Nieuwsbrief Ondernemers - december 2023

Lees hier de nieuwsbrief 'Van en voor ondernemers' van december 2023.

Samen verder in 2024

De dagen worden korter en kouder, de feestdagen staan voor de deur. Op de drempel van 2023 naar 2024 versturen we graag de laatste editie van de nieuwsbrief ‘van en voor ondernemers’ van dit jaar. Een jaar waarin we samen een nieuwe Lokaal Economische Agenda hebben vastgesteld. We een online ondernemersloket hebben gerealiseerd. We elkaar hebben gezien, gehoord en gesproken. Waar ik bij een aantal van u op bezoek ben geweest, heb geluisterd naar uw successen en naar uw uitdagingen. Waar ik mij heb verwonderd over uw passie, doorzettingsvermogen en gedrevenheid.

Het was een jaar waar ik persoonlijk met veel verschillende emoties op terugkijk en het zal u als ondernemer vast niet veel anders gaan. Maar we mochten elkaar gelukkig regelmatig ontmoeten en ontdekken wat ons als gemeente en ondernemer ‘ons’ maakt. Ook op het persoonlijk vlak bindt dat. Dank daarvoor.

Zakelijk gezien mochten we samen ontdekken waar we rijk aan zijn en trots op mogen zijn, waar kansen liggen of waar we uitdagingen met elkaar moeten, maar ook durven aan te gegaan. In willekeurige volgorde noem ik een paar onderwerpen waarvan ik hoop dat we in 2024 er samen mee verder gaan; Samenwerking regio Zwolle, dementie, stikstof, innovatie, arbeidsmarkt, circulair ondernemen gebiedsontwikkeling, natuur, domotica in de zorg, inclusie, veiligheid en parkmanagement bedrijventerreinen. Ik laat het aan u om deze onderwerpen te kwalificeren als kans of uitdaging, maar wat mij betreft is het duidelijk: alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder, ook in 2024.

Ik wens u veel leesplezier. Maar bovenal wens ik u gezegende Kerstdagen en de allerbeste wensen voor een succesvol, voorspoedig en gezond 2024 waarin ik u hoop te ontmoeten!
 
Liesbeth Vos - van de Weg
Wethouder economie en arbeidsmarkt

Wethouder Liesbeth Vos

Deze nieuwsbrief maken we samen

Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de vele ontwikkelingen die we met elkaar doormaken. Heeft u suggesties voor onderwerpen in deze nieuwsbrief? Deze horen we graag! Mail naar ondernemers@oldebroek.nl.

Ontvangt u deze nieuwsbrief niet rechtstreeks via de gemeente Oldebroek? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief via ondernemers@oldebroek.nl. Kijk ook eens op www.oldebroek.nl/ondernemen. Hier vindt u alle informatie die voor u als ondernemer relevant is.

Zakelijke agenda

  • Dinsdag 9 januari 2024: Nieuwjaarsreceptie OVO (Alleen voor leden OVO)
  • Donderdag 11 januari 2024: Nieuwjaarsreceptie BKO (Alleen voor leden BKO)
  • Donderdag 22 februari 2024: Informatieavond COO Oosterwolde (kosten niet-leden €15)

Nieuwe parallelweg langs A28 bij Wezep over klein half jaar open

Het nieuwe viaduct over de A28 bij Wezep wordt naar verwachting in april of mei volgend jaar geopend voor auto’s en motoren. Fietsers kunnen sinds eind november al gebruik maken van dit nieuwe viaduct. De nieuwe op- en afrit zorgen voor een betere ontsluiting van bedrijvenpark H2O.

Aan de noordkant van de A28 wordt tevens een nieuwe parallelweg aangelegd. Inschatting is dat veel vrachtverkeer straks direct de snelweg oprijdt richting Harderwijk of Zwolle. Maar er zullen ook vrachtwagens via de Zuiderzeestraatweg richting Oldebroek blijven rijden. Extra verkeersdrukte in en rond het centrum van Wezep kan worden voorkomen door straks over deze nieuwe parallelweg te rijden en niet over de rondweg. Extra voordeel van deze parallelweg is: Je mag hierop 80 kilometer per uur rijden, hoeft geen voorrang te verlenen aan invoegend verkeer en ook geen rekening te houden met langzaam (rijdend) verkeer. Rijden over deze parallelweg is dus veiliger, het bespaart reistijd en levert minder verkeersoverlast op in de kern Wezep.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om deze parallelweg langs de A28 (N308) de volgende naam te geven: Rheenweg.

