metaalstukjes komen in het voer van de koeien terecht en beschadigen vervolgens de organen van de koe. Landelijk gaan er ieder jaar ongeveer 4000 koeien dood door zwerfafval en worden er meer dan 10.000 koeien ziek. Dit veroorzaakt veel dierenleed en betekent ook veel schade en zorgen voor de boeren.

Een aantal mensen staan naast het bord waarop koeien staan met de tekst Wij houden niet van blik en afval

Lees het hele nieuwsbericht Koeien houden niet van blik en afval.

Tegemoetkoming energiekosten

Naast huishoudens zijn ook bedrijven van klein tot groot hard geraakt door de sterk gestegen energiekosten. Het kabinet heeft zijn inventarisatie afgerond naar opties voor gerichte steun aan mkb-ondernemingen, die niet ontkomen aan een hoog verbruik. Voor deze zogenoemde energie-intensieve mkb’ers komt de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). 

Lees meer over de tegemoetkoming energiekosten.

Zakelijke agenda

 • 1 november: Periodiek overleg OVO, OWH en BKO met college van B&W 
 • 18 november: Dag van de ondernemer

College op bezoek in uw bedrijf?

Het college van Oldebroek gaat regelmatig op bezoek bij bedrijven en instellingen. Voor het college is dit een goede manier om kennis te maken, actuele ontwikkelingen te bespreken en een indruk te krijgen van de bedrijfsvoering. Voor ondernemers is het een mooie gelegenheid om hun bedrijf te laten zien en eventuele wensen of ideeën aan het gemeentebestuur mee te geven. Bedrijven die ook geïnteresseerd zijn in een bezoek van het college kunnen zich melden. (2022 zit vol, maar voor 2023 is er nog ruimte.) Dit kan via Bram Horst, Accountmanager Ondernemers: bhorst@oldebroek.nl