Nieuwsbrief Ondernemers - juni 2023

Lees hier de nieuwsbrief 'Van en voor ondernemers' van juni 2023.

Het is alweer bijna een jaar geleden dat u de eerste ondernemersnieuwsbrief ontving. Inmiddels hebben we ruim 150 lezers die de nieuwsbrief direct in hun mailbox krijgen. Daarnaast maken we dankbaar gebruik van bv BKO, OWH en OVO om de nieuwsbrief te verspreiden. Met dit bereik ben ik heel blij! Zoveel lezers betekent ook dat veel ondernemers betrokken zijn bij de gemeente waar zij werken. Ondernemers die graag weten wat er speelt, waar ze aan kunnen bijdragen, waar ze aan kunnen werken én waarin ze kunnen samenwerken.

Dat typeert ook de bedrijfsbezoeken die ik afgelopen periode heb gehad. Ik ben onder de indruk van de kracht en de kwaliteiten van het ondernemerschap. We hebben goede gesprekken gehad over de kansen, maar ook over de uitdagingen. Aandachtspunten die aangepakt moeten worden. Mooi om te horen dat de ondernemers – dat u – positief bent en blijft over het ondernemersklimaat en over de kansen en mogelijkheden die er in de gemeente zijn. Bovenal ben ik trots dat u de kansen pakt. Dat u de uitdagingen aangaat en meewerkt aan oplossingen die niet alleen voor u zelf zijn. Een mooi voorbeeld van Oldebroek voor mekaar, waar we samen werken aan een Oldebroek waar het goed wonen, leven én werken is. Een Oldebroek waar aandacht is voor iedereen. Waar men zich gezien en gehoord voelt en waar we kansen en mogelijkheden creëren voor iedereen die mee wil doen. 

Voor nu zeg ik: ga zo door en blijf meewerken aan een kleurrijk Oldebroek. Dit is de laatste nieuwsbrief voor de zomer. Ik wens u een hele goede tijd toe, zowel op ondernemers vlak als privé!

Liesbeth Vos - van de Weg

Wethouder Liesbeth Vos

Zakelijke agenda

 • 21 juni - Wezeps waanzinnige woensdag
 • 5 juli -  Broekermarkt
 • 26 augustus - Zomerfair bij Aangenaam Mirre

Deze nieuwsbrief maken we samen

Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de vele ontwikkelingen die we met elkaar doormaken. Heeft u suggesties voor onderwerpen in deze nieuwsbrief? Deze horen we graag! Mail naar
ondernemers@oldebroek.nl.

Ontvangt u deze nieuwsbrief niet rechtstreeks van de gemeente Oldebroek? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief via ondernemers@oldebroek.nl. Behoefte aan meer informatie? Kijk ook eens op
www.oldebroek.nl/ondernemen. Hier vindt u alle informatie die voor u als ondernemer relevant is.

Win - Win

Helpt u Mohamad en Chantal aan een baan? Dan bent u een zeer gemotiveerde medewerker rijker. Zij blij, u blij! Wij stellen graag aan u voor:

 • Branche: Dienstverlening/ Detailhandel
 • Voornaam: Mohamad
 • Gewenste functie(s): Fysiek werk in combinatie met contact met anderen
 • Beschikbare uren per week: 16 uur
 • Beschikbaarheid: woensdag en vrijdag. Zaterdag behoort ook tot een mogelijkheid. Opleidingsniveau: middelbaar onderwijs in land van herkomst
 • Woonplaats: Oldebroek

Motivatie

Het goed beheersen van de Nederlandse taal maakt deel uit van de integratie in onze samenleving. Een taalstage voor sterk gemotiveerde nieuwkomers als Mohamad, is daarom erg welkom. Naast het leren van de taal, steekt Mohamad heel graag de handen uit de mouwen op de werkvloer. Helpt u mee bouwen aan de toekomst van Mohamad?

