Afval scheiden gaat goed, maar het kan nóg beter: campagne over hergebruik van textiel van start

Inwoners van de gemeente Oldebroek scheiden steeds beter hun afval volgens de resultaten van een sorteeranalyse. Er zitten wel nog veel waardevolle grondstoffen in het restafval. Zo zit er nog 3,5 % textiel in, omgerekend zo’n 5 kg per inwoner per jaar. Daarom gaat een textielcampagne van start om hergebruik van textiel te stimuleren.

Samen bijdragen aan hergebruik van textiel

De kledingsector stoot meer dan 10% van de wereldwijde CO2 uit en zorgt voor de helft van het afvalwater. Het is het beste om textiel in de restafvalcontainer te voorkomen, door reparatie, tweedehands (ver)kopen of door (oud of kapot) textiel naar de textielcontainer te brengen.

Wethouder Beerd Flier: “Denk bijvoorbeeld aan kleding, schoenen maar ook riemen, bedlinnen, handdoeken en gordijnen. Zonde als dat wordt weggegooid met het restafval. Er beland per inwoner ongeveer 5 kilo textiel per jaar in de restafvalcontainer. Terwijl kapot textiel goed gerecycled kan worden als het in de textielcontainer terechtkomt. Daarnaast is het  verwerken van textiel duurzamer en goedkoper dan het verwerken van restafval.  Er zijn maar liefst 9 textielcontainers in onze gemeente, waarvan 3 kleurrijke textielcontainers met een ontwerp van jonge inwoners. Van kapotte jeans kan bijvoorbeeld isolatiemateriaal gemaakt worden. Samen kunnen we een belangrijke bijdrage leveren om textiel te hergebruiken!”

Textiel goed scheiden

Vrijwel al het textiel mag in de textielcontainer, zowel herbruikbaar, versleten als kapot! Als het maar droog is en het niet onder de olie- of verfvlekken zit.

Waar kan ik textiel inleveren?

Kijk voor de dichtstbijzijnde (textiel)container op www.mijnafvalwijzer.nl. Ook de kringloopwinkel of tweedehandszaak zijn blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn.

20240304-Persbericht-Textielcontainer-textielcampagne