Oekraïne

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft een grote stroom vluchtelingen op gang gebracht. Al het oorlogsleed dat we zien, maakt veel emoties los. Veel mensen leven mee met Oekraïne en er zijn ook veel vragen en zorgen van inwoners. Op deze pagina verwijzen wij u naar zoveel mogelijk informatiebronnen over Oekraïne en hoe u kunt helpen.

Op Rijksoverheid.nl staat actuele informatie over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland. U vindt hier onder andere:

  • Veel gestelde vragen en antwoorden
  • Oekraïners helpen

Op www.vluchtelingenwerk.nl leest u de verwachting dat er ook veel vluchtelingen in Nederland zullen aankomen, op zoek naar bescherming en veiligheid. U vindt hier veel gestelde vragen en antwoorden over vluchtelingen en asielzoekers. En u vindt ook een pagina met informatie over hoe u als particulier vluchtelingen kunt helpen.

U kunt zich ook op andere manieren inzetten voor de vluchtelingen, bijvoorbeeld via inzamelingsacties. Op de website van UNHCR Nederland leest u hoe u vluchtelingen uit Oekraïne kunt helpen.

Er is ook de website RefugeeHelp. Hier vinden vluchtelingen informatie over hun verblijf in Nederland. Ze lezen daar bijvoorbeeld waar ze terecht kunnen voor onderdak of medische hulp. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens.

Doneren

Op www.giro555.nl leest u dat financiële hulp hard nodig is. En hoe de samenwerkende hulporganisaties zich inzetten voor hulp aan een land in oorlog. Geld doneren is een effectieve manier om bij te dragen aan de hulpverlening. De organisaties ter plaatse weten precies wat wanneer nodig is en kunnen met de hulpgelden hier direct op inspelen.

OldebroekHelptOekraïne

De website OldebroekHelptOekraïne is het centrale meldpunt voor al uw vragen en voor uw aanbod om te helpen. Het meldpunt zorgt voor overzicht en duidelijkheid. Zo kunnen de hulpverlenende organisaties hun krachten bundelen en doen wat er nodig is. U kunt als contactpersoon of gastgezin van Oekraïense vluchtelingen uw hulpvraag melden. Wilt u hulp bieden? Dan kunt u dat aangeven op de pagina Ik wil helpen.

Vangt u een gezin op? Laat het ons dan weten!

Woont u in de gemeente Oldebroek en vangt u een Oekraïens gezin op in uw huis? Dan vragen wij u dat te melden bij de gemeente, zodat wij een goed beeld krijgen van de situatie in onze gemeente. U kunt dit doorgeven op de volgende manieren:

Veelgestelde vragen

Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Oldebroek.

Vragen?

Heeft u niet de informatie gevonden die u zocht? Dan kunt u uw vraag stellen aan de gemeente via oekraine@oldebroek.nl of telefonisch via 0525 63 82 00. Wij doen ons best om uw vraag te beantwoorden.