Gemeente en bedrijvenpark H2O

De werkzaamheden aan het viaduct en deze noordelijke parallelweg worden uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland in nauwe samenwerking met de gemeente Oldebroek, Rijkswaterstaat en bedrijvenpark H2O.

Meer informatie

Zie voor meer informatie de website www.gelderland.nl/H2O. Daarnaast plaatst de aannemer regelmatig updates in een BouwApp over de bouwwerkzaamheden en omleidingsroutes. U kunt deze app – te herkennen aan het symbool van een gele bouwhelm – gratis downloaden in de App Store van Google, Apple of Windows. Ook staat er op deze website een QR-code voor een directe download. Ga na het downloaden eenmalig naar Ontdek, zoek op ‘Wezep/H2O’, selecteer het project ‘Nieuwe aansluiting Wezep/H2O op de A28’ en klik daarna op ‘Volgen’.

Slagerij Van de Weg bekroond met Goud

Op zaterdag 14 oktober 2023 is slagerij Van de Weg in de prijzen gevallen na een grondige keuring bij Arnhem Rookworststad 2023. De professionele vakjury heeft de fijne rookworst van Slagerij Van de Weg bekroond met Goud.

Al 49 jaar worden ieder jaar bij Arnhem Rookworststad de beste rookworsten van het land gekeurd bij Arnhem Rookworststad. Ook dit jaar ging de jury, onder leiding van meester worstmaker Paul van Trigt, alle ingezonden worsten langs op basis van geur, smaak en structuur. Alleen de meeste voortreffelijk en ambachtelijk vervaardigde rookworsten komen in aanmerking voor de prijs.

Uit de keuring bleek dat ons land vele getalenteerde worstmakers kent, zo ook de gebroeders Van de Weg. Als bekroning op de kwaliteit van Van de Weg heeft de jury Goud toegekend.

Slagerij van de weg

Koersvast

Een onderzoeksreis door ondernemend Regio Zwolle

Koersvast is een mini-documentaire waarin Willemijn Prins, communicatieadviseur Kennispoort Regio Zwolle, op onderzoeksreis gaat door ondernemend Regio Zwolle. De video schetst een beeld van het Hanzeverleden, het huidige samenwerkingsverband in Regio Zwolle en de ondernemers die hier actief zijn.

Wat kenmerkt Regio Zwolle en de ondernemers die hier werken? Wat heeft de regio ondernemers te bieden? En wat levert het samenwerkingsverband op? Willemijn stelt de vragen die ze vaak door de regio hoort rondgaan. Door te kijken naar het Hanzeverleden en heden, wil ze antwoorden vinden voor de toekomst. 

Bekijk de video via kennispoortregiozwolle.nl/koersvast.

Even voorstellen: Johan Neevel

Per 1 november is Johan Neevel gestart als Aanjager Verduurzaming Bedrijven en Maatschappelijk vastgoed bij de gemeente Oldebroek. Johan is als dorpscontactambtenaar al een bekend gezicht in de gemeente Oldebroek.

Wat houdt je functie in?

“Ik ben voor ondernemers en verenigingen het gemeentelijk aanspreekpunt als het gaat om verduurzaming. Iedereen voelt de problemen rondom energie. Er liggen zoveel uitdagingen maar ook kansen om te verduurzamen. Als aanjager probeer ik te verbinden tussen partners en ondernemers. En probeer bewustwording en enthousiasme te creëren om duurzame maatregelen te omarmen. Goede innovatieve ideeën halen we op en delen we. Naast deze taak ben ik inzetbaar voor overige duurzaamheidsprojecten gericht op energiebesparing, energieopwekking en fossielvrij.”

En over jezelf?

“Samen met mijn vrouw wonen we al sinds 1989 met veel plezier in Wezep. Tussen de bedrijven door sport ik graag.”

Kennismaken

“Ik kom graag langs om samen te kijken naar mogelijkheden rondom de energietransitie. Neem contact op via jneevel@oldebroek.nl of telefoonnummer 06 21 57 59 37.”

