Een goede voorbereiding…

Lees hier de column van dinsdag 28 mei 2024.

Een goede voorbereiding, is het halve werk. Niet-voorbereid te werk gaan is meestal geen goed idee. Je kunt minder goed inspelen op dat wat er kan gebeuren, op onverwachte situaties. Dat geldt eigenlijk bijna altijd. En in het geval van een brand, ramp of ongeluk natuurlijk nog veel meer. Het zijn onderwerpen waar we liever niet teveel over nadenken omdat we niet willen dat het gebeurt, maar des te belangrijker dat we weten wat we moeten dan als het toch nodig blijkt te zijn.

In Nederland zijn de hulpdiensten goed voorbereid op rampen en ongelukken. Maar toch kan er altijd iets onverwachts gebeuren. Een grote stroomuitval, overstroming, extreme hitte of storm kan grote gevolgen hebben voor ons en dus voor u als inwoner van de gemeente Oldebroek. Daarom is het belangrijk om vooruit te denken. Hebben we in zo’n situatie alles in huis? En kan ik snel en gemakkelijk het huis verlaten? Vooruit denken dus.

Denk Vooruit. Zo heet dan ook de campagne om bewust te worden van de risico’s en noodzakelijke voorbereidingen. Het is een samenwerking van landelijke, regionale en lokale overheden die zich voorbereiden op risico’s en calamiteiten. Een van de belangrijkste voorbereidingen die u zelf kunt treffen, is het maken van een noodpakket. Met een noodpakket bent u de eerste 48 uur na een noodsituatie goed voorbereid. Het samenstellen is veel makkelijker dan u denkt en de meeste spullen heeft u waarschijnlijk al in huis. Zoals groenten in blik, een powerbank voor uw mobiele telefoon, dekens om warm te blijven, een zaklamp en contant geld. Het totale lijstje leest u op www.denkvooruit.nl.

En zo’n lijstje komt ook bij het inpakken van uw tassen of koffers voor een vakantie of weekendje weg weer goed van pas. U kunt het gemakkelijk onderdeel maken van uw paklijst. Want ook op vakantie kan er iets gebeuren. Zowel op de plek van bestemming als thuis. Voor thuis geldt dat het verstandig is om de boel zorgvuldig te checken en af te stemmen met uw buren voordat u de deur achter u dicht trekt. Zowel als u voor even als voor langere tijd niet thuis bent.

Want zo aan het eind van het schooljaar en de komende zomertijd zijn er best wat activiteiten waarbij veel mensen buiten de deur zijn. Dat weten ook inbrekers. Denk aan de avondvierdaagse deze week, gezellige EK-avonden vanaf half juni, familie- en teamuitjes, festivals en natuurlijk de zomervakantie. Inbrekers gaan niet op vakantie en dat kan uw vrije dagen flink in de war schoppen.

Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl voor wat simpele tips om uw woning levendig te houden. Graag deel ik hier ook nog wat tips met u: laat uw containers legen door de buren of een bekende, zet een auto voor de deur of de oprit en zet een koffiekopje op tafel. Leg een krant op tafel en leg wat speelgoed op de grond. Zorg dat dat het er bewoond uitziet en leg alle ongeopende post uit het zicht.

Een goede voorbereiding is écht het halve werk en zorgt zeker voor een extra veilig gevoel thuis én buiten de deur.

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester