Energielabel C voor kantoren

Kantoorgebouwen moeten minimaal een energielabel C hebben.

Heeft u een kantoorgebouw met een oppervlak groter dan 100 m2, waarvan 50% of meer gebruikt wordt als kantoor? Dan moet uw gebouw minimaal een energielabel C hebben. Als dat niet zo is, dan mag u het gebouw niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting geldt sinds 1 januari 2023.

In 6 stappen naar minimaal label C

Als uw kantoorgebouw nog niet voldoet, dan organisteert u in 6 stappen de verduurzaming van uw kantoor naar minimaal label C.

Stap 1. Controleer uw energielabel 

Weet u niet welk label uw kantoorgebouw heeft? Kijk dan op www.ep-online.nl. Heeft u nog geen energielabel aangevraagd, dan staat uw bedrijf niet in de database. Vraag het label dan eerst aan.

Stap 2. Beslisboom van RVO

Doorloop de beslisboom van het RVO om te zien of u aan de verplichting moet voldoen en welke acties nodig zijn. 

Stap 3. Plan maatwerkadvies in

Uw bedrijf is uniek. Er is geen lijst met beste maatregelen, maar om een kantoorwerk te voorzien van label C is er maatwerkadvies nodig. Bij het uitvoeren van een maatregel kan er effect zijn op een andere maatregel. Bij maatwerkadvies komt een energieadviseur of installateur kijken welke energiebesparende maatregelen u het snelst naar energielabel C brengen. Na één bezoek heeft u al een compleet plan, waar u direct mee aan de slag kunt.

Stap 4. Check subsidies 

Om de financiële impact op het bedrijf te beperken zijn er subsidies vanuit de overheid beschikbaar. Een voorbeeld van subsidies die vrijwel iedere ondernemer kan gebruiken zijn: EIA, MIA, VAMIL, ISDE, SDE++.

Stap 5. Starten met de maatregelen

Het plan ligt klaar, subsidies zijn uitgezocht en de financiering is rond. Kijk naar het adviesplan en kies een gecertificeerde professional die de maatregel komt uitvoeren. 

Stap 6. Vraag een nieuw energielabel aan

Nadat de maatregelen zijn doorgevoerd voldoet uw kantoorgebouw aan de nieuwe wet- en regelgeving. U moet nog wel een nieuw label aanvragen. Het energielabel kan eenvoudig worden meegegeven zodra de maatregelen zijn uitgevoerd. Dat komt doordat de energieadviseur een momentopname maakt van de situatie vóór de maatregelen en vervolgens advies geeft. Het nieuwe energielabel kan weer 10 jaar mee.

Meer informatie

Lees meer informatie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.