Johan Neevel

Veilige, warme winter

We zitten middenin de wintertijd. De kachels staan aan, lampen en kaarsen branden en de kerstversiering hangt. Een goed moment om extra aandacht te besteden aan (brand)veiligheid. Op deze pagina van VNOG leest u tips voor veilige feestdagen én voor veilig stoken.

Ondertekening weekmarkt

Vrijdag 6 oktober heeft Liesbeth Vos – van de Weg samen met Jaap ter Weele van de Stichting Markten Noord Veluwe de nieuwe overeenkomst voor het gebruik van het Lambertus plein voor de weekmarkt ondertekend. Hierbij is afgesproken dat de weekmarkt in Oldebroek voortaan plaatsvindt op vrijdagmorgen ipv vrijdagmiddag.

Vernieuwde Parkmanagementorganisatie voor Bedrijventerreinen

Vanaf heden gaan BMD Parkmanagement en Klapwijk Parkmanagement samen verder werken onder de naam PM Bedrijventerreinen. Beide organisaties zijn werkzaam voor ondernemerscollectieven op bedrijventerreinen. “De thema’s op bedrijventerreinen worden steeds diverser en complexer. In de nieuwe organisatie werken we met een team van 8 personen en hebben we verschillende disciplines in huis”, aldus Mark van Mast die samen met Jankees Klapwijk de directie van PM Bedrijventerreinen vormt.

Bij PM Bedrijventerreinen zorgen we voor vitale en goed georganiseerde bedrijventerreinen. Wij stellen bedrijvenparkmanagers beschikbaar aan ondernemerscollectieven op bedrijventerreinen. Ons werkgebied is Overijssel, Drenthe en Gelderland. Daar zitten we in de buurt en ligt ons netwerk. We beheren zo’n 40 bedrijventerreinen in 15 gemeenten. PM Bedrijventerreinen is onafhankelijk van leveranciers, zodat de belangen van de ondernemerscollectieven optimaal worden bedient.

We zijn thuis in alle afzonderlijke aspecten van bedrijventerreinen maar hebben ons bijzonder gespecialiseerd in het opzetten van een parkmanagementorganisatie, Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO-B), collectieve inkoop, duurzaamheid, cameratoezicht en herstructurering van bedrijventerreinen. ‘Door de samenvoeging kunnen we onze klanten nog beter bedienen en bedrijventerreinen verder brengen naar toekomstbestendige werklocaties’, aldus Jankees Klapwijk.

De uitvalsbasis voor PM Bedrijventerreinen is The Greenbox in Hengelo. Daar zitten we samen met onze zuster-bedrijven PM Energie en PM Energie Regie. Met gezamenlijk 30 medewerkers een prachtige groep voor vraagstukken op het vlak van collectieve energie-inkoop, verduurzaming en parkmanagement.

Bij een nieuwe organisatie hoort ook een nieuwe website: www.pmbedrijventerreinen.nl

Gezonde werkgever

Tijdens het ondernemersontbijt vertelden we kort iets over de gezonde werkgever. Hiermee wil de gemeente Oldebroek bedrijven stimuleren om te investeren in de vitaliteit van haar werknemers. In januari lanceren we een website met een formulier waar u kan invullen wat uw bedrijf al doet op gebied van vitaliteit.
De brief met hierin meer informatie ontvangt u in januari.

Heeft u op dit moment vragen? Neem dan contact op met Niels Rakhorst, nrakhorst@oldebroek.nl.

Omgevingsdienst Noord Veluwe gefuseerd met de Omgevingsdienst Veluwe IJssel

Per 1 januari 2024 is de huidige Omgevingsdienst Noord Veluwe gefuseerd met de Omgevingsdienst Veluwe IJssel. De nieuwe omgevingsdienst heet Omgevingsdienst Veluwe (ODVeluwe). Door bundeling van krachten kan onder andere beter ingespeeld worden op de komst van de Omgevingswet en de ontwikkeling naar een data gedreven informatiedienst op het gebied van milieu en duurzaamheid. Vanaf januari kunt u dus bij de controle van de milieuregels met een andere omgevingsdienst en mogelijk andere controleurs te maken krijgen dan dat u tot op heden gewend bent. Lees verder op www.odnoordveluwe.nl.