Mohamad is een rustige jongeman van 21 jaar. Hij is leergierig en zeer prettig in de omgang. Mohamad zit sinds kort op school, spreekt nog niet heel goed Nederlands, maar hij wil dit graag snel leren. De jonge energievolle Mohamad loopt warm voor fysieke werkzaamheden. Dit doet hij graag in combinatie met het leren van de Nederlandse taal op de werkvloer. Bent u de werkgever die Mohamad graag deel uit laat maken van uw werkvloer? 

 • Branche: Administratief 
 • Voornaam: Chantal
 • Gewenste functie: Bedrijfsadministratie met weinig klantcontact
 • Beschikbare uren per week: 8 (in opbouw naar 28 uur per week)
 • Beschikbaarheid: Per 1 juni 2023        
 • Opleidingsniveau: MBO-4
 • Woonplaats: Wezep

Motivatie

Chantal is een jonge vrouw van 28 jaar, die vorig jaar haar MBO-4 opleiding Bedrijfsadministratie met hoge cijfers heeft afgerond. Sindsdien is zij op zoek naar een werkgever die haar de kans kan bieden om haar draai te vinden op de arbeidsmarkt. Chantal heeft autisme en vindt veel klantcontact moeilijk, maar dit compenseert ze met haar administratieve skills. Momenteel werkt zij op een werkervaringsplaats aan haar belastbaarheid en om haar werknemersvaardigheden te ontwikkelen. Welke werkgever is bereid om Chantal een opstapje te geven naar financiële onafhankelijkheid? 

Contact

Komt u graag in contact met één van deze kandidaten? Dat kan via Frank Lenferink via flenferink@oldebroek.nl, 06 55 55 18 24 / 0525 63 82 00. 

Subsidie verduurzaming MKB

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Het kabinet heeft het doel voor 2030 aangescherpt: het streven is dan een CO2-reductie van tenminste 55%. Om dit doel zeker te halen, richt het kabinet het beleid op een CO2-reductie van 60% in 2030. Voor ondernemers betekent dit dat er een opgave ligt om hun bedrijf te verduurzamen. 

In april 2023 heeft het kabinet een aanvullend klimaatpakket gepresenteerd en zijn extra middelen beschikbaar gesteld om dit doel te halen. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn verschillende subsidies beschikbaar om het bedrijf en de bedrijfsvoering te verduurzamen. De subsidies kunnen worden aangevraagd via www.rvo.nl. Hiervoor dient u te beschikken over Eherkenning. 

Bedrijfsbezoeken Liesbeth Vos – Van de Weg

De afgelopen periode heeft de wethouder Economie Liesbeth Vos – van de Weg weer diverse bedrijfsbezoeken afgelegd. Zo bezocht ze Der Kreis, Fiets Weer, Juul en Jet, Yelloo, Van Ommen Steigerhout, SE Stoffering en A-Spect. Mooie bezoeken waarbij de diversiteit aan ondernemers in de gemeente Oldebroek weer mooi naar voren is gekomen. 

Wilt u wethouder Liesbeth Vos – van de Weg ook uw bedrijf laten zien? Neem contact op met ondernemers@oldebroek.nl

Taal op de werkvloer

In Nederland en dus ook in Oldebroek vinden we het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen, om te werken, een opleiding te volgen en gezond door het leven te gaan. De rijksoverheid heeft daarom subsidie beschikbaar gesteld voor activiteiten die gericht zijn op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. De Bibliotheek Noord-Veluwe ondersteunt u als ondernemer graag bij het aanvragen van de subsidie. Zij helpen bij het ondersteunen van uw werknemers om hun basisvaardigheden te vergroten. Uw medewerkers zijn het waard! 

Taalpunt

De taalpunten in onze gemeenten kunnen mensen helpen hun basisvaardigheden te vergroten. De taalpunten zijn aanwezig in de bibliotheekvestigingen van de Bibliotheek Noord – Veluwe o.a. in de bibliotheek van Wezep. Deze hulp is gratis.

