De lente komt

Lees hier de column van dinsdag 19 maart 2024.

Wat heerlijk, de zon laat zich voorzichtig steeds meer zien. Ik begin mijn dag toch nét een beetje fijner als het licht is wanneer ik de gordijnen opendoe. En het maakt dat ik met nog meer plezier naar buiten stap. Om even een wandelingetje te maken of een stukje te fietsen. De eerste volle terrassen heb ik alweer gezien. Ook de rij bij de ijscowinkel. Fijn, de lente komt!

Een van de eerste tekenen was al op vrijdag 8 maart. Toen vond Gert Mijnheer het eerste kievitsei in de gemeente Oldebroek. Het eerste kievitsei staat symbool voor het begin van het voorjaar, voor een periode van bloei en groei. Het zoeken naar het eerste kievitsei is een mooie, oude traditie. Ik mocht het nestje samen met Gert Mijnheer en Jan Slagboom, vrijwilligerscoördinator van de Weidevogelbescherming Randmeerkust, bekijken. Tegenwoordig mogen de eieren natuurlijk niet meer geraapt worden en is de vondst vooral bedoeld om aandacht te vragen voor bescherming van de weidevogels. Het gaat al jaren niet goed met de boerenlandvogels in Nederland, de bescherming door zo’n 40 vrijwilligers en de boeren in onze regio is dan ook hard nodig. Fijn dat we met deze traditie aandacht geven aan de weidevogels en daarmee ook aan de start van een nieuw seizoen.

Want overmorgen is het zover; lente! Prachtig om te zien hoe de narcissen en krokussen vol in bloei zijn. Hoe Oldebroek steeds meer kleur krijgt. En hoe we de kleur daarmee ook in huis halen. Ik heb zelf de tulpen al in verschillende kleuren in de vazen gehad. Natuurlijk hoor ik ook geluiden over hoe niet-duurzaam het is om bloemen in huis te halen. Hoe het langzaam maar zeker wegwerpproducten zijn geworden. Deels kan ik die gedachtegang volgen, maar bloemen zorgen ook voor heel veel positieve energie. Ze maken vrolijk en zorgen voor warmte in huis. En geef of krijg je bloemen, dan krijgen ze een bepaalde waarde. Ze vertellen een verhaal. Als gulden middenweg kunt u in april eens gaan kijken bij Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen of natuurlijk gewoon bij Fruittuin Verbeek in Oldebroek voor het plukken van groente, fruit en bloemen. Een leuke activiteit voor groot en klein!

Als we allemaal op onze eigen manier iets bijdragen, dan doen we met elkaar heel veel. Dat geldt voor veel dingen, ook voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Afgelopen vrijdag en zaterdag kwamen heel veel vrijwilligers in actie bij NLdoet.  Wethouders Ben Engberts, Liesbeth Vos – van de Weg en Beerd Flier kwamen met veel middelbare schoolkinderen in actie. Stallen schoon maken, in de tuin werken, bloemen planten. Het was een gezellige dag en er is veel werk verzet. Het leuke van zo’n dag is dat je ook andere mensen leert kennen. Vrijwilligers die graag iets voor een ander doen, zonder er iets voor terug te verwachten. Zo trof ik bij Villa ExpertCare vrijwilligers van Landstede, studenten die me vertelden het geweldig te vinden om bij deze bijzondere organisatie een verschil te kunnen maken. Ook sprak ik een aantal medewerkers van een bedrijf die vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid deze mensen in werktijd liet helpen. Geweldig!

Het kan een heel fijn gevoel geven om van betekenis te zijn. En afgelopen weekend heb ik ook weer mogen ervaren hoe leuk en ontspannend het is om samen in de buitenlucht bezig te zijn. En als de zon zich dan even laat zien… dan komt als vanzelf het liedje weer in mijn hoofd: “Weet je dat de lente komt?”
Ik wens u een mooi voorjaar!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester