Gert Mijnheer vindt eerste kievitsei in Oldebroek

Op vrijdag 8 maart vond Gert Mijnheer het eerste kievitsei in de gemeente Oldebroek. Het is gevonden op een perceel aan de Polweg in Wezep. Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing bekeek het nestje op dinsdagmiddag 12 maart samen met Gert Mijnheer en Jan Slagboom, vrijwilligerscoördinator van de Weidevogelbescherming Randmeerkust.

Gert Mijnheer ontving een mooie oorkonde uit handen van de burgemeester. Bij de vondst op vrijdag lag er in het nest 1 ei, tijdens de schouw op dinsdag waren er 2 eieren te bewonderen. Het eerste kievitsei staat symbool voor het begin van het voorjaar, een periode van bloei en groei. Burgemeester Haseloop: “Het zoeken naar het eerste kievitsei is een mooie, oude traditie. Tegenwoordig mogen de eieren niet meer geraapt worden en is de vondst vooral bedoeld om aandacht te vragen voor de bescherming van weidevogels.”

Aftrap weidevogelseizoen

Het weidevogelseizoen 2024 is van start gegaan op 2 maart, de dag waarop het eerste kievitsei van het jaar werd gevonden in Beuningen. Het gaat al jaren niet goed met de boerenlandvogels in Nederland, de bescherming door zo’n 40 vrijwilligers en de boeren in onze regio is hard nodig. Kijk voor meer informatie over de weidevogelbescherming op www.weidevogelbeschermingrandmeerkust.nl.

20240313 Persbericht - eerste kievitsei - oorkonde Gert Mijnheer