Landal introduceert de eerste zelfrijdende bezorgrobot in Europa

Vakantiepark Landal Landgoed ’t Loo in ’t Loo-Oldebroek heeft de primeur van de eerste zelfrijdende robot op een Europees vakantiepark. Deze bezorgrobot gaat het parkteam ondersteunen bij het aanleveren en ophalen van linnengoed in de recreatiewoningen op het vakantiepark.

Landal GreenParks werkt al geruime tijd aan het implementeren van robots om het werk met innovatieve mogelijkheden gemakkelijker, beter en leuker te maken, de gasttevredenheid te verhogen en medewerkers te ontlasten bij werkzaamheden. Zo worden met succes in restaurants van de vakantieaanbieder al robots ingezet om het bedienend personeel te ondersteunen.

De start van deze pilot op Landal Landgoed ‘t Loo is een eerste stap die uiteindelijk moet leiden tot het inzetten van bezorgrobots op meer plekken in de dagelijkse operatie en op meerdere vakantieparken van Landal GreenParks. Bij het project zijn meerdere partners betrokken: schoonmaakorganisatie Novon, technologieontwikkelaar Dutch Automated Mobility en producent van robotvoertuigen Clevon uit Estland. Lees verder op de website van Landal.

Predicaat Hofleverancier voor familiebedrijf Vaessen Mode & Trends

Op vrijdagavond 8 december 2023, tijdens het 125-jarig bestaan van het familiebedrijf, reikte burgemeester Tanja Haseloop - Amsing het predicaat Hofleverancier uit aan Vaessen Mode & Trends in Oldebroek. De huidige eigenaren van de vierde generatie, Henriëtta van Heerde - Vaessen en haar man Dick van Heerde, namen de bijbehorende oorkonde in ontvangst.

20231209-Vaessen-Mode-Trends-in-Oldebroek-ontvangt-predicaat-Hofleverancier

Wat verandert er door de Omgevingswet en de Wkb

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Hierin zijn veel regels, vergunningen en toestemmingen samengevoegd over onze leefomgeving. In deze wet wordt bijvoorbeeld aangegeven welke plannen vergunningplichtig zijn, ook voor u als ondernemer.
Het kan zijn dat u voor een plan geen vergunning nodig hebt maar wel moet melden wat u gaat doen. Wilt u een vergunning aanvragen of iets melden met betrekking tot een plan met gevolgen voor de leefomgeving? Dit kunt u doen bij het online Omgevingsloket. Dit loket richt zich zowel op particulieren als bedrijven. U kunt ook online checken of u een vergunning nodig hebt voor uw plan. Zie voor meer informatie www.omgevingswet.overheid.nl. De website www.omgevingsloket.nl wordt binnenkort opgeheven.

Wkb treedt gedeeltelijk in werking op 1 januari

De Wet kwaliteitsborging voor bouwen (Wkb) treedt op 1 januari 2024 in werking voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1. Hieronder vallen onder meer eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Inschatting is dat de Wkb voor verbouwen op 1 januari 2025 in werking treedt, beginnend in eveneens gevolgklasse 1.
Deze Wkb wordt onder meer ingevoerd om de bouwkwaliteit in Nederland te verhogen, bouwkosten te verlagen en minder tijd kwijt te zijn aan de administratie. Ook verschuift het accent in de toetsing van vooraf naar tijdens de bouw en oplevering. De toetsing aan bouwtechnische eisen wordt vanaf volgend jaar fasegewijs overgeheveld van de gemeente naar een onafhankelijke partij, kwaliteitsborger genoemd.

Meer informatie

Het Informatiepunt Leefomgeving deelt op zijn website tips voor bedrijven om zelf over de nieuwe wet te communiceren. U kunt via deze site ook een animatie bekijken met tekst en uitleg over de gevolgen van de Omgevingswet en ‘De Omgevingswet voor ondernemers, communicatiepakket voor branches’ inzien of downloaden. Aan laatstgenoemd pakket hebben de volgende organisaties een bijdrage geleverd: MKB-Nederland, VNO-NCW, IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen) en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

VNO NCW beantwoordt op de eigen website een aantal vragen over de Omgevingswet en geeft aan wat er zoal per 1 januari voor bedrijven en ondernemers verandert.

