Werk en inkomen vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Vluchtelingen die onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne vallen, mogen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning (officieel: tewerkstellingsvergunning of twv). Kijk voor meer informatie over de voorwaarden voor deze en andere financiële regelingen de website van de Rijksoverheid.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het leefgeld, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U bent een inwoner van Oekraïne die, door de oorlogscrisis in Oekraïne in 2022, naar Nederland is gevlucht. U verblijft op een (tijdelijke) verblijfplaats in de gemeente Oldebroek.
  • U staat ingeschreven in Basisregistratie Personen (BRP) en beschikt over een Burgerservicenummer (BSN).
  • U beschikt over een Nederlandse bankrekening.

Wijziging per 1 februari 2023

Vanaf 1 februari 2023 stopt het leefgeld voor het hele gezin als 1 persoon (volwassene) werk vindt en een inkomen heeft. Wijzigingen in de situatie (onder andere het starten van werk of het stoppen van werk) geeft u door via het Wijzigingsformulier Leefgeldregeling (Oekraïens) (pdf, 256 kb). Lever dit zo snel mogelijk in bij MFC de Brinkhof of op het gemeentehuis in Oldebroek. We nemen steekproeven om te kijken of de bij ons bekende gegevens juist zijn. Als blijkt dat er wel een inkomen is en dit niet is doorgegeven, dan heeft dat gevolgen voor het (ontvangen) leefgeld. Lees meer over de leefgeld wijzigingen in de factsheets.

Aanvraag

U vraagt het leefgeld aan door een van onderstaande aanvraagformulieren in te vullen:

Wij adviseren u om het ingevulde formulier te retourneren in de brievenbus van het gemeentehuis (Raadhuisplein 1, Oldebroek) of de brievenbus van MFC de Brinkhof (Mariënrade 3, Wezep). Hierdoor kunnen wij u sneller van dienst zijn.  

Per post naar het gemeentehuis sturen kan ook: Raadhuisplein 1, 8096 CP, Oldebroek. Het duurt dan wel langer voor uw aanvraag behandeld kan worden.

Wanneer wordt het leefgeld betaald?

De ingangsdatum van het leefgeld is de datum dat u ingeschreven staat in de BRP. De betaaldatum is rond de 2e van de maand. Bijvoorbeeld: het leefgeld over de maand mei, wordt op 2 mei betaald. Het leefgeld van een gezin wordt betaald op de bankrekening van de aanvrager.

Vertrekt u uit de gemeente?

De leefgeldregeling stopt bij de gemeente Oldebroek wanneer u uit onze gemeente vertrekt. De leefgeldregeling stopt per de 1e dag van de maand volgend op uw vertrek. Geef zo snel mogelijk door aan de gemeente dat u vertrekt. Vermeld daarbij per welke datum u vertrekt. Dit kan met het Wijzigingsformulier Leefgeldregeling (Oekraïens) (pdf, 256 kb). Lever dit zo snel mogelijk in bij MFC de Brinkhof of op het gemeentehuis. Als u vertrekt naar een andere gemeente in Nederland kunt u daar opnieuw leefgeld aanvragen.

Zijn er andere wijzigingen?

Wanneer u bijvoorbeeld van de gemeentelijke opvang naar particuliere opvang gaat, is dit van invloed op de hoogte van het leefgeld. Geef zo snel mogelijk door aan de gemeente dat uw situatie wijzigt. Dit kan met het Wijzigingsformulier Leefgeldregeling (Oekraïens) (pdf, 256 kb). Lever dit zo snel mogelijk in bij MFC de Brinkhof of op het gemeentehuis.