Taaltraining op de werkvloer

Daarnaast biedt de Bibliotheek Noord-Veluwe taaltrainingen op de werkvloer aan. Maatwerk en uitgaand van de vraag van de werknemer.

Contact of meer informatie

Oproep

Is uw bedrijf al bezig met Taal op de werkvloer, dan komen wij graag met u in contact. Ook wanneer u dit juist nog niet doet en dat wel graag zou willen, helpen wij natuurlijk graag. U kunt contact opnemen met Marije Spenkelink via MHarmsen@oldebroek.nl

Training dementie: signalen herkennen op de werkvloer

Datum in overleg.

Het aantal dementerenden gaat de komende jaren flink toenemen. Dit vraagt veel van de naaste omgeving en van de zorg. Graag willen we mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen. Ook ondernemers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Wat kunt u doen en hoe kunt u handelen bij iemand met dementie. Wat doe je wel en wat liever niet?

De werkgroep dementie binnen de gemeente Oldebroek biedt aan alle ondernemers en hun personeelsleden een training aan. Dit doen we samen met de Alzheimerstichting binnen Samendementievriendelijk. In deze interactieve training leert u meer over dementie en hoe u de signalen kunt herkennen. Binnen deze training leert u hoe u goed kunt omgaan en contact kunt maken met mensen met dementie.

De training wordt gegeven door twee ervaren speciaal opgeleide trainers. 

Aanmelden

De training is op aanvraag, in overleg met u stemmen we de datum af. Heeft u interesse, neem dan contact op met Gert Zomer via 06- 52328624 of gzomer@oldebroek.nl

De gemeente Oldebroek bekostigt de training voor de helft.  Derhalve bieden wij de training aan voor €12,50 (commerciële organisatie) of€7,50 (niet-commerciële organisatie) per deelnemer.

Wilt u meer informatie, bezoek dan de site: www.samendementievriendelijk.nl/groepstrainingen

Tips voor het omgaan met dementie

Verdriet en boosheid. Geen fijne gevoelens. Maar wel precies de emoties die mensen met dementie ervaren, als ze niet begrijpen wat er om hen heen gebeurt. Wordt u een keer geconfronteerd met iemand in tranen? Het helpt om gevoelens te benoemen. Met bijvoorbeeld de zin “Ik zie dat u verdrietig bent”, maakt u hét verschil voor iemand met dementie. Deze woorden laten namelijk zien dat deze gevoelens er mogen zijn. 

Lees meer tips over wat u beter wel en niet kunt doen op https://www.samendementievriendelijk.nl/omgaan-met-dementie

Herinrichting Meidoornplein Wezep

In opdracht van gemeente Oldebroek voert NTP Infra uit Hattem de herinrichting van het Meidoornplein in Wezep uit. Met het oog op de nieuwe Lidl en de uitbreiding van de Plus wordt de openbare ruimte aangepast. Duurzaamheid en groen zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. De herinrichting verbetert de leefbaarheid, creëert een prettige omgeving voor de bewoners van Wezep en bezoekers van het winkelcentrum. De werkzaamheden worden gefaseerd. 

Op de hoogte blijven? Download dan de app ‘Meidoornplein Wezep’ in de appstore of playstore. Via deze app heeft u altijd inzicht in de actuele planning, nieuws, mogelijke hinder en kunt u bovendien rechtstreeks contact opnemen  met de omgevingsmanager van de aannemer. 

Werkbezoeken college van B&W 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen periode drie werkbezoeken afgelegd. Op dinsdag 21 maart ging het college langs bij zorg- en werkboerderij de Hoeve op Vollenhof in Wezep waar ze kennismaakte met de eigenaren Pierre en Fidessa Schoonhoven. Op dinsdag 28 maart brachten ze een werkbezoek aan de Rietsnijderij in Noordeinde waar ze spraken met ondernemer Jan van de Wetering, eigenaar van de rietsnijderij. Op dinsdag 18 april waren ze op bezoek bij Scheffer Beton en Sloopwerken in Wezep waar ze werden geïnformeerd door Jorrit, Aron en Hans Scheffer over de Scheffer groep. 

