Vaccineren tegen HPV-kanker

Jongens en meisjes die in 2024 tien jaar oud worden, ontvangen een uitnodiging om de HPV-vaccinatie te halen. HPV (humaan papillomavirus) is een zeer besmettelijk virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. De vaccinatie beschermd tegen 6 soorten kanker door HPV.

Waar en wanneer?

GGD Noord- en Oost-Gelderland start vanaf 18 maart weer met vaccineren tegen HPV. Jongens en meisjes die hiervoor in aanmerking komen, krijgen een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat hoe je een afspraak kan maken.

Voor meisjes én jongens

Meisjes worden al sinds 2010 gevaccineerd tegen HPV. Een HPV-infectie kan ook vormen van kanker veroorzaken bij mannen. Daarom is het belangrijk ook jongens te vaccineren, zodat zij ook beschermd zijn. Daarnaast draagt vaccineren bij aan de bescherming van de bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker: hoe meer mensen immuun zijn voor een infectie, hoe kleiner de kans is op verspreiding.

Meer informatie

Kijk voor de HPV-vaccinatie op www.rvp.nl/hpv. Of ga naar www.rijksvaccinatieprogramma.nl/vragen voor algemene vragen over vaccinaties.