Campagne 'Jouw afval heeft toekomst’

In 2022 was de hoeveelheid restafval in Oldebroek 95 kilo per inwoner. Dit is beduidend lager dan het jaar daarvoor: 108 kilo. Toch zit er in het restafval nog veel afval dat in andere containers hoort, zodat we het kunnen recyclen. Daarom is op dinsdag 14 februari 2023 de campagne ‘Jouw afval heeft toekomst’ gestart.

Met deze campagne willen we de hoeveelheid van twee soorten afval in het restafval verminderen:

  • Groente-, Fruit-, Tuinafval en etensresten (GFTe)
  • Textiel en (kapotte) kleding

Etensresten: in de groene container

Na echt restafval zit er namelijk vooral GFTe in het restafval: per inwoner wordt nu nog 48 kilo GFTe per jaar in het restafval gedaan. Jammer natuurlijk, want GFTe is een waardevolle grondstof die goed gerecycled kan worden. Wel 95% van het GFTe wordt gerecycled tot compost of groen gas.

Die 48 kilo aan GFTe dat in het restafval zit, zijn voornamelijk etensresten zoals restjes aardappel, brood of rijst, groente- en fruitschillen. Tuinafval belandt wel in de groene container. Vandaar dat de campagne zich richt op het groen afval dat in de keuken ontstaat. Met de campagne hopen we onze inwoners te motiveren GFTe in de groene container te doen.

Textiel en (kapotte) kleding

Per inwoner belandt er in Oldebroek nu nog 7 kilo aan textiel en kleding bij het restafval. Terwijl de milieu impact van textiel groot is. Vooral door de productie van katoen, het grote energie-, water- en chemicaliënverbruik bij de productie van garens en stoffen, zo meldt Rijkswaterstaat.

Jouw oude spijkerbroek kan bijvoorbeeld prima weer gedragen worden door iemand anders. En van oude textiel en kapotte kleding worden nieuwe textielvezels gemaakt. Deze textielvezels worden ingezet voor nieuwe textielproducten, zoals isolatiemateriaal of matrassen, of kleding. Ook kapotte kleren horen dus in de textielcontainer. Door goed te scheiden, verkleinen we samen de milieu-impact van textiel.

Nascheiding helpt

We scheiden ons afval steeds beter. Daar mogen we trots op zijn, en willen we u voor bedanken! Door ons afval goed te scheiden, helpen we het milieu. En wat beter is voor het milieu, is beter voor ons allemaal.

Per inwoner belandt er nu 151 kilo afval per jaar in de restafvalcontainer. Afvalverwerker Omrin haalt via nascheiding behalve GFTe en textiel ook nog andere soorten afval uit het restafval. Dit bestaat onder andere uit plastic, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD). De afvalverwerker haalt door middel van nascheiding nog 56 kilo aan grondstoffen uit het restafval. Deze grondstoffen worden gerecycled. Vervolgens blijft er nog 95 kilo restafval per inwoner over. Het doel is om elk jaar minder restafval te hebben.

Tips voor afval scheiden

In de komende maanden geven we veel nuttige tips om afval nóg meer en beter te scheiden via onze social media en het gemeentenieuws in de huis-aan-huiskrant .

Bekijk ook op de pagina Welk afval hoort waar tips voor het scheiden van afval. Of neem contact op met afvalcoach Allard voor een gesprek of advies.

Foto: Wethouder Beerd Flier trapt de afvalcampagne af door een rondje mee te rijden op een vuilniswagen van Van Werven.