College op bezoek in uw bedrijf?

Het college van Oldebroek gaat regelmatig op bezoek bij bedrijven en instellingen. Voor het college is dit een goede manier om kennis te maken, actuele ontwikkelingen te bespreken en een indruk te krijgen van de bedrijfsvoering. Voor ondernemers is het een mooie gelegenheid om hun bedrijf te laten zien en eventuele wensen of ideeën aan het gemeentebestuur mee te geven. Bedrijven die ook geïnteresseerd zijn in een bezoek van het college kunnen zich melden. Dit kan via Bram Horst, Accountmanager Ondernemers: bhorst@oldebroek.nl.

20230405-College-van-B&W-op-werkbezoek-bij-Rietsnijderij-in-Noordeinde

Bakkerij Schuld genomineerd voor de innovatieprijs

Wie heeft de meest unieke en marktrijpe innovatie van Regio Zwolle en wint de Innovatieprijs 2023?Kennispoort Regio Zwolle gaat ieder jaar op zoek naar de ondernemer met de meeste innovatiekracht. Op dit moment strijden Bondus uit Zwolle, Dutek Energy Solutions uit Staphorst en Bakkerij Schuld uit Oldebroek om de Innovatieprijs van Regio Zwolle. De winnaar wordt op woensdag 14 juni 2023 bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de prijs bij BREiNN in Zwolle.

Genomineerden

Uit alle aanmeldingen zijn drie innovaties gekozen die kans maken op de prijs 2023. Een techniek voor de productie van medische zelftesten: lab-on-a-chip van Bondus, een hoge temperatuur warmtepomp van Dutek Energy Solutions en de vacuümbaktechniek van Bakkerij Schuld. 

De vakkundige jury gaat in beraad over wie van deze ondernemers zichzelf binnenkort winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle 2023 mag noemen. De winnaar ontvangt een duurzame award, lokale publiciteit en een persoonlijk innovatietraject bij Kennispoort Regio Zwolle

Waardevolle regiobijeenkomst over inclusie 

Maatschappelijk partner Gemeente Oldebroek was samen met een groep ondernemers te gast bij de regiobijeenkomst. De bijeenkomst stond in het teken van een inclusieve arbeidsmarkt. Ondernemers deelden hun ervaringen over successen, kansen en uitdagingen rondom het thema. 

Inspirerende aanvoerder van de avond was moderator Rick Brink. Hij bevroeg diverse ondernemers naar hun ervaringen op het gebied van een inclusieve arbeidsmarkt. Wethouder Liesbeth Vos verzorgde het welkomstwoord. De afsluiter was aan Tomas Toma (PEC Zwolle / Regio Zwolle United). Hij vertelde de gasten over de maatschappelijke activiteiten van PEC Zwolle en Regio Zwolle United. De avond werd voortgezet in de skybox van Clubhuis.

Uitnodiging Hulst Flier installateurs 

Met veel enthousiasme organiseren wij dit jaar op dinsdag 13 juli 2023 de techniekmiddag. Deze middag staat in het teken van kennisdeling en ontmoeten. Architecten, adviseurs, vertegenwoordigers van gemeenten, woningbouwcorporaties en (bouw)bedrijven worden tijdens deze middag ondere andere bijgepraat door: 

 • Laurens de Vrijer - Techniek Nederland. Onderwerp: De toekomst en uitdagingen van de circulaire transitie in de installatiebranche. 
 • Richard van Hooijdonk - Trendwatcher en Futurist.Onderwerpen: De toekomst van de bouw en installatietechniek én de organisatie van de toekomst. Samen op weg naar een spannende toekomst.

