Defensie maakt gewenste locaties bekend

De krijgsmacht heeft meer ruimte nodig voor het opleiden en trainen van militairen. Ook moet er plek komen om medewerkers en materieel onder te brengen. Defensie heeft hiervoor in Nederland onderzoek gedaan naar de meest geschikte locaties voor 57 ruimtebehoeften. Het Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) is vandaag door het kabinet vastgesteld. Staatssecretaris Gijs Tuinman informeert hier de Tweede Kamer over. In het Ontwerp staat het Artillerie Schiet Kamp ’t Harde (ASK) genoemd als uitbreidingslocatie.

Defensie maakte in december 2023 bekend hoeveel ruimte de krijgsmacht op basis van de bestaande inzichten nodig heeft. Het afgelopen 1,5 jaar is onderzocht wat hiervoor de beste plekken zijn. Daarbij is gekeken naar onder meer de invloed op de leefomgeving, natuur, het milieu en draagvlak. De uitkomsten van het onderzoek staan in het zogenoemde planMER (milieueffectrapportage)

Ruimte is schaars en er zijn meerdere belangrijke maatschappelijke belangen die om ruimte vragen. Dit vergt een zorgvuldige afweging. De uitkomsten daarvan zijn terug te vinden in het Ontwerp NPRD

Dit betekent het voor Oldebroek

In de gemeente Oldebroek is het Artillerie Schiet Kamp ’t Harde (ASK) een gewenste uitbreidingslocatie. Het gaat om de uitbreiding van het raccordement ’t Harde (militaire spoorlijn), uitbreiding van het terrein voor het ASK en uitbreiding ASK met 120 mm mortierschieten. Deze extra ruimte is nodig voor de groeiende krijgsmacht en daarbij behorende oefeningen, opslag en om bondgenoten door Nederland te verplaatsen.

Burgemeester Tanja Haseloop – Amsing reageert op de plannen: “Nu de plannen zijn gepubliceerd, moeten we gaan kijken wat dat precies voor ons betekent. Het lijkt erop dat de plannen binnen de geluidsruimte past zoals deze vergund is. We zijn en gaan met Defensie in gesprek over een goede samenwerking zodat alle gemeentelijke opgaven en de wensen van Defensie op een goede en constructieve manier vormgegeven kunnen worden.”

Reageren en vervolg

Defensie houdt verschillende digitale en fysieke informatiebijeenkomsten. Van 28 mei tot en met 9 juli kan iedereen op het Ontwerp NPRD en milieueffectenonderzoek reageren door een zienswijze in te dienen via de website. Defensie verwerkt die in een Nota van Antwoord. Eind 2025 stelt het kabinet het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie vast.