Fusie Omgevingsdiensten

Op 1 januari 2024 fuseert de huidige Omgevingsdienst Noord Veluwe met de Omgevingsdienst Veluwe IJssel. De naam van de nieuwe organisatie is: Omgevingsdienst Veluwe, afgekort ODVeluwe. Vanaf januari krijgen ondernemers bij de controle van milieuregels dus te maken met een andere Omgevingsdienst en mogelijk ook andere controleurs dan ze gewend waren.

Websites

Zie voor meer informatie over de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor bouwen de websites:

Win-win

Helpt u Els of Patrick aan een baan? Dan bent u een zeer gemotiveerde medewerker rijker. Zij blij, u blij! Wij stellen graag aan u voor:

Branche: Detailhandel of horeca
Voornaam: Els
Gewenste functie(s): horeca- of winkelmedewerker
Beschikbare uren per week: 16 uur
Beschikbaarheid: in overleg bespreekbaar
Opleidingsniveau: MBO 3-4
Woonplaats: Wezep

Motivatie:
Els is een representatieve dame van 52 jaar met meer dan 15 jaar werkervaring als winkelmedewerkster. Deze bezige bij is naast haar werk in de slagerij ook mantelzorgster. Omdat de slagerij fysiek zwaar werk is, zoekt Els een nieuwe job voor maximaal 16 uur per week. Het lijkt Els geweldig om in een tearoom, brasserie of woonwinkel te werken, bij voorkeur in Wezep, Oldebroek of Hattem. Els heeft net een sollicitatietraining achter de rug en ze is er klaar voor!
Bent u de werkgever die Els graag deel uit laat maken van uw werkvloer?

Branche: Techniek
Voornaam: Patrick
Gewenste functie(s): onderhoudsmonteur of conciërge
Beschikbare uren per week: 32 tot 36 uur per week
Beschikbaarheid: in overleg verdeeld over 4 dagen
Opleidingsniveau: HBO KOB kader ondernemer bouw
Woonplaats: Wezep

Motivatie:
Patrick is 37 jaar. Is opzoek naar een baan als onderhoudsmonteur (kleine technische werkzaamheden) of een functie als conciërge of iets vergelijkbaars. Waarbij hij technische werkzaamheden kan uitvoeren en fysiek niet te belastend is. Patrick heeft ervaring als onderhoudsmonteur bij een woningbouwverening. Hij is op zoek naar iets vergelijksbaars en is beschikbaar vanaf maart. Patrick is een slimme technische jongen en houdt van contact met mensen.
Heeft u een plekje vrij voor Patrick?

Contact

Komt u graag in contact met één van deze kandidaten? Dat kan via Frank Lenferink via flenferink@oldebroek.nl, 06 55 55 18 24 / 0525 63 82 00.

Schuldhulp ondernemers

Bent u ondernemer en heeft u financiële problemen? Dat is vervelend, wij helpen u graag.

Binnen de gemeente Oldebroek zijn er twee laagdrempelige partijen waar u terecht kunt:

De gemeente heeft met onderstaande partijen afspraken gemaakt om ondernemers te helpen bij problemen. Neem vrijblijvend contact met ze op.

Daarnaast kunt u contact opnemen met onderstaande landelijke partijen voor ondersteuning en advies.

  • Geldfit Zakelijk, financieel fit worden en blijven inclusief gratis fitcheck.
  • Over Rood, ondernemers helpen ondernemers. Voor deze dienst wordt een eigen bijdrage gevraagd.  
    Contactpersoon Frank Mandemakers, e-mail frank@overrood.nl, telefoonnummer 06 53 16 50 09.

College op bezoek in uw bedrijf?

Het college van Oldebroek gaat regelmatig op bezoek bij bedrijven en instellingen. Voor het college is dit een goede manier om kennis te maken, actuele ontwikkelingen te bespreken en een indruk te krijgen van de bedrijfsvoering.

Voor ondernemers is het een mooie gelegenheid om hun bedrijf te laten zien en eventuele wensen of ideeën aan het gemeentebestuur mee te geven. Bedrijven die ook geïnteresseerd zijn in een bezoek van het college kunnen zich melden. Dit kan via Bram Horst, Accountmanager Ondernemers: bhorst@oldebroek.nl