De techniekmiddag wordt gehouden in Lumen Hotel en Events Zwolle, Stadionplein 20, 8025 CP Zwolle.

Aanmelden

U kunt zich tot vrijdag 26 mei 2023 aanmelden* door een mail op te sturen naar hschipper@hulstflier.nl. Heeft u vragen over deze middag dan kunt u contact opnemen met Henriët Schipper via telefoonnummer 0525 68 12 10.

* Indien u meerdere personen opgeeft, graag ook de namen en e-mailadressen van uw collega's doorgeven.

Programma

 • 13.30 uur - inloop
 • 13.45 uur - welkom
 • 13.50 uur - Laurens de Vrijer 
 • 14.45 uur - pauze
 • 15.00 uur - presentatie Richard van Hooijdonk
 • 15:45 uur - vragen en afsluiting

Werknemers beter Begeleiden? 

Doe de training 'Harrie Helpt'! 

Wilt u iemand in dienst nemen die wat extra aandacht nodig heeft? Heeft u een medewerker met een arbeidsbeperking of een stagiar die (meer) hulp kan gebruiken? Dan is goede begeleiding en ondersteuning op de werkvloer natuurlijk van groot belang. een 'Harrie' in uw organisatie biedt die begeleiding en ondersteuning. 

Een nieuwe collega voelt zich daardoor sneller thuis en taken worden beter uitgevoerd. Wilt u of een van uw medewerkers een 'Harrie' worden? Meld u dan aan voor de - kosteloze - training 'Harrie Helpt', aangeboden door Werkgeversservicepoint (WSP) Regio Zwolle en Start.route.

In de 2-daagse training krijgen de deelnemers informatie, praktijk voorbeelden en tools om hen bij de begeleiding te helpen. Er is veel ruimte om ervaringen, ideeën en oplossingen uit te wisselen. De Harries in spe maken kennis met andere Harries en leren meer over de kracht van 'supported employment', doen kennis op van nieuwe wetgeving en bespreken lastige situaties op het werk.

Wie is Harrie

De personificatie van de ideale collega die (nieuwe) collega's onder zijn/haar hoede neemt en op de werkvloer begeleidt. Dat kan een statushouder zijn, een collega met een arbeidsbeperking of een jongere vanuit praktijkonderwijs, entree of mbo2. 

Harrie staat voor: 

 • Hulpvaardig
 • Alert
 • Realistisch
 • Rustig
 • Instruerend 
 • Eerlijk 

Voor u kosteloos

Aan uw deelname zijn geen kosten verbonden; WSP Regio Zwolle en Start.route bieden de training (t.w.v. € 600,-) aan vaste relaties aan. Wel vragen we dat u en/of uw medewerker ook werkelijk op de door u aangegeven data aan de training deelneemt.

Trainingsdata

 • Groep F. Plaats: Meppel. Dag 1, 07-09-2023, dag 2, 03-10-2023.
 • Groep G. Plaats: Zwolle. Dag 1, 05-10-2023, dag 2, 07-11-2023.
 • Groep H. Plaats: Oldebroek. Dag 1, 09-11-2023, dag 2, 04-12-2023.

Per training kunnen maximaal 14 deelnemers meedoen en per organisatie kunnen zich maximaal 2 medewerkers per jaar aanmelden; daarbij moeten beide trainingsdagen per groep door één en dezelfde persoon gevolgd worden.

Aanmelden

Heeft u en/of een medewerker interesse? Aanmelden kan via deze link. De trainingen lopen snel vol, dus meldt u zo snel mogelijk maar uiterlijk woensdag 31 mei 2023 aan. U krijgt tijdig een bevestiging. Heeft u inhoudelijke vragen. Voor vragen, mail harrie@cnvjongeren.nl.

We hopen u op een van de trainingen te kunnen begroeten.