Klimaatbestendig centrumgebied Wezep

Het centrumgebied van Wezep wordt aangepakt. Het gebied rondom het Meidoornplein wordt klimaatbestendig heringericht zodat het geschikt is om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen. We zorgen voor een duurzame inrichting waarbij het regenwater goed kan worden opgevangen. Dit doen we graag samen met de inwoners van deze wijk.

Nieuwsbrief

Wij zijn van plan om digitale nieuwsbrieven te versturen wanneer er belangrijke ontwikkelingen zijn in het project. Wij verwachten de eerste nieuwsbrief begin 2024 te versturen. U kunt zich alvast aanmelden voor de nieuwsbrief. Aanmelden voor de nieuwsbrief is gratis. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich op elk moment via de nieuwsbrief uitschrijven.

Inloopbijeenkomsten 

Op maandag 12 februari en dinsdag 13 februari 2024 organiseerden we inloopbijeenkomsten in de Kruiskerk in Wezep. Tijdens deze bijeenkomsten konden bewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden het nieuwe ontwerp zien en vragen stellen. Nieuwsgierig? Download dan het Definitief ontwerp Klimaatbestendig Centrum Wezep (pdf, 22mb).
 
Er is ook een animatie gemaakt van twee straten om een indruk te geven hoe de nieuwe situatie eruit komt te zien. Bekijk de video op Youtube.

Aanleiding

De riolering is toe aan vervanging. Dit biedt de mogelijkheid om ook de openbare ruimte aan te pakken. In tijden van warmte, hevige regen en droogte, willen we graag het centrumgebied van Wezep meer klimaatbestendig herinrichten. Dit betekent meer ruimte voor groen en het regenwater apart opvangen en infiltreren (daken en wegen afkoppelen). Daarbij houden we ook meteen goed rekening met ontwikkelingen in de buurt, zoals nieuwbouwwoningen. In onderstaande afbeelding ziet u het projectgebied (klik op de afbeelding om te vergroten).

Projectgebied Klimaatbestendig Centrum Wezep

Wat hebben we gedaan?

Ingenieursbureau Bureau Schmidt is vanaf 2020 in opdracht van de gemeente aan de slag gegaan om informatie en wensen bij de inwoners op te halen. Uiteindelijk kennen zij de straat het beste. Via vragenlijsten en digitale sessies (vanwege corona) zijn er ideeën doorgegeven. Al deze informatie is zo veel mogelijk verwerkt in een Voorlopig Ontwerp. In de zomer van 2021 is dit ontwerp gepresenteerd aan de buurt tijdens inloopbijeenkomsten. Tijdens deze inloopbijeenkomsten konden inwonerszijn/haar mening geven over het ontwerp en verbeterpunten doorgeven. We zijn erg blij met alle reacties die we toen hebben ontvangen!

Helaas is het project daarna stil komen te liggen. De oorlog in Oekraïne brak uit en de projectleider is zich volledig gaan bezig gehouden met de opvang van Oekraïners. Vanwege capaciteitstekort was er helaas niemand die haar werk voor het project in Wezep over kon nemen. Inmiddels is er een nieuwe projectleider en starten we het project weer op!

Nieuwsgierig naar de uitslag van de vragenlijst en het ontwerp? Lees dan de volgende documenten (nog niet digitaal toegankelijk):

Aanbesteding project

Zodra de voorbereiding klaar is, gaan we op zoek naar een aannemer om het werk uit te voeren. Dit doen we door het project aan te besteden. Het werk wordt in meerdere fases uitgevoerd. Dit doen we om ervoor te zorgen dat iedereen bereikbaar blijft tijdens de uitvoering. Het projectgebied is te groot om in één keer uit te voeren en alle straten af te sluiten. We weten nu nog niet in hoeveel fases het werk uitgevoerd wordt en ook nog niet wanneer de aannemer gaat starten.

Is dan alles geregeld?

Helaas is nog niet alles geregeld. Toen het project in 2020 begon, was er een budget beschikbaar voor de uitvoering van de werkzaamheden. Sindsdien zijn alle prijzen fors gestegen en is de inflatie flink hoog. Zodra het ontwerp definitief is, wordt er een kosteninschatting gemaakt van de werkzaamheden. Deze kosteninschatting vergelijken we dan met het beschikbare budget zodat we weten of er een tekort is. Mogelijk moeten we hierdoor extra geld aanvragen bij de gemeenteraad.

Kabels en leidingen

We proberen de herinrichtingswerkzaamheden zoveel mogelijk af te stemmen met de netbeheerders, zoals Liander en Vitens, om te voorkomen dat de nieuw aangelegde straat opnieuw opengebroken wordt.

Vragen?

Heeft u vragen over het project of wilt u graag meer informatie, dan kunt u contact opnemen met projectleider Corina Vink via cvink@oldebroek.nl.

Logo Klimaatbestendig Wezep